Your search results

Märts oli kinnisvaraturul aktiivsem

Posted by UusMaaPluss on september 4, 2008
| 0

Harjumaal ja Tallinnas on 2008. aastal turuaktiivsus liikunud tõusutrendis ning märtsikuu oli aktiivseim. Elamispindade osas sõlmiti rohkem tehinguid kui jaanuaris ja veebruaris ning hinnatase oli eelmise kuuga suhteliselt samal tasemel.

Vastavalt Maa-ameti andmebaasile sõlmiti märtsis korteriomanditega Harjumaal 806 ja Tallinnas 646 tehingut. Tallinnas tehti võrreldes veebruariga 9% ja võrrreldes jaanuariga 21% rohkem tehinguid. Vaatamata olukorra mõningasele paranemisele on kinnisvaraturg siiski veel madalseisus ning võrreldes aastataguse ajaga, tehakse tehinguid ca 40% vähem. Kõige enam tehti märtsis tehinguid magalapiirkondades, kuid siiski ca 30% vähem kui aasta tagasi. Tehingute arvu tõus märtsis on eelkõige tingitud kinnisvaraturu sesoonsusest, mistõttu kevadel tehakse rohkem tehinguid kui aasta alguses. Samuti on hinnatase langenud ning mitmed kodu otsijad on saanud piisavalt soodsa pakkumise, et ostuotsus langetada ja tehing sõlmida.

Keskmine tehinguhind on jätkuvalt langustrendis, kuigi märtsis oli langus suhteliselt tagasihoidlik. Võrreldes veebruariga, on korteriomandi keskmine tehinguhind Tallinnas langenud 1% ning jaanuariga võrreldes 2%. Keskmine tehinguhind on langenud 2006. aasta teise poole tasemele. Aasta tagasi oli sama näitaja 13% kõrgem. Maa-ameti andmete kohaselt on linnaosade kaupa hinnalangus olnud vaid Põhja-Tallinnas, ülejäänud linnaosades on keskmine hind tõusnud või jäänud samaks. See ei tähenda siiski reaalset hinnatõusu, vaid tegemist on struktuuri muutustega algandmetes. Vaadeldes konkreetsete Uus Maa Kinnisvarabüroo poolt vahendatud tehingute hindasid, võib öelda, et hinnatase on I kvartali jooksul olnud suhteliselt stabiilne.
Ka elamumaadega tehti märtsis veidi rohkem tehinguid kui veebruaris, kuid tehinguid sõlmiti eelkõige madalate hindadega kinnistutega, mis viis alla ka keskmise tehinguhinna ja mediaanhinna. Maa-ameti andmetel on hoonestamata elamumaa tehingute arv kahanenud niivõrd madalale, et viimati tehti sama vähe tehinguid kui 2008. aasta I kvartalis 2003. aastal. Elamumaa keskmine tehinguhind on langenud 2006. aasta tasemele. Hinnalangus aastataguse ajaga võrreldes on 30%. Suurem langus on toimunud pakkumishindades, kus hindu on langetatud ka kuni 60%. Tehinguhindade langus on väiksem, kuna tippajal ülikõrgete hindadega pakkumisse tulnud objektidega reaalselt enam tehinguid ei sõlmitud.

Kevad näitab kinnisvaraturul elavnemise märke. Märtsis oli turul palju aktiivselt kodu otsivaid inimesi ning oli ka investoreid, kes otsisid soodsaid võimalusi raha paigutamiseks. Ostjad on hinnatundlikud ning kõige mõjusam tegur objekti müümiseks on soodne hind. Aprill tõotab tulla tehingute arvult vähemalt sama aktiivne kui märts, kuid hindade tõusu veel oodata ei ole.

Annika Jakobson
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide kinnisvara analüütik

Compare Listings