Your search results

Töötav ema ja tema põhikooli ning gümnaasiumi lõpetavad lapsed

Posted by UusMaaPluss on august 6, 2011
| 0

Kuidas ühildada emaroll karjääriga tööl, lastega kodus ning näpistada aega veel hobide jaoks on küsimus, millele vastuse leidmine pole sugugi lihtne. Aga kui oled ise lõpetamas ülikooli ja oled just endale uue töökoha leidnud,  üks lastest lõpetab põhikooli ning teine laps  gümnaasiumi? Kuidas  toime tulla sellises rollis?
Põhikooli ja gümnaasiumi lõpetamine on juba pikalt ette teada ja selleks on lapsevanemad üldiselt  aegsasti ennast ka ette valmistanud. Töökoha vahetus või karjääriredelil tõusmine võib olla aga teinekord ootamatu. Tõenäoliselt on osa inimesi, kes soovitavad enda karjääri edasi lükata. Samas peaksid arvestama, et kas hiljem pakutakse sulle sellist võimalust või millal järgmine võimalus sulle avaneb? Pakkumine on ju ahvatlev ja seda tasub kindlast kaaluda. Selline situatsioon lööb kõik eelnevad plaanid peapeale. Töökoha vahetusega või karjääriredelil tõusmisega kaasneb uude ametkohta sisseelamine ja õppimine, mis nõuavad suuremat tähelepanu kui juba sissetöötatud ametikoht. Asjakohaseks muutuvad sellises situatsioonis aja planeerimine, ülesannete delegeerimine, läbirääkimised ja prioriteetide paikapanemine. Vähemtähtis ei ole ka rahalise toimetuleku planeerimine.
See on tõsine väljakutse. Enne, kui võtad väljakutse vastu, tasub läbi mõelda ja arvestada paljude erinevate nüanssidega.

Mõningaid tähelepanekuid, mida sellises olukorras jälgida.
Ükski inimene ei jõua end100%-liselt igale poole panustada.  Selles eas lapsed on juba piisavalt iseseisvad ja oskavad oma tegude eest ka ise vastutada, aga tähelepanu ja tuge vajavad nad ikka. Jaotades vastutused ja ülesanded omavahel ära, vähendab see Sinu koormust. Kui võimalik, võta vastu abi nii lähisugulastelt  kui ka sõpradelt.
Aja planeerimine muutub sellistes olukordades hädavajalikuks, kuid tuleb olla siiski loominguline ja väga kramplikult ei ole mõtet plaanist kinni hoida. Liigselt plaanis kinni hoidmine tekitab lisa stressi ja sellega seoses ka läbipõlemist. Hea moodus on luua süsteem, kus sead ülesanded järjekorda, mis tuleb kohe kindlasti ära teha ja mis võib natuke oodata. Ise olen nimetanud neid: väga suure tulekahju kustutamine, tulekahju kustutamine ja teised kohustused, mis veel ei põle. Tuleb arvestada sellega, et peamiselt tegeledki sellel ajal tulekahjude kustutamisega. Need ülesanded, mis ei põle, küll aga juba suitsevad, tuleb kas delegeerida teistele või ootavad seni, kuni põlema hakkavad.
Laste koolidega seotud plaanid on konkreetselt paigas: sisseastumiseksami ajad, riiklikud eksamid, lõpuaktused. Need konkreetsed kuupäevad saad märkmikusse kohe kirja panna. Kui võimalik, saab nende järgi oma töökoormust töökohal reguleerida. Alati see ei õnnestu, aga  üldiselt toimib hästi.
Keeruliseks teevad olukorra ka finantsküsimused. Seda eriti, kui töökohta vahetad. Töökoha vahetusega võivad langeda mõneks ajaks ka rahalised sissetulekud. Kuidas teha lapsele selgeks, et perel puuduvad paremad võimalused ja eelarvesse tuleb suhtuda rangelt? Lapse jaoks on see suure etapi läbimine, mis väärib kulutuste tegemist. Lastevanemate arutelu meili teel, kui palju raha kulutada õpetajate kingitustele, teeb sellel momendil tundlikuks. Sul kaks last ja kaks klassijuhatajat, lisaks veel teised toredad õpetajad. Poiste vanematel on võib olla natuke kergem, kui tüdrukute vanematel. Vähemalt oma kogemustest (kaks poissi) võin öelda, et kui küsisin, milliseid lilli Sulle ostan, siis vastus oli, et lilli pole vaja osta. Kui klassi poolt kogutud raha (kingitused õpetajatele, peoraha jne) ning riietuse peale kulutatud raha võib pidada nii poistel kui tüdrukutel enamvähem võrdväärseks, siis tüdrukute vanematel tuleb arvestada lisakulutustega meigile, juuksurile, maniküürile,ja lilledele.
Kogu perele on see pingeline aeg. Kuula ära laste mured ja luba ka endale teinekord paha tuju. See ei tähenda seda, et ütled teisele halvasti, pigem seda, et annad teada ka teistele pereliikmetele, et sul pole täna tuju  ja ei suuda süveneda teiste muredesse. Uskumatult hästi oskavad lapsed sellisel juhul käituda ja pigem su tuju paremaks muuta. Arutage lastega koos läbi, millal nad rohkem toetust vajavad ja millega nad ise hakkama saavad. Näiteks  põhikooli lõpetaja jaoks on suuremaks stressitekitajaks sisseastumiskatsed  ja riigieksamid ei tundu  nende kõrval nii rasked. Gümnaasiumi lõpetaja jaoks on riigieksamite tulemused kõige suurem stressitekitaja, nendest sõltub edasine tegevusplaan. Kuula ära nende mured ja arutage koos, milline on parim lahendus. Suurim viga on öelda: „Ma ju ütlesin…“  sel juhul, kui laps ei suutnud mingist kokkuleppest kinni pidada. Ta teab seda isegi ja kannatab ebaõnnestumise pärast nii-kui-nii. Parim viis on koos arutada, kuidas ta selle olukorra ise lahendada saab.
Sinu ja su pere jaoks on kõige raskem aeg kevad ja suve algus. Pinged on suured ja kohustusi palju. Selge on see, et kõik ei suju ideaalselt, küll aga saad anda endast parima. Kui „juhe kokku jookseb“, luba endale vaba tund või vaba päev, millal sa ei mõtle tööle ja muudele kohustustele. Pärast puhkust suudad palju paremini oma tegevustega toime tulla.

