Your search results

Pirita kinnisvaraturu ülevaade

Posted by UusMaaPluss on november 5, 2010
| 0

Kevade tuleku ja lume minekuga on ka Pirita kinnisvaraturg talveunest ärkamas ning oleks õige aeg heita pilk selle aasta esimesele kvartalile. Pirita linnaosa on oma kodu otsivate inimeste seas endiselt väga hinnatud piirkond. Võrreldes eelmise aasta esimest kvartalit selle aasta omaga, võib kindlalt väita, et huvi soetada endale sobiv elamispind on kasvanud ning üha enam jõuavad inimesed kiiremini positiivsete otsuste ja tehinguteni. Kui eelmise aasta samal perioodil sõlmiti maa-ameti statistika andmetel 52 ostu-müügitehingut, siis 2010. aastal on selleks numbriks 63. See mõningane kasv võib olla tingitud nii poliitikamaastikul toimuvast kui ka lihtsalt suurtest hinnalangetustest ja soodsatest pakkumistest.

Korterid
Vaadeldes aasta alguse kinnisvaraturgu korterite osas, on näha, et pigem otsivad potentsiaalsed ostjad elamist uuematesse majadesse. Tehinguhindasid vaadates (jättes välja äärmused), paistab selgesti, et suurem osa tehinguid toimub praegu hindadega 15 000-20 000 krooni/m2. Loomulikult ei saa antud hinnaklassi kanda üks-ühele üle kõigile Pirita korteritele, sest iga objekt on siiski unikaalne ning hinna määramisel tuleb arvestada nii konkreetse asukoha, korteri ja maja seisukorra kui ka paljude muude nüanssidega.

Majaosad
Kuigi korteritega toimuvad tehingud on alati olnud ja on ka jätkuvalt kogu tehingustatistikas ülekaalus, tuleb tõdeda, et viimasel ajal on tunduvalt suurenenud ka huvi majaosade vastu. Kõige eelistatum piirkond on jätkuvalt Maarjamäe, kus pakkumiste vähesuse tõttu on hetkel siiski väga raske sobivat elamist leida. Majaosade tehingute hinnad kõiguvad 1 mln kroonist kuni 4,4 mln kroonini ning sellest hinnavahemikust võib leida nii remonti vajavaid ridaelamuid kui ka uuemaid paarismaju.

Majad
Võrdväärselt majaosadega on toimunud ka majade tehinguid. Valdavalt on uue omaniku leidnud siiski vanemat tüüpi majad Mähe piirkonnas. Kuid esineb ka kallimate ja uuemate majade tehinguid. Majade puhul levinuma ruutmeetrihinna välja toomine oleks siinkohal võib-olla pisut ebaõige tegu, kuna võttes arvesse erinevaid nüansse, võivad erinevused olla väga suured.

Elamumaa
Kevad on toonud ka maade osas märgatava huvi kasvu. Järjest enam otsitakse elamu ehitamiseks sobivat krunti, millel oleksid olemas ka kommunikatsioonid. Kahjuks on Pirital aga selliseid häid pakkumisi võrdlemisi vähe ning enamasti on pakkumishinnad vägagi kõrged. Tehingustatistikale tuginedes on aga näha, et valdavalt jäävad elamumaa ruutmeetrihinnad 1000-1300 krooni vahele, kuid esineb ka 600 ja 1500 krooni/m2 tehinguid. Tublisti alanenud ehitushinnad ja soodsamad pakkumised mõjutavad kindlasti krundi otsijate otsust positiivsemas suunas ning mõistlikud pakkumised jõuavad tehinguni suhteliselt kiiresti.
Hardi Alliksaar, Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler

Compare Listings