Your search results

Persoonilugu: Aasta Alustajad 2011 – maakler Kadri Kuning ja hindaja Katrin Kuusk

Posted by UusMaaPluss on jaanuar 2, 2012
| 0

Seekordses persooniloos räägime kahest Uus Maa Kinnisvarabüroo noorest tipptegijast, kes kannavad auväärset 2011.a. Aasta Alustaja tiitlit. Kadri Kuning on Aasta Alustaja Maakler Tallinnast ning Katrin Kuusk on Aasta Alustaja Hindaja Kuressaarest. Ei üllata, et just nemad need tiitlid pälvisid, sest mõlemaid ühendab kirg oma töö vastu, tahe anda kliendile parimat teenindust ning oma tegevustes järjepidevuse hoidmine. Lisaks toovad nad oma töös välja olulise nüansi, see on nn diplomaatiline otsekohesus, mis on ikka ja jälle aidanud keerulistes olukordades toime tulla.

Katrin ja Kadri, kuidas te Uus Maasse tööle sattusite ja mida te enne seda tegite?

Kadri: Mina sattusin Uus Maasse tööle läbi CV keskuse kuulutuse, mida olin juba ammu vaadanud. Mulle jäid alati silma Uus Maa sini-kollased ümarate nurkadega kuulutused. Ma olen eelnevalt tegelenud kuni 10 aastat arhitekti tööga (arhitekti tööd toovad ka kinnisvaramaaklerile tööd). Minu eriala, arhitektuur, aitab mind väga paljuski minu töös.

Katrin: Õppisin enne tööle asumist Eesti Maaülikoolis kinnisvara planeerimist. Kuna peale bakalaureust ma erialast tööd ei leidnud, läksin edasi ka magistrisse. Tartus oli ilus ja muretu tudengipõli, elasin ühikas ja tegelesin kõigega, millega tudengid vabal ajal tegelevad. Tööle sattusin järgmiselt: mõtlesin Internetis veidi töökuulutusi vaadata, kuna teadsin, et kui kooli ära lõpetan, lähen Saaremaale tagasi ja hakkan iseseisvat elu elama. Nii sattusingi Uus Maa töökuulutuse peale. Kuulutuses oli kirjas, et otsitakse kinnisvaraspetsialisti, kuid mõtlesin, et äkki on neil ka hindajat vaja. Saatsin siis CV ja jäin kõnet ootama. Õnneks see tuligi.

Milline oli teie jaoks algus Uus Maas? Kas mõeldes täna tagasi möödunud aastale, tunnete, et Aasta Alustaja tiitel tuli kergelt?

Kadri: Iga algus on raske, nii ka algus Uus Maas, sest mitte midagi ei tehtud sulle ette ära, kõik tuli ise teha, kuigi mul oli juhendaja, kes suunas sõnaliselt minu tegevust ja andis soovitusi, mida peaks tegema ja mis võib-olla pole nii oluline tegevus.

Katrin: Mina võin ka kindlalt öelda, et algus Uus Maas ei olnud kindlasti mitte kerge. Esiteks puudus mul erialane töökogemus ja koolis puudutati kinnisvara hindaja praktilisi ülesandeid vähe. Muidugi oli raske ka sellepärast, et tööleminek langes kokku kooli lõpetamisega. Päeval üritasin võimalikult palju tööalaseid teadmisi omandada, õhtuti kodus aga lõputööd kokku panna. Seega esimene poolaasta tundus topelt raske. Kuid kõik, mis ei tapa, teeb tugevaks!

Kadri: Just, olen Katriniga nõus, et oleme tõesti väga tugevaks siin Uus Maas saanud. Ja muidugi lisaksin eelnevale, et Aasta Alustaja 2011 tiitel ei tulnud kergelt, aga see oli nagu sportlik huvi selle tiitli poole püüelda, et kas ma olen nii tegus ja saan sellise tiitli. Loomulikult oli tiitli poole püüeldes ka tagasilööke, mis surusid mind nägupidi porisse, aga mõne aja pärast jaksasid jälle uue jõuga edasi minna. Maakleritöö on nagu siinusegraafik, mis käib üles-alla. Tööd tehes tuleb püüda kõrvale jätta isikliku elu emotsioonid ja mitte neid edasi kliendile kanda. Iga klient on uus väljakutse.

