Your search results

Loe persoonilugu Uus Maa äripindade staarmaakleriga – Marko Kivirand

Posted by UusMaaPluss on jaanuar 3, 2008
| 0

Eriala võõrkeeled ja ärikorraldus tudeng Marko Kivirand töötab juba viiendat aastat äripindade kinnisvaramaaklerina Uus Maas. EBSi astus ta eelkõige sellepärast, et eriala tundus õige ning segu keeltest ning ärikorraldusest läheb igapäevasel tööl tarvis.

Nimi: Marko Kivirand
Vanus: 31
Õpib EBSis: võõrkeeled ja ärikorraldus, 2. kursus, õhtuõpe
Hobid: poole kohaga tervisesportlane (suviti – rulluisutamine ja rattasõit; talvel – jooksmine ja jõusaal)
Elu moto: Work hard, play hard.

Kuidas on EBSis õppimine Teile igapäevases töös kasuks tulnud?

Ärikorralduse pooles on väga palju suhtlemist, ärikultuuride tundma õppimist, mis on väga kasuks tulnud. Kui ma oleksin elamispindade maakler, siis poleks selle ainega töö juures eriti midagi teha. Aga kuna ma olen kesklinna ärikinnisvara spetsialist, siis läheb praktiliselt iga päev seda vaja. Väga paljud kliendid on teistest rahvustest.

Kas olete kooliga rahul?

Võib öelda küll. Õppejõud on üldjuhul kõrgel tasemel ja head.

Tundub, et miskit võiks Teie arvates ikka paremini olla. Mis see oleks?

Arvan, et õppeklassid võiks olla kõik kaasajastatud. Mõtlen õhuvahetust ja näiteks elektritoited arvutitele. Kui aku saab tühjaks, siis võiks saada ükskõik millisese laua tagant elektrit. Täna on sisuliselt seis selline, kus elektrit saab vaid klassi ees oleva laua juurest.

Kuidas te jõudsite Uus Maa Kinnisvarabüroosse tööle?

Suhteliselt juhuslik sattumine. Otsisin uut tööd ning sõber ütles, et Uus Maa otsib inimesi. Otsustasin kandideerida, tundus uus ja huvitav. Paluti kirjutada essee, vestlesime mõned korrad erinevate juhtidega ning leidsime, et meil on ühised nägemused sellest tööst ja tulevikust.

Aga miks äripindade maakleriks?

Valisin ärikinnisvara, kuna see tundus huvitavam.

Mis teid kinnisvara juures köidab?

Ei ole sellele mõelnud. Valik oli teadlik ning ma pole seda kunagi kahetsenud, kuna see seltskond, kellega iga päev läbi käid, on väga huvitav. Palju häid kontakte, suhteid ja tutvusi.

Kuidas olete saavutanud edu, olles Uus Maa tippmaakler?

Olen olnud püüdlik. Asju tuleb teha nii hästi, kui seda on vaja teha. Kliendile tuleb pakkuda head konsultatsiooniteenust. See on iga päevaga üha olulisem. Aitame teha eelkõige kasulikke otsuseid ja seda kliendid hindavad. Läbi kliendi edu saavutame meie edu.

Kas maaklerina töötada on keeruline?

Ega see lihtne ole. Amet nõuab väga palju teadmisi. Pead pädev olema juriidikas, kinnisvaraalastes nüanssides ning hea suhtleja. Selle selgeks õppimine võtab oma aja. Erinevad atesteerimiseksamid tehakse tavaliselt kaks aastat pärast tööle asumist. Varem ei soovita inimesi atesteerimiseksamitele isegi võtta, sest töökogemus on liiga väike. Pingeliseks teeb töö ka see, et ei ole kindlat palgamäära. Palganumber sõltub tehtud tehingutest ning nii mõnigi kord venivad tehingud pikaks ja kontole ei laeku kuid mitte midagi. Selles suhtes peab alati reserv olema.

Mulle on alati tundunud, et kinnisvara valdkonda tööle asumine on lihtne. Iga inimene, kes ei tea, mis edasi teha, on mingil hetkel mõelnud hakata kinnisvaramaakleriks. Kuidas tegelikult on?

Lihtne on siis,kui on tipphooaeg ja kui sa müüd asja, mis on defitsiit. Siis sa pead lihtsalt tehinguid vormistama, kuid vaatamata sellele vajab see baasteadmisi kinnisvarast. Et sa uurid müüja tausta, kas tal on õigus üldse ainuisikuliselt müüa, äkki ta on abielus olnud või näiteks ärikinnisvara puhul, kas on õigus üldse allkirju anda, kas ta on juhatuse liige jne.

Töötasite eelnevalt müüjana erinevates firmades. Kui palju Teid eelnev müügikogemus on aidanud käesoleva töö juures?

Ma arvan, et päris palju. Rohke suhtlemine on aidanud ka edaspidi hästi ja lihtsalt inimestega läbi saada. Suhtlemiskrampi ei teki enam. Empaatiavõime ja inimeste tundmine tuleb kogemustega.

