Your search results

Uus Maa arendusprojektidel toimub fotonäitus „Sosistavad ruumid“

Posted by UusMaaPluss on september 10, 2011
| 0

Uus Maa Kinnisvarabüroo osaleb Tallinn 2011 Kultuuripealinna Fotokuu projektis. Kahel Uus Maa Tallinna kesklinna arendusel on sellel nädalal fotonäitus „Sosistavad ruumid“. Projekt pöörab tähelepanu eesti fotokunstile ja -kunstnikele ning rõhutab indiviidi ja ruumi vahelise alateadliku suhte tähtsust.

Uus Maa Kinnisvarabüroo valis „Sosistavate ruumide“ näitusele kaks ajaloolist projekti, mis kindlasti paeluvad külastajaid oma mitmekülgset elu näinud atmosfääriga. Vana-Posti 2 asuv kaupmeheelamu on ehitatud juba 14. sajandil ning Asula tänava maja on ehe näide 1950ndate stalinistlikust arhitektuurist. Mõlemas majas on korterid müügis ning Vana-Posti arendusel on sellel neljapäeval, 20. oktoobril kella 16.00 kuni 18.00 ka kliendipäev. Avatud uste päeval on kohal ka projekti maakler, kes tutvustab huvilistele korterite perspektiivi investeerimisobjektina või hoopis uue koduna.

Harju ja Vana-Posti nurgal asuvas majas asub Eestis 1999. aastal asutatud rühmituse Tiit Sokk näitus. Tiit Sokk sünnitati kahe kunstnikust ema (Marili Sokk ja Ulvi Tiit) poolt Tallinnas 1999. a kevadel EKA fotokateedri diivanile. Sünnitus oli kerge. Tiit hakkas kohe käima ja kunstist rääkima ning proovis ruumist jalga lasta. Umbes kuue tunni jooksul sirgus temast ebamäärases vanuses umbes 30. aastane pikk blond vuntsidega mees, kelle suurimaks kireks on kunst. Üks Tiit Soku tööde põhisuundi on suurem või väiksem (või fiktiivne) interaktiivsus, mis asetab vaataja keskkondadesse ja situatsioonidesse, kus ta peab ise orienteeruma ja töödega suhestuma.

Asula tänav 12 kortermajas on üleval Tõnu Tunneli näitus. Tõnu Tunnel on õppinud Eesti Kunstiakadeemias. Tunnel on peamiselt kaamerapõhiste meediumite ning interaktiivsete installatsioonidega tegelev eesti kunstnik. Teda huvitab eelkõige fotomeediumi enda olemus ja piiritlemine, samuti eri meediumite omavaheline kombineerimine. Inspiratsiooni saab ta valdavalt visuaalsest popkultuurist, arhitektuurist ja urbanistikast.

Uus Maa Kinnisvarabüroo on alati Eesti kultuuri kõrgelt hinnanud, sellest on tingitud ka meie soov toetada Fotokuu projekti näituseruumide leidmise ja võimaldamise läbi. Senini on Uus Maa fookus olnud pigem kirjutava kultuuri vallas – Uus Maas on oma raamatukogu, mida igas kuus täiendatakse ning lugemisvajadus on igale Uus Maa töötajale sisse kodeeritud. Seega on hoopis teist tüüpi kultuuriprojektis osalemine Uus Maale huvitav väljakutse. Oleme väga rahul, et Fotokuu kuraatorid meie poole pöördusid. Täname ka Asula ja Vana-Posti arendajaid.

Korterinäitustel osalevad kunstnikud töötavad neile algselt tundmatutes tühjades ruumides, mis käivitavad neis erinevaid lugusid, mälestusi ja seoseid ning tekitavad kunstniku ja koha vahelise dialoogi. Loomeprotsess päädib avatava näitusega, mida saab külastada viie päeva jooksul. Näituste lahtiolekupäevadel toimuvad kunstnikega vabas vormis teeõhtud, mis avavad vestlusringis kunstniku loomingu ja antud näituste tagamaid.

Korterinäitused pakuvad külastajale lähikontakti loomemaailma, isiksuse ning ruumiga, viivad linnamiljöös igapäevaselt suletud uste taha, mis omakorda avardab ja värskendab kunstivaatamise kogemust ning loodetavasti julgustab tühjalt seisvaid ruume loominguliselt, uuenduslikult kasutusse võtma.

Fotod on teinud Karel Koplimets

Compare Listings