Your search results

Sügisel huvi eramukruntide vastu suurem

Posted by UusMaaPluss on juuni 11, 2007
| 0

Kruntide realiseerimine tänases turusituatsioonis on mitmeti raskendatud.

Esiteks on hinnad paari aastaga tõusnud maagilistesse kõrgustesse ning veel selle aasta kevadel oli hindades palju õhku. Teiseks suuremaks põhjuseks on pakkumiste küllus, mis ületab nõudluse. Samas on väga häid pakkumisi turule tulnud alles paari viimase kuuga. Kolmandaks faktoriks võib nimetada ostjate passiivsuse, mis on tingitud nii ajakirjanduse ülevõimendusest kinnisvaraturu seisukorra kohta, kuid ka ehitushindade kõrgest tasemest. Eriti keeruline on realiseerida suuri maatükke, mille sihtotstarve on maatulundusmaa. Enamasti pole nendele maatükkidele korralikku ligipääsu, elektrit ega ka muid kommunikatsioone. Kuna väikearendajad ja ka spekulandid enam turul nii hoogsalt ei toimeta, on huvilisi ilma kommunikatsioonideta kruntidele äärmiselt vähe.

Kruntide liikumine turul on otseses seoses ehitusturul toimuvaga ning sealsete hindadega. Hoolimata sellest, et aastaga on Statistikaameti andmete järgi ehitushinnaindeks tõusnud 12,1% ja sellest III kvartalis 1,6%, liigub info, et väiksemad ehitusfirmad on ehitushinda siiski langetanud. Kui veel eelmise aasta lõpus oli järjekord rohkem kui pool aastat ning ehitusfirmalt pakkumist võttes öeldi ruutmeetri hinnaks 25 000 krooni, siis nüüd on võimalik juba 17 000 kr/m2 ehitama hakata.

Sügise saabumisega on siiski kodu ostjate suuremat aktiivsust märgata. Sügis ongi kõige õigem aeg krundi soetamiseks. Suvel on kõik krundid ilusad, sügiseste vihmadega näeb ära ka selle asukoha kõige kurvema väljanägemise ja kui see koht ikka väga meeldib, siis ongi õige sinna kodu või suvituspaik rajada. Ka paberimajanduse poole pealt on sügis parim aeg krundi ostmiseks. Jõuab enne kevadet kõik projekteerimisega seotud asjad korda ajada ning esimeste soojade ilmadega kopa maasse lüüa ning jääb lootus jõulud uues kodus veeta.

Milliste kruntide vastu huvi tuntakse? Oluline on krundi asukoht. Palju otsitakse privaatseid mereäärseid maatükke nii Tallinna ümbrusesse kui ka eemale. Eriti nõutud on mereäärsed krundid Viimsis ja Harku vallas, kuid pakkumine nendes piirkondades on kesine. Keila vallas on 3000-4000 m2 mereäärseid krunte pakkuda 1,5 miljoni eest ning müüjad on valmis hinnaläbirääkimisteks. Kliendid on olemas ka Tallinna ja selle läheduses väga heade arenduspiirkondade kruntidele, kus on olemas kõik kommunikatsioonid ning head teed, tänavavalgustus ja korralik infrastruktuur. Samuti on oluline kõrghaljastus. Sellisel juhul ollakse nõus maksma 1000-1500 m2 krundi eest 1,5-2,1 miljonit, Tallinnas asuvate kruntide puhul isegi kuni 3 miljonit. Vääna-Jõesuus ja Türisalus on vanade suvilate rajoonis võimalik soetada
1500-2000 m2 väga ilusaid kõrghaljastusega krunte 1,1-1,9 miljoniga. Ostja on huvitatud ka alla maagilise miljoni krooni maksvatest kruntidest ja siinkohal peavad nad ringi vaatama Tallinnast umbes 25-60 km kaugusel. Kernu vallas näiteks saab 3000-4000 m2 krundi 450 000-550 000 krooni eest. Samuti on Tallinna läheduses põllupealsetes arendustes võimalik juba alla miljonikrooniseid krunte leida.

Kindlasti aitab nii kruntide hinnalangus kui ka ehitushindade normaliseerumine kaasa kruntide müügile. Kuna turul kvaliteetsete majade pakkumisi ikkagi napib, siis on mõnel juhul mõistlik just ise ehitada enda unelmate maja endale sobivasse piirkonda.

Claire Pullinen
Uus Maa Kinnisvarabüroo maade ja majade maakler

Compare Listings