Kadri oma tütrega

…ja siin koos maoga

Mis valmistas teile kinnisvaraäris kõige parema üllatuse? Mis oli suurimaks väljakutseks?

Kadri: Kõige parem üllatus oli see kui klient absoluutselt ei virisenud ja tänas sind tehtud töö eest, leides tänamiseks oma sõnad.

Katrin: Aga minu kõige parem ja positiivsem üllatus oli see, et kinnisvara hindaja töö on mitu korda huvitavam kui ma seda ette kujutasin.

Kadri: Ja minu suurimaks väljakutseks olid tavaliselt rasked kliendid, kellega võib-olla alguses ei tekkinud sujuvat koostööd, kuid lõppude lõpuks läks kõik kenasti ja klient oli väga tänulik ja rahul.

Katrin: Minu jaoks olid klientide asemel väljakutseks pigem keerukad objektid. Nende objektide omanikest klientide ees oli suur väljakutse jääda professionaalseks ja enesekindlaks. Kliendid küsisisid küsimusi, millele mul ei olnud võimalik kohe adekvaatselt vastata, sest mõned andmed olid veel puudu. Üritasin jääda rahulikuks. Hiljem kontoris konsulteerisin kolleegidega ja vajadusel täiendasin kliendile eelnevalt antud informatsiooni.

Mis on kolm kõige olulisemat asja, millele peaksid tänased alustajad keskenduma?

Kadri: Minu arvates on kolm kõige olulisemat asja, millele peaksid alustajad keskenduma, järjekindlus, sihikindlus ja julgus olla enesekindel kehtestaja. Muidugi on palju omadusi veel, milline peaks olema hea maakler. Oska olla kameeleon – võta endale kliendi värv, suhtle ja tegele kliendiga nii, nagu antud kliendiga peab tegutsema.

Katrin: Mina toon hindaja töös välja kolm sammast, mille algaja hindaja ja ka maakler peaks kindlasti toetuma oma töös.  Eneseharimine – tähtis on seostada kõik eelnevad teadmised uutega ja neid pidevalt täiendada. Kinnisvara hindaja peab väga erinevaid eluvaldkondi tundma. Suhtlemine – kinnisvara hindaja peab oskama inimestega suhelda. Kui oled kellelegi ebameeldiv, ei tule ta sinu juurde enam tagasi ja räägib ka sõbrale halvast kogemusest. Kohusetundlikkus – kinnisvara hindaja üheks märksõnaks on tähtajad. Kui nendest kinni ei peeta, on kliendid rahulolematud. Kohusetundlikkusega on seotud ka töökus, kuna kui tööd on palju ja kõigil on paari päeva jooksul vaja hinnang kätte saada, ei saa loorberitele puhkama jääda.

Katrinile meeldib reisimine ning ka loomad ja rand. Ta on väga töökas!

Mis see on, mis hoolimata mõningatest tagasilöökidest oma töös, paneb teid uuesti säravana kontorisse tulema ja uusi väljakutseid vastu võtma?

Kadri (naerab): Ma ei kujutaks ettegi, et ma lohisen ja olen lontis, kui tulen kontorisse, see ei sobi mulle. Mis iganes on olnud ja juhtunud, kena ja viisakas tuleb alati välja näha, kliendile on see väga tähtis, et maakler ei oleks lontis ja murtud tüüp, vaid mõtleks kliendiga kaasa, arutleks ja mõtleks koos kliendiga. Uus Maa kollektiiv on samuti väga lahe ja toetav seltskond.

Katrin: Mind toob alati naeratus näol kontorisse armastus töö ja inimestega suhtlemise vastu. Eriti soojaks teeb südame, kui klient pakub kooki või annab suitsukala koju kaasa. Muidugi on ka ebameeldivaid olukordi, kuid tunnen, et minu nahk pakseneb iga päevaga ja ma ei pööra negatiivsele sisendile enam suurt tähelepanu, kui see just minu arengule kasuks ei tule.

