Your search results

Tihe konkurents äärelinna ärimajade vahel

Posted by UusMaaPluss on august 8, 2008
| 0

Viimase aasta jooksul on Tallinnasse ehitatud mitmeid uusi büroohooneid, lisaks jätkub praegu aktiivne ehitustegevus. Viimase paari aasta jooksul on äripindade sektor toiminud defitsiidis. 2007. aasta sügisel oli esmakordselt büroopindade turul märke lähenevast ülepakkumisest. Büroode kogumaht, mis 2008. aastal peaks valmima, on ca 90 000 m2 ning 2009. aastal praegustel andmetel ca 40 000 m2, mille eeltööde või ehitusega on juba alustatud. Äärelinnas asub sellest u 70%.

Äärelinnas on suuremad büroode mahud Mustamäel, Kristiines, Ülemiste Citys, Lasnamäel. Mustamäel valmisid 2007. aastal büroohooned Sõpruse pst-l ja Ehitajate teel, need on tänaseks suures osas üürnikega kaetud. Hiljem valminud hoonetes ning ehitusjärgus olevates hoonetes on üürnike leidmine muutunud keerulisemaks ning vakantsused suuremad. Ülemiste Citys plaanitakse luua kompaktne keskus, kuhu on kogunenud uuendusmeelsed ja teadmisi hindavad ettevõtted. Samuti rajatakse mitu parkimismaja, lasteaed, spordiklubi jms. Ülemiste Citys on valminud mitu hoonet Lõõtsa tänaval ning seal on veel ka vakantseid pindu, kuhu üürnikke oodatakse. Lasnamäele on kerkinud mitmeid büroohooneid valdavalt Peterburi tee äärde, sealsed detailplaneeringud näevad veel ette äripindade ehitamist suures mahus. Kristiines avas esimese etapina Marienthali keskusest uksed Selver ja teised esimese korruse äripinnad. Kogu hoone valmimist on oodata 2008. aasta lõpuks.

Kuna konkurents arendajate ja erinevate hoonete vahel on väga tihe, siis tuleb arendajatel pakkuda erinevaid boonuseid, lisaväärtusi ja mugavusi oma üürnikele. Laiast valikust tulenevalt on ettevõtetel võimalik nüüd ka valida, kuhu oma n-ö pesa luua. Valikuid tehakse väga kindlatest kriteeriumitest tulenevalt ning ainult soodne üürihind ja lihtne uue viimistlusega paneelmaja enam ei meelita. Ettevõtted hindavad ärimaja esinduslikkust, arhitektuuri ja ka kaasüürnike sobivust, et tekitada sünergilist efekti. Loomulikuks peetakse uues majas kõikvõimalike õhuventilatsioonide, konditsioneeride jm kaasaja nõuetele vastavate tehnosüsteemide olemasolu. Äärmiselt oluline ja elementaarne on äärelinnas ka mugav parkimine, mille puudumine kesklinnas peamiseks miinuseks on. Tuleb arvestada piisava parkimiskohtade arvuga nii töötajatele kui klientidele.

Nutikad arendajad on ettevõtete muutunud vajadusi mõistnud ning ehitavad omanäolisi ja esinduslikke hooneid ning pakuvad ettevõtte töötajatele ja klientidele tugevatest brändidest loodud terviklikku kontseptsiooni. Heaks näiteks on Tammsaare ärikeskus, mille unikaalne arhitektuur ja mugavad parkimisvõimalused meelitavad mitmeid firmasid. Hoonesse on tulekul erinevaid toetavate funktsioonidega tunnustatud teenusepakkujaid, nagu näiteks spordiklubi, lastehoid, Pegasus söögikoht, autopesula jms. Samade kavatsustega on ka Ülemiste City arendus.

Kuna pakkumist äärelinnas on palju, siis on veidi langenud ka büroopindade üürihinnad. Kui aasta tagasi alla 160 kr/m2 uut büroopinda saada polnud võimalik, siis tänases turusituatsioonis toimub äärelinnas uutes büroohoonetes tehinguid ka alates 140 kr/m2. Eelkõige on sunnitud hinda alandama need omanikud, kelle hoonel olulisi lisaväärtusi pole ning kes erinevate boonustega ettevõtteid enda juurde meelitada ei suuda.
Tänasel turul on omanikud sunnitud arvestama pikema täituvusperioodiga, kui esialgu kavandatud. Mitmetel ettevõtetel on kokkuhoiupoliitika, mis laienemist või kolimist ei soosi. Samas on ettevõtete jaoks hea aeg saada soodsamate tingimustega üürilepinguid, kuna konkurents mõjutab paratamatult kõiki hooneid ja omanikke.

Compare Listings