Your search results

Mai kuus jäid Tallinna korterite hinnad samale tasemele

Posted by UusMaaPluss on märts 6, 2008
| 0

Mai kuu oli Harjumaa korterite turul sarnaselt aprilliga üks selle aasta aktiivsematest kuudest, kuid siiski tehti tehinguid vähem kui aprillis. Korterite keskmine hind Harjumaal ja Tallinnas jäi samaks, mis aprillis.

Korterite pakkumine suurenes City24 portaali andmetel Tallinnas mai kuus 2%. Aasta algusest on korterite pakkumine suurenenud ligikaudu 15%. Ka keskmine müügiperiood on spot.city24 andmetel liikunud tõusutrendis ulatudes mai kuu lõpuks keskmiselt 110 päevani. Näitaja juures tuleb arvestada ka seda, et paljud korterid pannakse müüki ja on müügis oluliselt kõrgema hinnaga, kui nende reaalne müügihind hetkel, mistõttu on veninud ka müügiperioodid. Uus Maa maaklerite hinnangul on keskmine müügiperiood, korteri puhul, mille hind vastab turu hetkeolukorrale, umbes paar kuud.

Maa-ameti andmetel tehti mai kuus Harjumaal 789 ja Tallinnas 634 ostu-müügitehingut korteritega. Keskmiselt moodustavadki Tallinna korterite tehingud 80% kogu Harjumaa korterite tehingutest. Tehingute arv langes võrreldes aprilliga ca 13% ning esimese viie kuu arvestuses oli aprill ka tehinguaktiivsuselt tugevaim. Võrreldes aastataguse ajaga on tehingute arv langenud Tallinnas 41%. Korteriomandite ostu-müügitehingute arv hakkas langema juba 2005. aasta lõpus. Kõige rohkem tehti mai kuus Tallinnas korteritega tehinguid Kesklinnas, Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas, mis on ka Tallinna ühed suuremad linnaosad. Praeguste andmete kohaselt võib ka juuni kuuks oodata maiga sarnast tehinguaktiivsust.

Keskmine tehinguhind Harjumaal ja Tallinnas jäi mai kuu jooksul suhteliselt samaks. Maa-ameti statistika andmetel küll keskmine tehinguhind Tallinnas tõusis 1%, kui siin on pigem tegemist struktuurimuutustega algandmetes, mitte reaalse hinnatõusuga. Keskmiselt on käesoleval aastal korteriomandite hinnad Tallinnas langenud 1-2% kuus, mis teeb aasta algusest kokku hinnalanguseks ca 4%. Statistika andmetel sai keskmiste hindade alanemine alguse umbes aasta aega tagasi ning sellest ajast alates on hinnad keskmiselt langenud 8%.

Edasises hindade langemise trendis saab valitsevaks see, et uusarendustes ostetakse ära head ja hinnatud korterid ning alles jäävad millegi poolest nõrgemad korterid. Uute korterelamute ehitamist alustavad hetkel vähesed, mistõttu uut valikut eriti juurde ei tule, enne kui olemaolev maht on suuremas osas absorbeerunud.

Annika Jakobson
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide kinnisvara analüütik

Compare Listings