Olete mõlemad Uus Maa Kinnisvarabüroos tuntud kui väga otsekohesed inimesed, kas ja kuidas see omadus teid igapäevaäris on aidanud?

Kadri: Minu otsekohesus on tihtilugu kasuks kliendile, sest see toob edu tehingu õnnestumisel. Muidugi tuleb valida moment, millal ja kus ja kuidas midagi asjaga seonduvat otsekoheselt välja öelda, seda peab tegema siiski diplomaatiliselt. Kui sul on ebameeldivaid olukordi, siis teinekord aitab otsekohesus asjad paika panna.

Katrin: Otsekohesus näitab kindlat ja konkreetset suhtumist oma töösse. Samuti ei lase otsekohesus endale pähe astuda. Otsekohesus aitab vältida endaga manipuleerimist.

Kadri, oled tulnud loomingulisest keskkonnast kinnisvaraärisse. Kas siin ka loomingulisust on tunda ja mil viisil? Katrin, oled reaalklassi haridusega ning EMÜ kinnisvara planeerimise eriala lõpetanud, kas ja kuidas sina näed hindamise töös loomingulisust?

Kadri: Mul ei ole veel selle aja jooksul igav hakanud ja igat objekti on võimalik võtta loominguliselt. Maakler töötab ju iseseisvalt ja palju kordi tuleb improviseerida, teadmata tulemust, see on ka loominguline lähenemine.

Katrin: Kõige loomingulisem osa on kindlasti hinnatava objekti pildistamine. Samuti puutun oma töös väga erineva kinnisvaraga kokku. Kui tegemist on eriotstarbelise objektiga ja võrdlusobjekte ei ole 1:1 saadaval, peab olema loominguline ja leidma viisi, kuidas leida õige turuväärtus.

Mida tähendab teie jaoks termin vaba aeg?

Kadri: Vaba aeg tähendabki sõna otseses mõttes vaba aega, mida minul ei ole veel elus palju ette tulnud. Ikka võtad telefoni vastu, kui see heliseb ja siis ütleb klient, et te olete ainus maakler, kes laupäeval telefoni vastu võttis. Seda on tore kuulda, et said nii vähese tegevusega kliendile meelepärane olla.

Katrin: olen Kadriga nõus, see termin oli mul juba ära ununenud. Nagu eelnevalt mainisin, on 2011. aasta eriti tormiline ja teguderohke olnud. Siiani olen iga nädal paar õhtut kodus tööd teinud, kuna muidu lihtsalt ei jõua asju tehtud. Nüüd olen aga aru saanud, et liigne agarus on ogarus. Ehk siis liigne töökoormus ei too häid tulemusi. Kui vaba aega ei ole, tuleb seda lihtsalt tekitada. Hetkel on mul vaba aeg nädalavahetustel. Siis kraamin kodus, käin sõbrannadega kohvikus ja õhtul lähen vaatan, mis Kuressaare ööelus toimub. Siis saan uuel nädalal uue hooga jälle rassima hakata.

Kui te peaksite oma elus tegema kannapöörde, siis kuhu te läheksite/mida teeksite?

Kadri: Elus kannapöörde tegemine? Läheksin parema elu poole, kuskile, kus ei ole nii palju ärategemist teistele, kus ei peaks pidevalt võistlema, kellel on parem auto või vingem korter, maja jne, kellel on rohkem guutšimuutšit.

Katrin: Kui mul oleks võimalus, läheksin Hispaaniasse elama. Esiteks meeldib mulle hispaania keel (mitte, et ma seda oskaks) ja teiseks sealne loodus. Tegeleksin millegi loomingulisega – fotograafia, kunst, sisekujundus jms. Sealsed inimesed ei kiirusta, neil on kogu aeg siesta, fiesta ja mañana.

Mis on teie elu moto?

Kadri: Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Tuleb olla leidlik vastavalt oma võimalustele, see teeb sind osavaks ja nutikaks ning mitte liiga kergelt alla anda ja loobuda. Julge riskida, teadmata, mis sind ees ootab.

Katrin: Everything will be okay in the end. If it´s not okay, it´s not the end. Mida külvad, seda ka lõikad!

Compare Listings