Your search results

Büroopindade turul veel ülepakkumisest rääkima ei pea

Posted by UusMaaPluss on aprill 1, 2008
| 0

Kvaliteetsete büroo ja kaubanduspindade turul ei saa rääkida aktiivsuse langemisest.

Büroopindade osas on märke lähenevast ülepakkumisest, kui hetkel plaanitavad ja ehituse algusetappides olevad büroomajad valmivad. Suurt ülepakkumist siiski tekkida ei saa, kuna pakkumismahu kasvades lükkavad arendajad endi projekte edasi ning toovad need turule, siis kui praegu pakkumises olev maht on absorbeerunud. Arendajad uurivad enne ehitamist hoolikalt turgu ning teevad täpseid arvutusi ega ole nõus opereerima kahjumlikult. Kuna siiani on eksisteerinud turul defitsiit, siis käesoleval aastal on oodata olukorra paranemist, valikuvõimalus suureneb. Loomulikult mõjutab pakkumise kasv vakantse, mis peaksid lähiaastail normaliseeruma kuni 10% juures. Üürihindade langust pakkumismahu kasv esialgsete andmete kohaselt kaasa ei tohiks tuua. Südalinna hinnatud büroomajades vakantseid pindu pole ning üürihinnad küündivad 280 kr/m2 kuus, äärelinnas on uut büroopinda raske leida alla 170 kr/m2 kuus.
Kaubanduspindade turul lisandus viimases kvartalis kesklinna uus Rotermanni kaubamaja, mis pakub Eesti turul mitmeid uudseid kaubamärke. 2008. aasta kevadel on oodata Rocca al Mare kaubanduskeskuse laienduse valmimist. Kaubanduskeskustesse pinda saada on raske ning üürihinnad jätkasid tõusutrendi. Kaubanduspindade hinnad keskustes on vahemikus 400-750 kr/m2.

Lao- ja tootmispindade pakkumine on viimase poolaasta jooksul suurenenud. Huvi uute ja kaasaegsete laopindade vastu on suur, kuna siiani opereerivad mitmed ettevõtted vanadel ja amortiseerunud pindadel. Sobiva laopinna leidmine võtab aega vähemalt pool aastat ning piisavalt vara otsimisega tegelema hakates on ettevõttel endal võimalik ehituses kaasa rääkida.
Kehtestatud detailplaneeringu staadiumis on aga juba mitmeid projekte ning ca aastase viitajaga on pakkumine isegi suurem kui nõudlus.
2006. aasta hinnatõus vajab veel siiani üürnike poolt kohandumist ning seetõttu ei ole laopindade üürid viimasel kvartalil oluliselt tõusnud. Ka ehitushindade kasv on pidurdunud ning pakkumine suurenenud, mis ei anna lähitulevikus enam põhjust hindade tõusuks.

Annika Jakobson
Uus Maa Kinnisvarakonsultandid
Kinnisvara analüütik

Compare Listings