Your search results

Uute korterite vakantsus Tallinna äärelinnas vähenenud

Posted by UusMaaPluss on märts 9, 2008
| 0

Kui aasta tagasi olid äärelinnas arendajate poolt pakkumisel olevatest korteritest vabad ligi pooled, siis tänaseks on see osa oluliselt vähenenud ning vakantseid kortereid on u 30%. Kuna uusi projekte selle aja jooksul praktiliselt pakkumisse lisandunud ei ole, väheneb vabade korterite arv pidevalt. Seetõttu ongi vakantsus uutes majades vähenenud. Valdav enamik elamutest on valmis ning ootab elanikke, väiksem hulk maju peaks valmima ka 2008. aasta lõpus või 2009. alguses. Aasta tagasi suurenes vakantsete korterite hulk ka seetõttu, et paljud inimesed tühistasid oma broneeringu, kuna ei soovinud turuolukorra muutudes enam korterit välja osta. Praegu ostetud korterid niipea kindlasti müüki tagasi ei tule, kuna tegemist ei ole spekulatiivsete ostudega, vaid ikkagi kodu soetamisega pikemaks ajaks.

Lasnamäel on elanike arvuga proportsionaalselt vähem uusi kortereid kui näiteks Mustamäel ning ka arendajate poolt müüdavaid vakantseid kortereid on siin vähem alles. Enamik Lasnamäe tehingutest tehakse siiski vanemate tüüpkorteritega, kuna tehingute kogumahust vaid u 10 % moodustavad tehingud uute korteritega. Erinevates arendustes on väga hästi näha see, et esmaselt on ära müüdud odavamad ja madalamate korruste korterid. Arendajate hinnakujundus nägi ette kõrgematele korrustele kallimad hinnad ning seetõttu on just need korterid suures osas siiani vabad. Hindade langetamine on saanud reaalsuseks mitmetes projektides ning keskmine müügihindade alandus on olnud 10-20 % . Kahetoalise uue korteri hind on praegu Lasnamäel keskmiselt 1,2-1,5 mln krooni.

Ka Mustamäel on väga selgelt näha, et müüb soodne hind. Lähestikku asetsevates majades, kus hinnavahe korteritel paarsada tuhat, on ühest majast enamik müüdud ning kallimate hindadega majas müümata. Projektides, kus hindasid on alandatud ulatuslikult ca 20-25%, on ka korterid suhteliselt kiiresti ära müüdud. Mäepealse projekti 2007. aastal valminud majades on vaid mõned vabad korterid, Sipelga elurajooni kortermajades on samuti pärast hindade langetamist tehingute arv suurenenud. Jätkuvalt aga seisavad korterid sellistes projektides, kus arendaja ei ole hinda langetanud ning hinnad ostjate jaoks tänasel turul ilmselgelt kallid on. Kardetavasti selliste projektide müük ei suju, enne kui hindu on kohandatud tänastele tingimustele vastavaks. Mustamäel on suuremad arendused Mäepealse, Sipelga ja Aiandi. Keskmine kahetoalise uue korteri hind Mustamäel varieerub 1,3-1,5 mln krooni vahel. Mustamäel moodustavad kõikidest korteriomandi tehingutest u 25% tehingud arendajatelt ostetud uute korteritega.

Pirital  ja Haaberstis on vabade uute korterite osakaal suhteliselt suur. Palju on veel müümata kortereid Pirital Padriku tee kortermajades ja Haaberstis Kärneri tn ja Merirahu kortermajades, mis tänaseks juba valmis on ning kus võimalik korteritesse kohe sisse kolida. Samuti on palju vabu korterid Pirita tee 28a valmivas elamus, kus ka ruutmeetrihinnad väga kallid on. Keskmiseks pinnaühikumaksumuseks Pirita linnaosa uutes korterites on 32 000- 35 000 krooni, mis teeb 2-toalise korteri hinnaks 1,7-1,9 miljonit krooni. Haaberstis on paljud arendajad hinnad alla lasknud ning keskmised hinnad on vahemikus 25 000-31 000 kr/m2.

Põhja-Tallinnas on korterite müügihindasid arendusprojektides alandatud kuni 25%, mis on taganud ka suurema aktiivsuse. Seetõttu on uute vakantsete korterite osakaal arendusprojektides oluliselt vähenenud. Mitmed projektid on juba ära müüdud ning lõpetatud. Uute korterite müügihinnad on keskmiselt vahemikus 26 000-31 000 kr/m2, mis teeb kahetoalise korteri hinnaks u 1,4-1,6 mln krooni.

Kuigi uute korterite müük on pidurdunud, siis vaatamata sellele moodustavad need kogu korterite müügist arvestatava osa. Maa-ameti andmetele tuginedes võib öelda, et viimase poolaasta jooksul moodustavad kogu tehingutesummast keskmiselt 15-25% uued korterid.

Annika Jakobson
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide kinnisvara analüütik

Compare Listings