Your search results

Miks on kasulik osta siseviimistluseta maju?

Posted by UusMaaPluss on august 5, 2009
| 0

Praktika näitab, et täna saavad suurema võidu need eramuostjad, kes otsustavad endale soetada maja ilma siseviimistluseta. Viimase poole aasta jooksul olen saanud Tartumaal tehinguni viia mitmed objektid, mida võib nimetada kinniseks majakarbiks. See tähendab, et uus elamu on saanud endale välisviimistluse, kuid elamu siseviimistlustööd on teostamata. Selliste objektidega olen Tartu linna lähedastes uuselamurajoonides teinud ostu-müügitehinguid hinnaga 900 000 kuni 1 150 000 krooni sõltuvalt elamu suurusest ja ehituskvaliteedist. Siseviimistluse hinnapakkumisi on minu klientidele teinud mitmed ehitusettevõtted ja suurusjärk jäänud vahemikku 300 000 kuni 600 000 krooni, olenevalt uute omanike nõudlikkusest.

Samal ajal on kinnisvaraportaalidest näha, et valmis majade hinnad on üle kahe miljoni krooni. Alla selle hinna on viimistletud kvaliteetset maja leida raske, kui mitte võimatu.

Põhjuseid, miks valmis majad on täna kallimad, on mitmeid, kuid  tooks välja kaks peamist:
1. Valmis elamu omanikud või arendajad on ostnud ehitusmaterjale perioodil, kui need olid kallid. Seega on neil raske hinnalangusega kaasa tulla. Põhjuseks võib olla võlgnevus krediidiasutuse ees või ka psühholoogiline barjäär.
2. Valmis maja on võimalik kas ise kasutada või üürile anda. Selliselt saab omanik otsest või kaudset tulu, seega puudub pakiline müügivajadus. Samas toob pooleliolev eramu reeglina ainult kulu ja nõuab lisainvesteeringuid.

Kokkuvõttes on mitmed noored pered otsustanud osta just viimistluseta elamu, et see enda maitse ja vajaduste järgi koduks muuta. Selle valiku plussiks on ka see, et lõpuni ehitamata elamus on võimalik teha väiksemaid muudatusi ehitusprojektis ja muuta ruumikasutust vastavalt uute elanike maitsele ja vajadusele. Sellise projekti lõppmaksumus on umbes 1,5 miljonit krooni.
Seega võib öelda, et hinnalangus on tabanud enim tühje majakarpe ja selliste objektide omandamine on ostjale soodsaim variant.

Tiina Leesmaa
Uus Maa Kinnisvarabüroo Tartu maakler

Compare Listings