Your search results

Mustamäel ja Kristiines hinnas odavamad korterid

Posted by UusMaaPluss on september 5, 2008
| 0

Mustamäel ja Kristiines on olnud korterite pakkumiste arv City24 andmetel käesoleva aasta jooksul suhteliselt stabiilne. Mustamäel jääb pakkumine veidi alla 1000 korteri ning Kristiines 500 korteri kanti. Kuna pakkumine ei ole enam oluliselt suurenenud, siis ei ole märgatavalt pikenenud ka müügiperioodid. Müügiks kuluv aeg on otseses seoses hinnaga. Kui hind on mõistlik ja vastab praegusele turuolukorrale, siis kulub ostja leidmiseks keskmiselt kuni kolm kuud.

Maa-ameti andmetel on tehingute arv Mustamäel aastaga kahanenud ca 28%, Kristiines aga veidi enam, keskmiselt 45%. Esimese kvartali jooksul tehingute arv igakuiselt tõusis. Keskmine tehinguhind on aastaga nii Mustamäel kui Kristiines langenud ca 15%. Mustamäe ja Kristiine järgivad üldist turutrendi, kuna ka Tallinnas tervikuna on keskmine tehinguhind langenud ca 14% võrreldes aastataguse ajaga.

Ostjad pole aga mitte kuhugi kadunud. Olenemata valitsevast olukorrast jääb inimestel vajadus korterit osta-müüa. Otsitakse nii uusi kui ka vanasid kortereid. Kuigi võib öelda,et nõudlus vanade korterite vastu on suurem, kuna hind on vastuvõetavam. Magalapiirkonnad on peamiseks hüppelauaks noortele inimestele aga ka peredele, kes alustavad iseseisvat elu või ostavad oma esimese korteri. Hinnad on langenud sedavõrd, et noortel on võimalik vajalik summa pangast laenu saada, kuigi peavad panema oma vanemate korteri või maja laenu lisatagatiseks.

Jätkuvalt peetakse ka hinnaläbirääkimisi. Protsess ja selle tulemus on erinev sõltuvalt konkreetsest korterist ja hinnast. Reeglina teeb ostja oma pakkumise ja müüja vastab sellele omapoolse pakkumisega ning seejärel leitakse kusagil vahepeal mõlemat poolt rahuldav kompromiss. Juhtub ka nii, et ostja ei tingi üldse, kuna korter väga meeldib ja hind on juba alguses vastuvõetav.

Mustamäe eelistatumad piirkonnad on need, mis asuvad linnale lähemal või asuvad parkide läheduses. Hinnatumate kohtadena võiks välja tuua Siili piirkonna ja Sütiste tee. Kristiines on hinnatud eramajade piirkonna lähedal väiksemates kortermajades paiknevad korterid. Mustamäel on madalamalt hinnatud Kadaka tee ja Akadeemia tee  korterid, samuti Vilde tee lõpus asuvad korterid. Peamisteks põhjusteks kaugus kesklinnast, Kadaka teel kehvem infrastruktuur ja Vilde teel ka elamute kõrge vanus. Kristiines on madalaimalt hinnatud Seebi tänava korterid ja Järve piirkonnas asuvad korterid.

Ka uutes arendustes on hindasid alandatud ja osades projektides isegi kuni 30%. Hindade alandamine on Mustamäel mõjunud väga hästi, nt Mäepealse elamutes on peale hindade langetamist oluliselt rohkem tehinguid tehtud ning vaid paarkümmend korterit on alles. Projektid, kus hindu on hoitud varasemal tasemel, on ka müügiedu olnud nigel. Seetõttu võib arvata, et ostuhuvilised tekivad alles siis kui uute korterite hinnad piisavalt soodsaks lähevad. Ka Kristiines on uusarendustes hindu alandatud, kuid kuna seal on uute korterite maht väiksem on ka hinnalangus olnud väiksem. Mustamäe uutest korteritest on vabad umbes 40% ning Kristiines umbes 30%.

Olulisemad mõjutegurid korteri ostmisel:
• Elamu seisukord (nii paneel- kui puitmajade puhul)
• Korteri hea seisukord
• Mööbli olemasolu/võimalus
• Kohese sissekolimise võimalus
• Soodsad kommunaalkulud
• Toimiv korteriühistu

Kristjan Reinoja
Uus Maa Kinnisarabüroo Mustamäe piirkonna juht

Compare Listings