Your search results

Saaremaa kinnisvaraturule mõjub kevad kosutavalt

Posted by UusMaaPluss on veebruar 6, 2008
| 0

Saaremaal on kevad toonud kaasa märgatava ostu- ja müügitehingute arvu tõusu. Peamiseks põhjuseks võib pidada sesoonsust, aga ka hinnakorrektuure.
Kinnisvara vastu on huvi olemas, kuid probleem on pigem selles, et hinnad ei ole siiski veel paljudele inimestele jõukohased.
Põhiliseks klientuuriks on Saaremaal tänaseks eestlased. Kui aasta-paar tagasi olid selleks soomlased, siis nüüd on olukord teine. Kuna kinnisvarahinnad tõusid varasematel aastatel väga kiiresti, siis paljude välismaalaste jaoks on Saaremaa praeguseks juba liiga kallis piirkond. Samuti mõjutavad ostu parvlaevaühendus, ka toidukaupade ja elektrienergia hinnad.

Korteriomandite tehingute arv kasvab

Kuressaare korteriturg oli talveperioodil väga vaikne, kuid kevadel on taas elu sisse tulnud ning tehingute arv liigub tõusvas joones. Korterite hinnad on viimase poolaasta jooksul langenud 10-15%. Järelturu ehk vanemate korterite suurem hinnalangus toimus eelmise aasta lõpus. Inimesed on ootusärevuses, ostjad ootavad veelgi suuremat hinnalangust.

Huvi uute ja kvaliteetsete korterite järele on säilinud ning nende puhul ollakse nõus maksma ka kõrgemat hinda. Järelturu korterite keskmine hind jääb vahemikku 13 000-16 000 kr/m2. Uute korterite hinnad on keskmiselt vahemikus 18 000-22 000 kr/m2.

Kuressaare linnas paiknevate korteriomandite tehingute arv ja mediaanhind 2004-2008

Allikas: Maa-amet

Suurenenud on huvi Saare maakonna korterite järele, näiteks Salme, Aste ja Randvere piirkonnas, kus on ka hinnad veidi tõusnud. Huvi põhjuseks on inimeste soov linnakärast eemalduda, lisaks on maapiirkonnas korterelamute kommunaalkulud väiksemad kui linnas.

Üüriturg on kogu maakonnas aktiivne. Kõige rohkem tuntakse huvi 1–2-toaliste korterite vastu. Üürnikeks on noored pered, õpilased ja töölised, kes tulevad väljaspoolt Kuressaaret või Saaremaad. Üürihinnad on samuti mõnevõrra tõusnud. Keskmine üürimäär on vahemikus 3500–5000 krooni kuus.

Otsitakse privaatseid maakodusid

Kevadperioodil aktiviseerub maamajade ja talude turg. Siiski võrreldes eelmiste aastatega on huvi veidi väiksem, kuna üldine olukord on kinnisvaraturul ärev.

Keskmises seisukorras maakodude hinnad algavad 500 000 kroonist, halvas seisukorras elamuid on võimalik soetada ka oluliselt odavamalt. Eelistatakse elamuid, mis on omanäolised ning kus on tagatud privaatsus. Samuti on krundi suurus määravaks teguriks.

Saarlaste hulgas on rohkem hinnatud majad, mis asuvad Kuressaare linna lähedal- näiteks Kärla, Pihtla, Laimjala piirkonnas. Mandrieestlased ja välismaalsed ostavad aga maakodusid, mis asuvad looduslikult kaunis kohas ja mereäärsetel aladel. Selliste elamute hinnad on ka veidi kõrgemad, 1,5- 2,5 mln krooni.

Huvi Kuressaare linnas asuvate eramute vastu on endiselt säilinud. Väikesele linnale kohaselt eelistatakse korterile maja. Eriti otsitud on Kuressaare kesklinnas ja vanalinnas paiknevad eramud. Vanemate ja remonti vajavate eramute hinnad on vahemikus 1 200 000–1 700 000 krooni. Uued või kapitaalselt renoveeritud eramud maksavad 2 200 000–2 700 000 krooni.

Elamukruntide nõudlus ületab pakkumist. Kuressaare linnas on pakkumises piiratud arv krunte ning seetõttu on ka surve hindade kasvuks. Linnakruntide hinnad on vahemikus 700–1000 kr/m2.

Uued äripinnad

Nõudlus kaubanduspindade järele on võrreldes eelmise aastaga kasvanud. Kuressaarde on kerkimas mitmed uued keskused. Uutest projektidest on Kuressaare ringteele rajatud ehitusmaterjalide kauplus Bauhof. Kuressaare ringtee ääres on ehitamisel Auriga kaubanduskeskus, kus leiavad omale ruumid paljud saarlaste jaoks uued nn brändipoed.
Käesoleva aasta lõpuks avatakse Kuressaares Aia tänava ja Kihelkonna mnt ristmikul uus kaubanduskeskus, mille suurimal pinnal hakkab tegutsema Säästumarket. Väiksemate pindade üürimiseks on kokkulepped sõlmitud juba nii toitlustusasutuse kui ka apteegiga. Keskmised üürihinnad jäävad vahemikku 150-260 kr/m2 kuus.
Ärimaa sihtotstarbega kruntide pakkumine Kuressaares ja selle lähiümbruses on vähene. Uus Maa vahendab Kuressaare ringteel asuva Põlluvälja tehnopargi hoonestamata ärimaa krunte, mille hinnad jäävad vahemikku 400-440 kr/m2.

Väljavaade postiivne

Kevad ja suvi on Saaremaa kinnisvaraturul aktiivseimad perioodid. Vanemate korterite turul on lähitulevikus oodata hindade suhteliselt samaks jäämist, kuna märgatav hinnalangus on lõppenud ning ühtlasi mõjub positiivselt ka sesoonsus. Kuna uute korterite hinnad on endiselt suhteliselt kõrgel tasemel, siis võidakse siin teha hinnakorrektsioone. Ka eramute hinnad võivad veel veidi langeda, kuid kruntide hinnad jäävad mõneks ajaks vähemalt samale hinnatasemele, kuna nõudlus ületab pakkumist. Kaubanduspindade osas on oodata mõningast liikumist, kuna tulemas on mitu uut keskust.

Jaana Rauniste
Uus Maa Kuressaare büroo juhataja

Compare Listings