Pea meeles:
• Märkmikusse märgi olulised tegevused ja kuupäevad, mida sa ei tohi kindlasti unustada. Näiteks gümnaasiumite sisseastumiskatsete ajad, eksamite ajad jne. Ära unusta! Sul lõptab kooli kaks last. (märgi kindlasti nimed juurde, kes ja millal)
• Lepi lastega kokku, et nad kindlasti küsiks vajadusel sinu abi. Nad peavad teadma, et sa neid toetad. Kvaliteetaeg lastega annab väga palju juurde.
• Uue töökohaga tuleb alati ette takistusi (vähesed teadmised korraldussüsteemist jne). Küsi alati julgelt abi, ära hakka ise jalgratast leiutama. Keegi on enne sind juba seda teinud ja üldjuhul teab keegi ka, kuidas antud asi tehakse.
• Säilita optimistlik ellusuhtumine. Sa oled lapsed suureks kasvatanud ja andnud endale võimaluse karjääriredelil tõusta. Sa oled kiitust väärt!
• Keegi meist ei ole eksimatu. Kui midagi valesti läheb, võta seda kui head õppetundi, millest õppisid midagi. Ära pea ennast kohe ebaõnnestujaks.
• Pärast laste kooli lõpetamist ja uude töökohta sisseelamist luba endale väike puhkus (n. pikem nädalavahetus), sa oled selle ära teeninud. Seejärel saad  palju pühendumalt keskenduda  oma tööle ja karjäärile.

Küsisin oma lastelt, et millise kogemuse nemad sellest said: kooli lõpetamised kõigil kolmel, emal karjäär. Poiste vastus oli, et iseseisvamaks said nad juba siis, kui ma ülikooli astusin. Ühine arvamus oli lastel siiski, et teistkorda väga ei sooviks sama olukorda läbi elada. Soovitus poiste poolt oli, et võid küll õppida veel ja karjääri teha ka, aga ajastus võiks olla teisem, mitte kõik korraga. Eks ta mõistlik ole.

Kui oled selle kadalipu läbinud ja see on õnnestunud, siis parim tagasiside on teiste kiitused ja austus selle eest, et said sellega hakkama. Tänulik tasub olla ka oma perekonnale, sugulastele ja sõpradele, töökaaslastele, kes sind sel ajal aitasid ja mõistsid. Elu annab tohutult palju võimalusi. Kindlasti säilita positiivne meeleolu, see kiirgab sinust ka teistele.

Triin Vaarmets, Uus Maa Kinnisvarabüroo personaliassistent

Compare Listings