Your search results

Uus Maa: bürooruumi valikul lähtu ettevõtte tegevusvaldkonnast

Posted by UusMaaPluss on veebruar 10, 2008
| 0

Uue büroo valikul ei ole vahet, kas on tegemist alustava või juba tegutseva ettevõttega, mis plaanib asukohta vahetada. Asukoha vahetus võib olla tingitud sellest, et pind jääb väikeseks või vastupidi liiga suureks. Valikud äripindade puhul on pea 100-protsendiliselt praktilist laadi, kuid ei tasu alahinnata ka emotsionaalset külge, mis väljendub just hoone arhitektuuris ja üldises miljöös, kus huvipakkuv hoone asub.

Üldiselt sõltub büroo valik firma tegevusvaldkonnast. Kes on tema kliendid, kus nad liiguvad, kui palju kliente bürood päevas külastab, kui mugav on kliendil ettevõtte büroosse tulla, on büroo piisavalt nähtavas kohas jne. Järgmine samm ettevõtte jaoks oleks, et milline näeb maja välja ehk on see piisavalt atraktiivne – esinduslik, praktilise ruumiplaneeringuga,  hea ehituskvaliteediga, mugav liikuda (on seal lift), piisavalt parkimisruumi, heade vaadetega, turvaline ning kas üürile lisanduvate kõrvalkulude suurusjärk on põhjendatud ning vastuvõetav.

Mida avatum ettevõte, seda suurem on tõenäosus, et valitakse üüripind uude ja aktiivses äritsoonis asuvasse büroohoonesse. Kui ettevõtte iseloomu tõttu külastab bürood palju kliente ning ettevõte on ka majanduslikult edukas, siis tasub valida büroo asukohaks linna süda ehk kesklinn. Seda põhjusel, et olla oma  äripartneritele ja  klientidele mugavalt kättesaadav ning olla nähtav uutele potentsiaalsetele klientidele.
Rahvusvaheliste ettevõtete puhul on muuhulgas kesklinna valik põhjendatud ka sellega, et emaettevõtete juhtkonna pidevad külastused oleksid võimalikult mugavad, sest enamik hotellidest asub just kesklinnas.

Kui ettevõtte profiil on selline, et kliente büroos ei käi või asub enamik klientidest äärelinnas või vajatakse rohkelt parklakohti, siis tasub valida büroo tsentrumist väljaspool.
Reeglina on kesklinnast väljaspool asuvates büroohoonetes soodsamad hinnad ning suurettevõtetel, kellel ei ole suurt kliendivoogu, on kasulikum üürida just neis majades, sest parkimine on tihti muretum ning jooksvad kulud tagasihoidlikumad. Viimast jälgitakse tänases majandusolukorras eriti hoolikalt.
Samas tuleb ka jälgida, kui mugav on ettevõtte töötajatel tööle tulla. Kas büroohoone asub põhiteede läheduses ning on seal piisavalt mugav ühistranspordi liiklus, kui on palju autodeta töötajaid.

Äärelinna soodsamaid hindu jälgivad ka alustavad ja väikese üürieelarvega ettevõtted, kelle jaoks on kõrvalkulude suurusjärk väga oluline. Alati ei tähenda madalam üürihind ka soodsamaid kõrvalkulusid. Efekt võib olla vastupidine, sest vanemates hoonetes võivad ülalpidamiskulud olla märksa kõrgemad, mis omakorda mõjutavad kõrvalkulude suurusjärku.

Kokkuvõtteks: büroomaja asukohta valides tuleks jälgida:
• ettevõtte tegevusvaldkonda,
• nii klientide kui ka töötajate mugavust ja lihtust kohale/tööle tulla
• hoone visuaalset atraktiivsust,
• ehituslikku kvaliteeti,
• tehnilist kaasaegsust,
• ruumide planeeringut,
• parkimistingimusi  ja parkimiskulusid
• üürikulu ning kõrvalkulusid.

Tänases turuolukorras räägib üüripinna otsijate kasuks see, et valik on suhteliselt suur ja seda pea igas linnajaos, mis omakorda sunnib pingutama arendajaid, et pakkuda üürnikele paremaid lahendusi kui konkurent.

Marko Kivirand
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide äripindade konsultant

Compare Listings