Your search results

Paldiski korterite turg

Posted by UusMaaPluss on detsember 4, 2006
| 0

Paldiski linna elamutest 90% on ehitatud endise NSVL ajateenijate poolt, kelle töö kvaliteet oli suhteliselt kehv.

Samas on linnapilt viimase paari aasta oluliselt muutunud, paljudes Paldiski korterelamutes on uuendatud fassaadi- ja trepikodade viimistlus, vahetatud tehnosüsteemid ning remonditud katusekate. Lammutatud või rekonstrueeritud on suurem osa omal ajal sõjaväe poolt maha jäetud ehtitistest. Võimalik, et Paldiski on tulevikulinn tänu oma heale asukohale, mere lähedusele ja kaunile loodusele.

Peamise Loode-Eesti väikelinnade ja alevike korterite ostjaskonna moodustavad kohalikud ja Tallinnas tööl käivad inimesed. Viimase paari aastaga on suurenenud Tallinnast pärit ostjaskond, kes töötab Tallinnas või selle lähiümbruses ega jõua Tallinnasse korterit soetada, sest Paldiskist Tallinnasse tööle käia on suhteliselt mugav, on hea rongi-, autobussi- ja marsruuttaksoühendus. Sellest johtuvalt on ka elamispindade hinnad sageli kõrgemad kui arvatakse. Paldiski kinnisvaraturul valitseb olukord, kus odavaid kortereid osta pole enam võimalik ning samas on suhteliselt kõrgete hindade tõttu ka nõudlus korterite järele stabiliseerunud.

2006.aasta I poolel tõusid Paldiski hinnad keskmiselt ca 50-60%, aasta II poolel kuni viimaste kuudeni ca 30-40%. Protsentuaalselt suur hinnatõus sai võimalikuks ka tänu sellele, et rahaliselt oli hinnatõusu puhul tegu siiski ainult ca 200 000-300 000 krooniga korteri kohta.

2007.aasta varakevadeks oli Paldiski korterite hinnatõus peatunud. Üheks oluliseimaks põhjuseks võib pidada 2006. aastal Rae tn 42 rekonstrueeritud elamu valmimist, mille tulemusel esmane nõudlus elamispindade järele sai rahuldatud ning võis märgata müügiperioodide olulist pikenemist. Samuti võib hinnatõusu peatumise põhjus olla tõsiasi, et mõneks ajaks on hinnalagi saavutatud. Osaliselt on siiski veel tajutav ostjate kerge ebakindlus, mis väljendub mõne turuhinnast kõrgema hinnaga tehingu toimumises. Näitena võib tuua 2-toalise korteriga 2007.aasta veebruaris toimunud tehingu hinnaga 950 000 krooni, mis on ca 15 570 kr/m2 kohta.

2007.aasta alguses oli Paldiskis pakkumises stabiilselt ligikaudu 70 korterit, hinnavahemikus 300 000-700 000 krooni, so keskmise hinnaga 9 500-11 500 kr/m2. Kapitaalselt rekonstrueeritud elamutes oli hinnavahemik Paldiski korterite puhul ca 12 500-15 000 kr/m2. Äärmusliku näitena võib välja tuua müügis oleva ca 150 m2 suuruse korteri hinnaga 2 250 000 krooni, mille puhul on tegemist selgelt ülehinnatud objektiga. Inimesed, kes soovivad oma korteri mõistliku aja jooksul ära müüa, võiksid siiski pöörduda suuremate kinnisvarabüroode poole, kus maaklerid on kursis antud piirkonna kinnisvaraturuga ning kliente asjatundlikult konsulteerivad.

Paldiski on perspektiivne piirkond, kus jätkub kiire areng nii elamuehituse kui äripindade vallas. Sellest tulenevalt võib seal prognoosida rahuliku hinnakasvu jätkumist ca 5-10% aastas.

Margit Preegel
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide OÜ nooremhindaja

Compare Listings