Your search results

Õige hind tagab kinnisvara müügi

Posted by UusMaaPluss on detsember 12, 2007
| 0

Paljud inimesed on hindade langedes hakanud huvi tundma uute korterite vastu. Kuna uute korterite puhul on sageli võimalik arendajatega väga hea hinnaga kokkuleppele jõuda, saab uue korteri ostmine mitmetele inimestele reaalseks võimaluseks.

Enne aga on vaja müüa oma varasem eluase. Millised on soovitused inimesele, kel silmapiiril elukoha vahetus?
Müügipakkumiste arv on stabiliseerunud, mis ei anna põhjust ka edasiseks suuremaks hinnalanguseks. Igasugusel ajal on turuosalisi, kes ilmtingimata kohe peavad endale uue eluaseme ostma ning ka tänasel Tallinna korteriturul ei ole ostjad kuhugi kadunud. Inimesed vahetavad kodu erinevatel põhjustel – kes soovib väiksemat, kes suuremat, kes uude asukohta. Äärmiselt oluline on aga korteri sujuva müügiprotsessi juures hind, seda eriti tüüpkorterite puhul. Kui elamispind panna müüki turuhinnaga, mis vastab korteri seisukorrale ja asukohale, on keskmine müügiperiood ca 3 kuud. Turuhinda on võimalik kujundada, konsulteerides kinnisvara maakleritega või hindajatega.

On keeruline välja tuua, milliste korterite vastu huvi suurem on. Inimeste vajadused on erinevad, kuid võib öelda, et kõige rohkem tehakse tehinguid 2-toaliste korteritega. Kuigi arvati, et turu langedes saavad suurima languse osaliseks magalad, siis praegune olukord on näidanud vastupidist. Magalakorterite ja üldse odavama hinnaklassi äärelinna korterite turg on olnud praeguses madalseisusus kõige aktiivsem. Huvi magalakorterite vastu on suurim, kuna need on piisavalt odavad. Seega on võimalik kindlasti ka praegustes oludes oma magalakorter maha müüa, kuid mitte enam rekordeid purustava hinnaga.

Oluline on, et kui inimene plaanib hakata soetama uut kodu, siis tuleb ka eelmine elamispind kohe müüki panna, kuna müügiperioodiks peab arvestama, nagu öeldud, ca 3 kuud. Seega ei ole mõtet kõige pealt kulutada aega uue kodu otsimisele ning kui see leitud, siis hakata enda korterit müüma. Pigem võiks need tegevused ajaliselt ühildada. Karmistunud laenupoliitika tõttu tuleks tegelikult uue kodu otsinguid alustada pangast, sest reeglina määrab pank võimalused elamispinna ostmiseks. Kui on välja selgitatud, millises hinnaklassis korterit või maja on üldse võimalik endale lubada, saab asuda juba konkreetseid pakkumisi vaatama.

Kui uue elamispinna soetamiseks ei ole vajadust müüa vana korter, siis on otstarbekas see välja üürida. Korterite üürihinnad on viimase aasta jooksul üle 10% tõusnud ning oodatavalt jätkavad ka järgmisel aastal tõusutrendi. Kuigi korteri välja üürimine ei taga investoritele nõutud tootlust, siis tavainimesele, kes on ostnud korteri aastaid tagasi väga soodsalt ja võimalik, et ka ilma laenuta, on igakuine ca 5000-6000 kroonine lisasissetulek arvestatav summa.

Üha sagedamini on meediast hakanud läbi käima väljend “pole võimalik müüa”. See on äärmiselt eksitav. Praktiliselt iga kinnisvara on müüdav, müügiperioodi pikkus sõltub hinnast ning objekti eripäradest.

Kristjan Reinoja
Uus Maa äärelinna atesteeritud konsultant

Compare Listings