Your search results

Kas üürida või omada kodu?

Posted by UusMaaPluss on jaanuar 2, 2008
| 0

Üürida või omada – see on väga hea küsimus! Eks kõik teavad, kui hea on omada enda elamist ja teha sisekujundus täpselt nii nagu hing ihaldab.

Kui turgu vaadata, siis hetkeseis soosib tegelikult ostmist, kuna hinnad on seiskunud, langenud ja valikut on üsna palju ning igale maitsele. Samas peab kindlasti tõdema, et pankade poolt väljastatavad laenud on palju kõrgema intressiga kui aasta-poolteist tagasi. Samuti valivad pangad oma uusi kliente hoolikamalt ning on laenude väljastamisel konservatiivsemad, mis inimeste jaoks tähendab seda, et latt on jällegi kõrgemale seatud.
Kui ei ole hetkel võimalust osta korter, siis saab alati üürida endale meeldiva elamispinna ja seda kasutada nn vahepeatusena ning tihtipeale on see odavam kui võtta laenu. Samas võtavad üürile korteri ka need inimesed, kes on enda elamise ära müünud ning tahavad vaadata, mis turul toimub ning osta alles siis endale uus meelepärane elamine. Selleks, et sisustada täpselt enda maitse järgi ja katsetada erinevaid sisustuselementide kooslusi, on väga hea võimalus üürida endale sisustamata korter, kus on olemas köögimööbel koos tehnikaga.
Päris paljud inimesed leiavad, et üks aasta üürida on natuke lühike aeg ja enamasti pikendatakse üürilepingut peale aasta möödumist. Sageli muutub ka üürikorteris elamine koduseks ning pole aega mõelda uue elamispinna otsimisele.
Inimesed otsivad endale hubast ja korralikku elamist, mille üür oleks ka taskukohane. Lihtsamaks teeb olukorra otsijatele see, et pakkumist on üsna palju ja valikuvõimalus on suur.
Välismaalased on jätkuvalt vaimustatud Tallinna vanalinnast – kõik on ju käe-jala juures ning ajalugu ja unikaalsust õhkub igast praost ja auto võib jääda kodukohta, sest uuest linnast saab kõige parema pildi just siis, kui minna ühistranspordi või huvibussiga seiklema.
Samas on alati nõudlus olemas ka teiste linnaosade üürikorterite järele. Hinnaklassid on aegade jooksul välja kujunenud ning traditsiooni nii kergelt muuta ei saa. Nii on kesklinna üürikorterid kallimad kui magalarajoonide omad ning need on omakorda jagunenud hinna poolest: Mustamäe ja Lasnamäe on odavam Kristiinest ja Õismäest. Pirita on hinnatasematelt suhteliselt sarnane kesklinnaga, kuna seal on meri lähemal ja rohelust rohkem.
Korteri ostmise kasuks räägib tõsiasi, et laenuperioodi lõpuks on kinnisvara enda oma ning samuti on võimalus, et selle väärtus on oluliselt kõrgem kui soetamisel. Siiski ei saa kodu ostmisel lähtuda ainult heast investeeringust. Kodu valmimisel on oluline, et ostetav korter tekitaks hubase ja mugava tunde, asuks piirkonnas, mis sobib töökoha, lasteaia või kooli asukohaga. Kuigi hetkel on elamispindade turg languses, siis pikemas perspektiivis hakkavad hinnad taas tõusma ning ületavad tänaseid tasemed. Seetõttu ei tasuks täna kodu ostes muretseda lähema kahe aasta hinnamuutuste pärast, kuna reeglina plaanitakse ostetavasse korterisse jääma elama pikemaks perioodiks kui aasta või kaks.
Küsimusele, kas osta või üürida, ei ole ühest vastust. Kõik oleneb konkreetse inimese soovidest ja vajadustest. Kui on teada kindel soov, kus ja millises korteris tahetakse elada, siis on praegu väga hea võimalus valida hulga pakkumiste hulgast endale sobivaim kodu. Kui ei ole veel päris kindel, millisesse linnaossa oleks soov elama asuda või mitmetoalist korterit vaja oleks, siis on kindlasti otstarbekas veidi aega järele mõelda ning senikaua üürikorteris elada.

Kristina Sõmerik
Uus Maa Kinnisvarabüroo üüriosakonna juhataja
Atesteeritud konsultant

Compare Listings