Teil on käsil viies aasta Uus Maas. Mis teid motiveerib selle firma puhul?

Ettevõte ise on selline, kus paljud kindlasti töötada tahaksid – hoolib, koolitab ja motiveerib. Amet kui selline sobib sellepärast, et teen seda Uus Maas – on paindlik ning töötasul ei ole piire. See motiveerib kindlasti.

Paljud teevad kinnisvaras äri sellepärast, et sealt saab head raha. Kui palju teid selles valdkonnas liikuv raha motiveerib?

See on siiski oluline moment, aga raha ei kaalu kõike üles. Kui sul ei ole ümber hea keskkond, siis sa leiad alternatiivi teha seda sama asja teises keskkonnas. Uus Maa töötab selle nimel, et keskkond oleks hea.

Milline peaks olema kinnisvaramaakler? Millised omadused ja oskused peaksid tal olema?

Ta peaks olema positiivne, hea suhtleja, korrektne, õpihimuline ja motiveeritud. Need on põhieeldused, millega läbi lööb. Iseenesest ei ole see mingi raketiteadus, vaid puhtalt õppimise ja tegutsemise ala. Kui oled ise aktiivne ning töötad heas meeskonnas, siis on tööd igas kinnisvaraolukorras.

Milline maakler olla ei tohiks?

Ta ei tohiks olla mittehooliv ja ebakorrektne. Siis veab kõik viltu, sellisel juhul pikka pidu ei ole. Kui sa ei hooli, mida sa teed ja oled ebakorrektne nii oma töös kui ka välimuse suhtes, siis ei teki head kliendibaasi ja ei ole piisavalt tehinguid.

Kui keeruline on kliendibaasi loomine?

See sõltub staažist. Kui pakud kliendile head teenust, siis ta tuleb sinu juurde tagasi. Mida pikemat aega sel alal tegutsed, seda suuremaks kliendibaas kasvab. Uusi kliente toob jõudsalt juurde ka suust suhu liikuv positiivne reklaam.

Millised turutrendid valitsevad praegu äripindadel?

Ärikinnisvara turg on suhteliselt stabiilne. Võrreldes elamispindadega, on see märksa rahulikum ja pigem tõusujoones liikuv. Toimub diferentseerumine – pisut halvemad kohad peavad oma hinnad üle vaatama, kuid tippkohad võivad arvestada väikese hinnatõusuga.

Milline on see tippkoht?

Igas linnaosas on omad tsoonid, mis on alati nõutud. Kesklinnast rääkides on see südalinn, kus liigub palju inimesi. Pindade puhul oleneb see peale asukoha ka pinna otstarbest ning selle juurde käivatest lisaväärtustest – kas pinna juurde kuuluvad parkimiskohad, milline on ehituskvaliteet, kas hoone on visuaalselt atraktiivne, leitavus jms.

Kas saab ka välja tuua, milline koht on kõige nõutum?

Arvan, et täna võib rääkida Mustamäest ja kesklinnast. Igas linnaosas tehakse täna midagi. Arendustegevus käib edasi. Turu korrastumine ei tähenda, et on mõõn. See suur hinnaralli sai õnneks läbi ning hinnad korrastuvad.

Milline büroohoone on Tallinnas kõige nõutum?

City Plaza on üks nõutumaid maju. Hea näide city tippbüroohoonest – kõrge torn, suurepärased vaated läbi maja, parkimismaja, suured avarad liftid, esinduslik sissepääs, toitlustus oma majas. Aja jooksul on sinna kogunenud väga väärikas seltskond üürnikke, mis tõstab omakorda maja väärtust. Kõne all oleva hoone vastu tuntakse pidevalt huvi, kuid vaba pinda saada on sisuliselt võimatu. Samas on Tallinnas veel mitmeid väga häid büroohooneid.

Millises suunas liigub äripindade kinnisvaraturg?

Positiivses suunas. Pakkumiste arv hakkab ületama nõudlust ja seega tuleks enne arendustegevust turugu analüüsida. Sellel aastal valmivatesse hoonetesse on valdavalt huvilised olemas. Erinevus aastataguse ajaga on, et nüüd tuleb pisut rohkem pingutada, et vabad pinnad huvilistega täidetud saaks.

Aga väljaspool Tallinnat?

Seal on olukord kindlasti parem, kuna sinna pole nii palju ette ehitatud uusi pindu, mida vaja täita.

Mis meid kinnisvaraturul üldiselt ees ootab?

Oodata on väikest elavnemist aasta teisel poolel. Usume, et nn mõõna põhi on saavutatud. Hinnad on lõpuks saavutanud mõistliku taseme.

Seega pole väikearendajatele vesi peale tõmmatud?

Oleneb sellest, mida arendatakse. Kindlasti ei saa suure hurraaga põllu peale elamuid rajada ja eeldada kosmilisi kasumeid. Klient on väga teadlik, mida ta tahab.

Autor:
Triin Rebane
triin.rebane@ebs.ee

Compare Listings