Your search results

Tootmis- ja laopinnad kolivad linnast üha kaugemale

Posted by UusMaaPluss on märts 9, 2008
| 0

Tänapäeval võib laopinna valik osutuda raskemaks, kui esialgu paistab. Tihti hakatakse uut laopinda otsima, kui olemasolev pind enam nõudmisi ei rahulda. Selline käitumine võib kaasa tuua olukorra, kus sobiliku laopinna leidmine osutub oodatust raskemaks ning ettevõte on sunnitud minema kompromissile, valides pinna, mis ei vasta 100% nende ootustele. Käesoleval aastal on pakkumine küll märgatavalt suurenenud, kuid enamik pakkumisel olevatest pindadest on siiski veel detailplaneeringu staadiumis. Seega kulub hoonete valmimiseks vähemalt aasta. Ehitusbuumi ajal rajatud laopinnad on valdavalt üürnikud leidnud või on hinnad kallist ehitusmaksumusest tingituna liiga kõrged ning uutele klientidele vastuvõetamatud.

Seega tuleks uue lao või tootmishoone otsinguid alustada ca 6 kuud enne reaalse vajaduse tekkimist. Sedasi on võimalik tutvuda projektidega, kus ehitustegevusega pole alustatud ning ehitushindade langemise tõttu on võimalik rääkida ka soodsamatest üürihindadest. Valdavalt on arendajad nõus kliendi spetsiifilisi erisoove ära kuulama ning võimalusel ehitusprotsessis kliendile vajalikke muudatusi tegema. Reeglina suuremad ettevõtted ka teevad oma plaane pikemalt ette ning seetõttu on neil valikuvõimalus suurem.

2008. aastal on lao- ja tootmispindade üürihindade langus  olnud kuni 5%, olenevalt piirkonnast ja objektist. Ettevõtted, kes oma plaane vähemalt aasta ette näevad, saavad valida endale sobivaima üsna mitme erineva projekti hulgast. Ka see aspekt vähendab edasise hinnatõusu tõenäosust.

Tootmis- ja laopindade keskmine üürihind Harjumaal, sh Tallinnas


Allikas: Uus Maa

Majandussurutise tõttu on ettevõtted muutunud laienemisplaanidega väga ettevaatlikuks ning isegi soovivad pinda kahandada, et vähendada kulusid. Selline olukord asetab omanikud situatsiooni, kus neil on valida, kas tulla kliendile vastu ning koos üürnikuga üle vaadata üürihind või leida uus üürnik, kes on nõus maksma soovitud hinda. Eespool mainitud majandussurutise tõttu on aga uue kliendi leidmine kindlasti raskendatud ning võib juhtuda, et kliendi leidmine võtab planeeritust oluliselt kauem aega. Sellisel juhul toodab vakantne pind omanikule suurel määral kahjumit ning tagantjärele tarkusena mõistetakse, et tulusam oleks olnud üürnikuga kompromissile jõuda.

Majanduse ebaselge arengu tõttu soovivad kliendid ka väiksemat pinda. Võrreldes aasta või paari taguse ajaga, kus nõutavaim laoruumi suurus oli orienteeruvalt 500 m2, tuntakse hetkel suuremat huvi 200 – 300 m2 ladude vastu. Kliendid on õppinud hindama kõrgeid ladusid, mis võimaldavad ladustada samale pinnale kordades rohkem. Peamine põhjus, miks kliendid on kartnud kõrgusesse ladustada, on olnud selle käitlemiseks mõeldud tehnika kallidus. Siiski, kui teha kiired arvutused, selgub, et perspektiivis on kindlasti soodsam investeerida tehnikasse ning ladustada kõrgusesse.

Soovituimad ning eelistatuimad piirkonnad lao- ja tootmispindade jaoks on endiselt põhimagistraalide äärsed piirkonnad. Hinnatumad on Tartu ja Pärnu mnt linnapiirile lähedal asuvad alad. Kui varasematel aastatel oli Tartu mnt-l aktiivsema tegevuse piiriks Tallinna ringtee, siis tänaseks on seal äritegevus arenenud kiirelt edasi. Siiski tuleb tõdeda, et eemalasetsevate maatükkide ja tootmispindade hinnad on odavamad, kuna paljudele ettevõtetele on logistiliselt parem paikneda ringteele lähemal. Sageli on seal ka transpordiühendus linnaga kehvem, mis raskendab töötajate leidmist ja tööl käimist.

Tartu mnt atraktiivsemad kohad on endiselt väljaarendatud tehno- ning tööstuspargid nagu Mõigu Tehnopark ja Jüri Tehnopark. Lähiajal on mainitud tehnoparkide vahetusse lähedusse kerkimas konkureerivaid äriparke nagu näiteks Põrguvälja Laopark, Ameerikanurga Kaubandus- ja Äripark.

Pärnu mnt atraktiivseim piirkond on jätkuvalt Tänassilma Tehnopark, kus üldjuhul on vakants nullilähedane. Sarnaselt Tartu mnt-ga on ka Pärnu mnt äärde planeeritud uusi äriparke, näiteks 39 000 ruutmeetrine tööstuspark VGP Park Tallinn.  Tulevasse tööstusparki planeeritakse kaks kergetööstuseks või logistikaks sobivat hoonet. Endiselt on populaarsed lisaks põhimagistraalidele Tallinna ringtee ning Muuga sadama vahetu lähedus.

Uutes äriparkides on tänu odavamale ehitushinnale võimalik äripindasid soodsamalt üürile anda ning seoses sellega on lao- ja tootmispindade üürihindades toimumas mõningane korrektuur, mis on näha juuresolevas tabelis. Kindlasti on uute äriparkide plussiks lisaks hindadele ka läbimõeldud sise- ja välislogistika. See on tingitud sellest, et arendajad kes 5 aastat tagasi hakkasid äriparke rajama, on saanud piisava kogemuse ning seda kogemust ära kasutades pakuvad klientidele praktilisemaid lahendusi.

Rene Kasela
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide äripindade maakler

Compare Listings