Your search results

Tallinna üüriturul viimase kahe aasta aktiivseim aeg

Posted by UusMaaPluss on detsember 12, 2007
| 0

2007.aasta oli Tallinna üüriturul väga aktiivne. Kasvanud on nii pakkumine kui ka huviliste arv. Pakkumist on suurendanud passiivne müügiturg, mistõttu üritatakse korterit paralleelselt müügiga ka välja üürida.

Omanikud, kes ei saa müügiturul soovitud hinda, lükkavad müügiplaanid edasi ning eelistavad teenida üüritulu.
Kuigi eestlastele on omane pigem elada oma korteris, siis on siiski inimesi, kes ei ole veel otsustanud, millises kodus nad pikemas perspektiivis elada tahaksid ning eelistavad seetõttu vahepealsed aastad elada üürikorteris. Sellist mõtteviisi on võimendanud ka tänane turusituatsioon, kus paljud inimesed on ootel. Samuti on inimesed muutunud nõudlikumaks ning teavad väga täpselt millist korterid soovivad osta ning kui sellist sobiva hinnaga pakkuda ei ole, siis elatakse meelepärases üürikorteris. Kuna korterite üürihinnad on tõusnud, on eelistatud hea kvaliteedi ja hinna suhtega korterid, enimnõutud hinnaklass on kuni 6000 krooni, millele lisanduvad kommunaalmaksed.

Samuti on olemas nõudlus inimeste seas, kes vajavad üürikorterit kui vaheetappi enne uue eluaseme valmimist või ostmist. Viimasel ajal on üha rohkem selliseid inimesi, kes on oma varasema elamispinna juba maha müünud, kuid uue kodu valmimise tähtaeg on pikenenud. Augustis ja septembris suurendasid nõudlust ka kodu otsimise viimasele hetkele jätnud üliõpilased. Paljud üliõpilased eelistavad üürida suurema korteri, et seal mitmekesi elada ning kulusid kokku hoida.

Uute kahetoaliste korterite hinnad Tallinnas algavad 7500 kroonist kuus, millele lisanduvad kommunaalmaksed. Uute majade kortereid eelistatakse parema seisukorra ning sageli madalamate kommunaalkulude tõttu, kuna uute korterite puhul ei pea üürnik maksma remondifondi tasusid. Väga kiiresti leiavad üürniku äärelinna uued korterid, mille üürihind turu olukorrale vastab. Äärelinna uusi üürikortereid on suhteliselt vähe pakkumises ning seetõttu saab mõistliku üüritasemega korteri välja üürida vaid mõne nädalaga. Kesklinnas on aga 2-toaliste korterite üüritase suhteliselt täpselt välja kujunenud. Keskmiseks üüriks on 7000-8000 krooni kuus, millele lisanduvad kommunaalmaksed. Kõrgemat üüri saab küsida oluliste lisaväärtustega korteri eest, nt parkimine garaažis, eksklusiivne siseviimistlus või täisfunktsioon (linad, lauanõud, kodutehnika jms).

Üüriturul ei ole kõigi piirkondade korterite üürihinnad veel paika loksunud, mistõttu esineb mitmeid korterid, kus hinnatase on oluliselt kõrgem ning millele üürniku leidmine võtab kaua aega.

Ka järgmiseks aastaks on oodata aktiivset tegutsemist üüriturul. Arvestades olukorda korterite müügiturul Tallinnas, eelistavad paljud endale korteri üürida ning mõni aeg jälgida, mis kinnisvaraturul edasi saab. Kuna saab prognoosida jätkuvat nõudluse kasvu ja üldist hinnatasemete tõusu, on oodata järgmise poolaasta perspektiivis ka hinnatõusu ca 10%. Ka praegu on võimalik tõsta uue lepingu sõlmimisel üürihindasid korteritel, mille üürilepingud on sõlmitud aasta või rohkem tagasi.
Üürnikud soovivad sisustatud ja kvaliteetselt viimistletud kortereid, kus oleks olemas kodutehnika ja mööbel. Üüriperioodid jäävad keskmiselt aasta ja paari aasta vahele.

Kristina Sõmerik
Uus Maa üüriosakonna juhataja

Compare Listings