Your search results

Tartus ärimaade ülepakkumine

Posted by UusMaaPluss on september 7, 2008
| 0

Tartu äripindade turul on endiselt trendiks kesklinn. Büroopindade vastu on huvi hetkel väga väike ja kui üldse midagi otsitakse, siis endiselt kesklinna või selle lähiümbrusse. Kesklinna büroopindade keskmine üürihinna tase on Tartus hetkel 150-200 kr/m2, kuid olenemata vähesest nõudlusest hindade alanemist märgata pole. Ka kaubanduspindade osas on nõudlus eelkõige kesklinna esimese korruse pindade järele ja huvi on suurenenud ka suurte keskuste pindade järele (Lõunakeskus, Kaubamaja, Tasku). Kesklinna esimese korruse kaubanduspindade keskmine üürihinna tase on Tartus 200-300 kr/m2.

Tootmismaade järele on huvi Tartus olematu. Linna lähiümbruses on pakkumises kümneid tuhandeid ruutmeetreid äri- ja tootmismaad, mille vastu huvi hetkel täielikult puudub. Kuna pakkumine ületab oluliselt nõudlust, siis on märgata ka hindade alanemist, kuid käesolevas turusituatsioonis pole ka sellest ostjates huvi äratamiseks kasu – näiteks Ülenurme Tehnopargis on keskmine hinnatase võrreldes aasta algusega langenud ca 15%, kuid olulist nõudluse kasvu see kaasa pole toonud.

Huvi korral on ostja jaoks eelkõige oluline asukoht, mis peab olema ideaalne ja teiseks peab olema väga heade tingimustega kehtestatud detailplaneering – ostjad ise asjaajamisega tegeleda ei soovi ja detailplaneeringu puudumisel üldjuhul huvi kaob.

Äriotstarbeliste objektide pakkumise maht on viimase kvartali jooksul oluliselt suurenenud. Objekte on pakkumises nii Tartu linnas, linna servas kui ka linnast kaugemal ja suure tõenäosusega suureneb pakkumine veelgi. Nõudlus seevastu on oluliselt vähenenud, eriti suur on olnud langus maade ning tootmis- ja laohoonete osas. Vaatamata pakkumismahu suurenemisele ei ole aga hinnad oluliselt langenud. Peamiselt on hindasid langetatud tootmis- ja laohoonetel (üksikutel objektidel kuni 10%) ning ärimaadel.

Prognoositavalt kasvab äripindade turul järgmiste perioodide jooksul nõudlus eelkõige tootmis- ja laohoonete järele. Äri- ja tootmismaade hinnad aga langevad eeldatavalt veel, kuna suure tõenäosusega tuleb pakkumisse järjest rohkem äri- ja tootmismaid, mis on 2-4 aastat tagasi kokku ostetud ja mis on nüüd seisma jäänud. Muu äriotstarbelise kinnisvara osas põhjusi olulisteks muudatusteks ei prognoosita.

Heilin Reimand
Uus Maa Tartu büroo hindamisosakonna arendusjuht
Atesteeritud kinnisvarahindaja

Compare Listings