Your search results

Milline on Tallinna parim eramupiirkond?

Posted by UusMaaPluss on veebruar 8, 2008
| 0

Tänased uue kodu otsijad on oma soovides väga ratsionaalsed. Suurt osa maja valikul mängib asukoht. Tihti võib töökohale, koolile või lasteaiale lähemal pakutav maja Kristiines üles kaaluda uue kodu Kakumäel kauni looduse keskel.

Missugused on siis erinevate piirkondade peamised iseloomustajad?
Tallinna hinnatuim piirkond läbi aegade on olnud Nõmme. Ajalooliselt kohe eramute piirkonnaks kujunenuna on Nõmmel krundid enamasti suuremad kui Tallinna kesklinnale lähematel aladel. Suuremas osas kõrge männimets ja ühtne arhitektuur piirkonnas loovad väärtusliku miljöö. Nõmme hoonestuse moodustavad enamuses eramajad, mis sobib kindlasti traditsioonilist kodust keskkonda hindavale inimesele. Nõmme varane areng elamupiirkonnana on toonud tänaseks kaasa pea kõikidel tänavatel välja arendatud tsentraalsed kommunikatsioonivõrgud, rääkimata koolidest, lasteaedadest ja kauplustest. Ostes vanema elamu Nõmmele, tuleb kindlasti arvestada rangemate tingimustega renoveerimisel – miljööväärtuslikele piirkondadele omaselt on siin seatud mitmeid piiranguid. Hinnad vanematel majadel selles piirkonnas jäävad täna vahemikku 2,5 kuni 3,5 miljonit krooni, uuematel majadel 3,5 kuni 5 miljonit krooni. Kindlasti on ka siin pakkumisel aeg-ajalt luksuslikke villasid, mille hinnaklass ulatub kaugelt üle 10 miljoni krooni.

Kristiine on võrreldes Nõmmega elurajoonina noorem, seega ka majad uuemad, kuid krundid väiksemad, alates 600 m2. Siin on kvartalitena erinevusi rohkem – kortermajade osakaal on piirkonnas suurem ja see muudab üldpilti. Samas on ka palju ainult eramajade kvartaleid, mis oma hooldatud aedadega loovad jällegi õdusa miljöö. Infrastruktuur on kesklinnale lähemal kindlasti parem – rohkem näiteks teenindusasutusi ja vaba aja veetmise võimalusi. Võimalus kiiresti ühistranspordiga kesklinna sõita on kahtlemata üks tugevaid argumente, mis piirkonna kasuks räägib. Hinnad müüdavatel majadel algavad 2 miljonist kroonist (remonti vajav maja) kuni 5 miljoni kroonini (kaasaegne eramu).

Pirita linnaosa võib oma kujunemisprintsiibi järgi jagada mõtteliselt kaheks – suvilate piirkond ja eramud. Kuna linn on jõudsalt laienenud, siis suvilate osakaal tänasel Pirital, täpsemini Mähel, on peaaegu olematu. Endistele suvilakruntidele on ehitatud uued eramud, tänavad on asfalteeritud, enamuses ka ühendatud tsentraalsete kommunikatsioonivõrkudega. Pirital on ka palju viimasel aastakümnel arendatud uusi elamupiirkondi, mis moodustavad ühtseid suuremaid kvartaleid. Kortermajade osakaal on tänu viimaste aastate kiirele kinnisvaraarendusele päris oluliselt tõusnud.

Unikaalne looduslik ümbrus – kaunis mererand, Kloostrimetsa, Pirita jõgi – annab kahtlemata Piritale väärtuse omaette. Majade hinnad selles piirkonnas tänasel turul on väga erinevad – alates väiksemast remonti vajavast majast, mille hind võib olla ca 3 milonit krooni kuni suure kaasaegse villani, mille hind võib olla kuni 15 miljonit krooni.

Üheks eksklusiivsemaks piirkonnaks Tallinnas on kindlasti ka Kakumäe, seda just oma merepoolsete aladega. Haabersti linnaosa on Tallinnas ilmselt kõige kiiremas tempos arenenud viimastel aastatel. Elamuehitust soodustasid veel siiani arendamata, kuid üldplaneeringus potentsiaalse elamumaa alade olemasolu ja vahepealne suur nõudlus uute elamispindade järele. Kakumäel on elamuid igale maitsele. Kiirele arengule ei ole aga järele jõudnud infrastruktuur ja ühistranspordiühendus. Plussiks sellele piirkonnale on kindlsati uued rajatud kommunikatsioonitrassid. Piirkonda on täna juba võimalik ka uus maja saada üsna soodsa hinnaga, seda muidugi mitte vanemas kõrghaljastusega ja väljakujunenud osas, vaid just uusarendatud alal. Eramute hinnad algavad u 3 miljonist kroonist.

Nagu näha, on erinevatel piirkondadel omad plussid ja miinused ning ühte ja parimat on väga raske esile tõsta. Merelähedust hindavale inimesele saaks kindlasti soovitada Pirita ja Kakumäe piirkonda, kesklinna lähedust soovivale perele aga Kristiinet. Nõmme on lemmikuks neile, kes naudivad sealsete mändide varju ja väljakujunenud miljööd.

Kaie Kullik
Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud konsultant

Compare Listings