Your search results

Narva üüriturul on nõutud soodsad pakkumised

Posted by UusMaaPluss on jaanuar 2, 2012
| 0

Narvas toimus 2011. aasta II poolaastal kokku 386 kinnisvara ostu-müügitehingut kogusummas 8,1 miljonit eurot. 2010. aasta II poolaastaga võrreldes kukkus tehinguaktiivsus 13,5%.

Võrreldes kinnisvaraturu põhjaga 2009. aasta I poolaastal, tehti 2011. aasta teises pooles tehinguid 21,8 protsenti enam, samas võrreldes buumiaegse tipuga, mis sündis 2007. aasta I poolaastal, on tehinguaktiivsus langenud 21,2%.

Kortereid müüdi Narvas teisel poolaastal 256 ja keskmiseks ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 288. Võrreldes 2010. aasta sama perioodiga, on müüdud korterite hulk langenud 19%, ruutmeetri mediaanhind tõusnud aga 4%.

Teisel poolaastal müüdi Narva linnas kokku 58 eramut-suvilat ja 4 elamukrunti.

KORTERID

Korterite ruutmeetri hinnatase sõltub vanemas elamus seisukorrast – 160 – 450 €/m², kus skaala alumises otsas on remonti vajavad ja üleval osas heas seisukorras korterid. Renoveeritud korterite ruutmeetrihinnad paiknevad vahemikus 400-645 €/m². Narva-Jõesuus ning teistes populaarsemates suvituskohtades võivad hinnad kerkida ka oluliselt kõrgemale.

Uues elamus maksavad korterid 450 – 630 €/m², kuid mõnes Narva ja Narva-Jõesuu uusarenduses võib ruutmeetri hinnatase küündida ka oluliselt üle 1000 euro.

Vaadeldaval poolaastal oli korteriturg aktiivsem septembris ja oktoobris.

Nõudlus

Ostuotsuse tegemisel on peamised argumendid tähtsuse järjekorras: hind, asukoht, elamu tüüp ning lisaväärtused.

Suurimaks takistuseks ostuotsuse tegemisel on samuti hind, sest tihti on pakutaval korteril suur hüpoteek ja müüja ei soovi või ei saa hinnas alla tulla. Loomulikult on probleemiks ka laenu mittesaamine pangast.

Klientide tunnetus turuhindade suhtes on valdavalt hea, siiski kipub ka Ida-Virumaal toimuma korterite ülehindamisi.

Pakkumine

Korterite müügipakkumiste hulk on vaadeldaval poolaastal kogu Ida-Virumaal suurenenud, kusjuures kõige rohkem on lisandunud heas korras kortereid.

Sarnaste objektide pakkumishindades olulisi erinevusi pole. Pakkumis- ja tehinguhinna vahemik on enamasti 5-10%.

Üüriturg

Üüriturg on kogu teise poolaasta aktiivsemaks muutunud. Kui suve lõpus muutus see väga hoogsaks eelkõige just Narvas, siis talve lähenedes ka mujal Ida-Virumaal.

Kuna ka üürikortereid on pakkumisel üsna palju, siis pole hinnatase võrreldes eelmise poolaastaga tõusnud. Pigem on nõutud soodsad pakkumised, sest kommunaalkulud on üha kallinenud.

Enimnõutud üürikorterid on valdavalt heas/väga heas seisukorras ja möbleeritud. Talve lähenedes muutus aina tähtsamaks ka soodne hind.

Prognoos

Nii korterite müügi- kui ka üürihinnad on tõenäoliselt ka alanud poolaastal samal tasemel ning ka turuaktiivsus jääb samaks.

ERAMUD JA ELAMUMAAD

Eramute hinnatase on Ida-Virumaal asukohast sõltuvalt väga erinev. Näiteks Jõhvis maksavad vanemad remonti vajavas/heas seisukorras majad 20 000 – 54 000 eurot, renoveeritud eramud aga 54 000 – 160 000 eurot. Narvas algavad suvilate pakkumishinnad 3000 eurost, eramute hinnatase on keskmiselt vahemikus 40 000 – 160 000 eurot.

Elamumaade hinnad Jõhvi linna piires koos ehitusõiguse ja projektiga maksavad vahemikus 25 – 33 €/m². Narvas mõnel juhul ka enam kui 50 €/m².

Turuhinnale vastava pakkumise korral võtab eramu või elamumaa müük aega 6 kuust aastani.

Ostuaktiivsus on suur olnud kõigis suuremates eramupiirkondades, kuid kõige enam on see tõusnud Jõhvis ja lähiümbruses. Kui kogu 2009 . aastal müüdi seal 7 elamiskõlbulikku maja, siis 2011. aasta II poolaastal juba ca 20 korralikku eramut.

Nõudlus

Kõige enam soovitakse osta kommunikatsioonidega elamukrunte ja vanu lammutamiseks mõeldud maju, kuhu saab uue eramu rajada. Enamasti otsitakse turu keskmisel hinnatasemel olevaid objekte.

Pakkumine

Pakkumiste hulk pole poolaastaga oluliselt muutunud. Kõige rohkem on müügis remontivajavaid vanemaid ja pooleliolevaid uusi maju.

Pakkumishindades olulisi muutusi pole toimunud, vaid üksikute, turuhinnast selgelt kõrgema hinnaga objektide müüjad on hindu veidi langetanud. Sarnaste eramute pakkumishindade erinevused võivad olla aga endiselt suured.

Compare Listings