Your search results

Tartu elamispindade hinnad diferentseeruvad

Posted by UusMaaPluss on september 7, 2008
| 0

Tartu korteriturul on olukord stabiilne ning pakkumise ja nõudluse osas olulisi muutusi viimase kvartali jooksul toimunud pole. Uusi kortereid pakkumisse ei ole lisandunud ning hinnatase on püsinud üldjoontes muutumatuna. Keskmised uuskorterite hinnad on kesklinna piirkonnas 30 000–45 000 kr/m², väljaspool kesklinna 19 000–25 000 kr/m².

Teatavad hinnakorrektsioonid on Tartus toimunud kasutatud korterite osas, mille keskmine hinnatase on aasta algusega võrreldes mõningal määral langenud. Seda eelkõige korterite arvelt, mille vastu huvi äratamiseks tuleb hinda oluliselt langetada. Heas asukohas hea planeeringuga korterite hinnad langenud pole, toimunud on pigem hindade diferentseerumine – ostjad on muutunud nõudlikumaks ja teadlikumaks. Ostuotsuseid tehakse julgemalt kui aasta alguses ning ei oodata enam üldist kinnisvarahindade langust, kaubeldakse pigem kvaliteedi või muude detailide osas puudusi märgates. Ka uuskorterite osas on diferentseerumine suurenenud – isegi samas korterelamus asuvate pindade keskmised ruutmeetrihinnad võivad sõltuvalt planeeringust ja korteri asukohast hoones oluliselt erineda.

Majade turul on viimase kvartali jooksul pakkumisse veelgi lisandunud n-ö valge karbi kujul uusarenduspiirkondade eramuid, mille hinnad tegid sarnaselt eelneva perioodiga taas läbi teatava languse, kuid ostjates huvi äratamiseks tuleb tõenäoliselt nende hindasid langetada veelgi. Sarnaselt korterituruga on ka majade turul tegemist hindade diferentseerumisega – suurenenud on veelgi hinnavahe kvaliteetse ja mittekvaliteetse elamispinna vahel. Nõudlus on hetkel Tartu eramuturul linna lähiümbruses asuvate täielikult valmis lõpuni viimistletud uute kvaliteetsete eramute järele hinnatasemel ~2 miljonit krooni, müügis aga hetkel vastavad pakkumised üldjuhul puuduvad.

Elamukruntide turg on Tartus hetkel täielikult jahtunud ja turul kestab ülepakkumine. Stabiilselt on teatav nõudlus väljakujunenud infrastruktuuriga linnalähedastes uuselamurajoonides asuvate kruntide järele. Märgatav huvi on nimetatud kruntidele absoluuthinnaga ~400 000 krooni, kuid pakkumine antud hinnatasemel puudub ning heades asukohtades paiknevate elamukruntide hindade olulist alanemist ka ei prognoosita. Kindlasti on aga veel langusruumi välja kujunemata infrastruktuuriga põllupealsete uusarenduspiirkondade kruntide hindades.

Heilin Reimand
Uus Maa Tartu büroo hindamisosakonna arendusjuht
Atesteeritud kinnisvarahindaja

Compare Listings