Your search results

Viljandi ootab uusi korterelamute arendusprojekte

Posted by UusMaaPluss on juuni 11, 2007
| 0

Kuigi Eesti suuremates linnades võib märgata kinnisvarahindade korrigeerumist ja alanemist, siis väiksematesse linnadesse selline trend jõudnud ei ole. Selle põhjuseks võib olla ka see, et väiksemates linnades ei kerkinud hinnad nii kiiresti ega niivõrd k

Napib uusi kortereid
Viljandi korterite turg on 2007. aasta jooksul olnud üsna aktiivne. Kuigi pakkumine on suurenenud, ei saaks rääkida olulisest ülepakkumisest. Samuti ei ole Viljandi turul olnud sellist hinnalangust, nagu seda võib näha suuremates linnades. Põhjuseks on ka see, et Viljandi elamufond ei ole üle toodetud, kortermajade arenduste osa on olnud minimaalne. Seetõttu on turul tunda pigem pakkumist ületavat nõudlust uute korterite järele. Jätkuvalt on otsitud arhitektuurilise väärtusega vanalinna majade korterid.

Uute korterite turul on pakkumisel renoveeritud korterelamu Jakobsoni tänaval, mille ruutmeetrihinnad on vahemikus 20 400–24 700 krooni. Aasta lõpu poole jõuab turule ka teine renoveeritud korterelamu, mille lahendused on huvipakkuvad ja valgusküllased, korteritesse on planeeritud saun ning avarad rõdud. Ruutmeetrihinnad peaksid jääma piiridesse, mis on taskukohased laiemalegi ostjaskonnale.

Üürikorterid hinnas
Huvi üürikorterite vastu Viljandis oli loomulikult suurim juuli lõpust alates, augusti- ja septembrikuus. Sellise sesoonse turu põhjustajateks on kolledži tudengid, kes vajavad sügiseti uut elamispinda. Seetõttu on üürikorterite sektoris pakkumine väiksem kui nõudlus, mis annab soodsa pinnase üürihindade kasvamiseks. Hinnatõus on aga piiratud elanike ostujõuga. Üürihindade tõusu mõjutavad ka kohalike ettevõtete alltöövõtjad, kes tegutsevad Viljandis teatud perioodi jooksul ning on nõus tasuma oma töötajate majutamise eest kõrgemat hinda. Pikemaajaliste üürnike puhul jäävad üürihinnad vahemikku 3000–5000 krooni, olenevalt korteri suurusest ja seisukorrast. Lühema perioodi üürnikud on nõus maksma 4-toalise korteri või maja eest kuni 7000–8000 krooni.

Uusarenduspiirkondade areng rahulik
Eramute müügihinnad on olnud tõusva trendiga. Asukoha ning seisukorra poolest paremate eramute hind küünib juba peaaegu kolme miljoni kroonini. Samas on Kantreküla agulipiirkonnas praegu võimalik osta eramu veel 300 000-500 000 krooni eest. Uute eramupiirkondade areng ei ole olnud nii kiire, kui võis loota. Moodulmajade asemel soovitakse järjest enam kivimaju, mis jäävad aga veidi kalliks. Elamukruntide hinnad linna ümbruses on veidi langenud, olles praegu tasemel umbes 225 krooni ruutmeetri kohta.

Ka tulevikus on oodata Viljandis mõõdukat, kuid järjekindlat kasvu elamispindade sektoris. Korterite müügiturg toimib stabiilselt, elavnemist on oodata uue kortermaja valmimisel. Hinnatõus on majanduskasvuga kooskõlas. Elamukruntide suhtes on turg pakkumise kiire suurenemise tõttu äraootaval seisukohal. Kuna korterite sektoris on uute korterite vastu elanike huvi suur, siis on kindlasti oodata investeeringuid uutesse arendustesse.

Reet Raudsepp
Uus Maa Kinnisvarabüroo Viljandi büroo juhataja

Compare Listings