Your search results

Aprill kulges kinnisvaraturul tõusvas joones

Posted by UusMaaPluss on september 5, 2008
| 0

Aprillis kasvas Tallinna kinnisvaraturul tehingute arv ning jätkuvalt langes keskmine tehinguhind.

Esimene kevadkuu oli nagu ikka sesoonselt aktiivsem kui aasta algus. Kuigi aastases arvestuses sõlmiti Tallinnas korteriomanditega tehinguid ligi 30% vähem, siis võrreldes aasta esimese kuuga tehti 36% rohkem tehinguid. Kokku sõlmiti Maa-ameti andmetel aprillis Harjumaal korteriomanditega 894 tehingut, seal hulgas Tallinnas 730 tehingut. Tehingute arvu tõusmise peamiseks põhjuseks võib pidada langenud hindasid, sesoonsust, uusarenduste sooduskampaaniad, aga ka seda, et paljud inimesed on juba ca aasta aega endale kodu otsinud ning nüüd lõpuks jõuavad ostuotsuseni.

Korteriomandite keskmine hind aga jätkas vaikselt langemist. Aprilli kuu jooksul langesid hinnad Tallinnas keskmiselt 2%. Enim langesid hinnad magalapiirkonades ja kesklinnas.  Võrreldes aastataguse ajaga on keskmine hinnalangus Tallinnas 15%, aasta algusest on hinnad alanenud 4%. Suurem hinnalangus on tabanud just Mustamäe ja Lasnamäe elamispindasid, kus korterite hinnad buumi tipus kiiresti väga kõrgele tõusid.

Keskmised hinnad Maa-ameti andmetel Kesklinnas on 30 000-32 000 kr/m2, Mustamäel 19 000-21 000 kr/m2 ja Lasnamäel 18 000-19 000 kr/m2. Tehinguhindade languse peamiste põhjustena võib välja tuua järgmised tegurid: suur pakkumine ja valikuvõimalus, sellest tulenevalt pikad müügiperioodid; pankade konservatiivsem laenupoliitika, mis teeb inimestele kinnisvara soetamise keerulisemaks; inimeste ootused tuleviku suhtes on muutunud pessimistlikumaks.

Harjumaa hoonestamata elamumaa turul oli samuti aprill veidi aktiivsem kui varasemad kuud. Vaatamata sellele on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga tehinguaktiivsus siiski madal ning tehinguid sõlmitakse ca 40% vähem ning ca 30-40% madalama hinnaga. Suurenenud on huvi just Tallinnale lähemal asuvate piirkondade vastu, kuna sealsed krundid ja eramud on muutunud tänu hinnalangusele ostjatele kättesaadavamaks.

Aprill oli selle aasta alguse aktiivseim kuu ning sarnast tehinguaktiivsust ootame ka mai kuuks. Hindade langus praeguses turuolukorras on paratamatu, kuna pakkumine ületab nõudlust. Kinnisvaraturu eripärana toimuvad muutused aeglaselt ning hinnalangus kuude lõikes jääb üsna väikeseks ka edaspidi.

Annika Jakobson
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide kinnisvara analüütik

Compare Listings