Your search results

Mida silmas pidada maamaja ostmisel?

Posted by UusMaaPluss on veebruar 5, 2008
| 0

Kevade edenedes ja suve saabudes on taas päevakorda tõusnud maamajade ostmine.

Mõneti on see tõepoolest aktuaalne vaid soojal perioodil, sest osaliselt ongi inimestel eesmärgiks omale maakodu soetada lisaks olemasolevale linnakorterile. Osaliselt aga otsivad omale maakodu inimesed, kes on valmis linnamelu selja taha jätma ja rahulikumasse keskkonda kolima.
Millele tähelepanu pöörata, kui olete omale maamaja otsimas?
Kõigepealt peaks endale selgeks tegema põhimõtte, mille alusel oma otsingut alustate – kas olete kinni kindlas piirkonnas või on teile oluline maatüki suurus või otsite te ainult kindlasti vana rehielamu tüüpi maja või lähtute te teatud rahanumbrist? Mida täpsemini te oma soovi oskate kas või enda jaoks sõnastada, seda lihtsam on teha valikut pakkumiste seas. Kindlasti on lihtsam leida hoonestamata kaunist maatükki, kui väljakujunenud talukompleksi. Kui lähete seda teed, et ise maja ehitada, siis tuleks kindlasti saada põhjalik info kohalikust vallast projekteerimistingimuste ja kommunikatsioonide kohta.
Suured ainulaadsed talukompleksid võivad teis küll väga hea tunde tekitada, kuid kindlasti peab arvestama üsna mahukate investeeringutega. Mida suurem majapidamine, seda suuremad on ka kulutused renoveerimistöödele ja edaspidisele maja korrashoiule. Sellepärast tuleks ainult suvekoduks otsitava talumaja ja seda ümbritseva krundi suuruse osas põhjalikult aru pidada.
Harjumaal on üsna raske suurt, üle 10 ha talumajapidemist leida, kuna paljud endiste talude omanikud või nende järeltulijad on juba maatükist osa ära müünud. Tänapäeval on siiski vähesed jäänud tegelema metsa- või põllumajandusega ning vajadus omada suurt krunti on minetanud oma tähtsuse. Seega, linnainimesele, kes vaid nädalalõpu või puhkuse veetmiseks maamaja otsib, on ostmine lihtsamaks tehtud.
On ka maamajapidamisi, kus Eestisse saabunud ehitusbuumi tõukel on üritatud kaasaegsete matejalidega majale värskem ilme anda, pahatihti on aga sellega tehtud “karuteene” – materjale on oskamatult kasutatud, palksein valelt poolt soojustatud, uue katusekatte alla korralik soojustus panemata jäetud, miljöösse sobimatud plastaknad jms. Seepärst on vana maja soetamisel ostjale olulisem mitte alati maja korralik välisilme, vaid tema hea potentsiaal. Loomulikult ka hea juurdepääs ja kiire ühendustee lähima suurema keskusega. Näiteks sobiv kaugus Tallinnast on ostjate jaoks aastatega üha vähem tähtsust omamas. Piirkauguseks võib pakkuda ca 60 km. Oluline on keskkond ja see emotsioon, mis esmamuljena maakodu otsimisel tekib. Samuti see, et kinnistu oleks privaatses kohas, kuid samas peaks lähima naabriga olema silmside, et vajadusel naabrivalvet kasutada.
Nõudlus kaunite maakodude järele on aastatega ja elujärje paranemisega suurenenud, pakkumised aga vähenenud. Paljud kenad maakodud leitakse mitte avalikest pakkumistest, vaid läbi tuttavate-sugulaste, kellelt siis otse ostetakse. Kui hetkel sirvida avalikus pakkumises olevaid kuulutusi maamajade osas, siis kõige vähem objekte on Harjumaal ja mida kaugemale Tallinnast, seda suuremaks läheb ka pakkumiste hulk. Keskmiselt võib üldistada, et igas maakonnas on ca 10 – 15 hea müügipotentsiaaliga talukohta-maamaja. Hinnavahemik on 160 000 kroonist Jõgevamaal kuni 1,9 miljoni kroonini Harjumaal. Endiselt väärtustatakse jõgede-järvede- ja mereäärseid piirkondi.
Kuulutuste sirvimisel ei tohiks kohe fotode järgi otsust teha, soovitav oleks ikka koha peal ära käia, et piirkonnaga üldisemalt tutvust teha. Kui ei ole oluline konkreetne piirkond, siis alustada võiks lihtsalt nädalavahetustel maakohtadesse väljasõiduga ja siis, kui sobiv piirkond leitud, tutvuda konkreetsete pakkumistega. Hea oleks ka konkreetses piirkonnas kõige aktiivsemalt tegutseva kinnisvarabüroo maakleritega ühendust võtta ja neile oma ostusoov jätta.

Märksõnad, mida silmas pidada maamaja ostmisel:
• hea juurdepääs avalikult teelt
• kaugus lähimast suuremast keskusest
• turvalisus, naabrivalve
• maja korralik konstruktsioon
• elektri olemasolu
• veevarustuse olemasolu krundil (vähemalt salvkaev)
• krundi optimaalne suurus vastavalt kasutamise otstarbele

Kaie Kullik
Uus Maa Kinnisvarabüroo maade ja majade konsultant

Compare Listings