Your search results

Mustamäe turul palju uusi arendusi

Posted by UusMaaPluss on veebruar 5, 2007
| 0

Mustamäel on hetkel pakkumises ca 10 uut korterelamu projekti.

Ning koostatud ja kehtestatud detailplaneeringutest võib arvata, et projekte tuleb veel juurdegi. Paljude projektide müügiedu on aga küsitav, kuna pakkumist on palju ja ostjatel on võimalik kümnete korterite vahel valida. Samuti on mitmete projektide hinnatase Kristiine ja kesklinna tasemel.
Ka vanemate korterite pakkumine suureneb pidevalt, mis omakorda pakub konkurentsi uutele korteritele. Peab tõdema, et uute ja vanemate korterite hinnavahed on liialt suured. Kui 2-toalise vanema korteri saab 900 000 krooniga, siis uues majas maksab 2-toaline korter üle 1,5 miljoni. Mustamäe ostjaskond ei ole veel leppinud uute korterite kuni 40 000 kroonini küündivate ruutmeetrihindadega ning eelistab seetõttu tihti veel vanemaid kortereid. Vaatamata pikenenud müügiperioodidele ei ole arendusprojektides hinnad langenud. Arendajad on äraootaval seisukohal ning hindade alandamise plaane niipea ei ole.
Kuna uute korterite valik on lai, ei soovi inimesed osta enam korterit projekti järgi. Eelistatud on juba valmis majad, ka need, mis juba umbes aasta ekspluatatsioonis olnud. Põhjuseks on see, et inimesed soovivad reaalselt näha, mida nad ostavad ning kuna enam meeletut survet kiireks ostuotsuseks pole, tehakse valik siis, kui maja juba püsti ja korterid suures osas valmis. Oluline tegur ostuotsuse langetamise juures on kvaliteetne ehitus ja viimistlus. Rohkem pööratakse tähelepanu kasutatud materjalidele ja lisaväärtustele, nagu parkimiskoht või panipaik.
Kuigi pakkumine on suur ja müügiperioodid pikenenud, ei saa öelda, et turg ei oleks aktiivne, keskmiselt sõlmitakse Mustamäel kuus 140-160 ostu-müügi tehingut, millest suurema osa moodustavad tehingud vanemate korteritega. Kui korteri hind on paigas, vastab korteri seisukorrale ja asukohale, siis leidub korterile ka ostja. Keskmiseks müügiperioodiks on 2-3 kuud. Eelistatud on renoveeritud korterid, kuna ostja ei ole huvitatud investeerima veelgi rohkem aega ja raha, seda enam olukorras, kus ehitushinnad on kallid ning ehitusmehi pole saada. Siiski peab viimistlus olema kvaliteetne, lohakalt müügiks tehtud kortereid osta ei taheta.
Kuigi vahepealne kinnisvarabuum tekitas tunde, et korterite müük mõne päeva jooksul ja iganädalane hinnatõus ongi normaalsed, siis tegelikult on pigem praegune turuolukord normaalne. Inimestel on piisavalt valikut ning ka aega õige valik teha, samuti on võimalik hinnas läbi rääkida, mis annab aimu ostjakesksema turu kujunemisest.

Kristjan Reinoja
Uus Maa Kinnisvarabüroo
Äärelinna elamispindade maakler

Compare Listings