Your search results

Lisaväärtuse olemasolu tagab parema müüdavuse

Posted by UusMaaPluss on mai 12, 2008
| 0

Lisaväärtused on alati kinnisvara puhul olulist rolli mänginud, tõstes korteri või maja väärtust. Kui kinnisvaraõitsengu ajal oli võimalik tänu lisaväärtustele müüa korter tunduvalt kallima hinnaga, siis tänapäeval lisaväärtused enam nii suurt rahalist mõõdet ei oma. Eelkõige muudavad nad kinnisvara müüdavamaks ning aitavad eristuda tavaobjektidest.

Asukoht

Piirkond mängib kodu ostmisel olulist rolli. Kuid jällegi ei saa seda ainult  kitsa kriteeriumina arvestada. Nii vanalinna, kesklinna kui ka Kadrioru siseselt on tänavaid, mis on hinnatumad ja selliseid, mis on ebapopulaarsemad. Mõnedel tänavatel võib veelgi täpsemaks minna ning korterite hinnad varieeruvad isegi majade kaupa üsna palju. Suuresti mõjutab seda välja kujunenud infrastruktuur ja ümbritsevad hooned.
Suure liikluskoormusega tänavad on kahtlemata oma segava mürafaktori ja õhu suurema saastatuse pärast vähem hinnatud kui sama piirkonna kõrghaljastusega  rahulikud kõrvaltänavad. Kesklinna kõrgemalt hinnatud tänavatena võiks välja tuua järgmised: Kadriorus A.Weizenbergi tn ja L.Koidula tn ning südalinnas Tuvi tn, Roosikrantsi tn, Kaupmehe tn, Kentmanni tn. Vanalinnas on eriti oluline ligipääs autoga, kõrgelt hinnatud on Toompea, Pikk tn, Lai tn, Brookusmäe.

Vaated

Kindlasti on olulised tornmajade puhul vaated: mida kõrgem korrus, seda parem vaade ja kallim hind. Samas ei saa lähtuda ainuüksi korrusest, vaid ka sellest, mis suunda vaated avanevad ja kas need avanevad vastasmaja akendele või pakuvad atraktiivset vaadet südalinnale, vanalinnale või merele. Vanemates majades, kus lifte pole, on vahel ka korrustega vastupidine olukord: 5. korruse korterite hinnad on madalamad, kuna inimestel on sinna ebamugav ilma liftita käia.

Esimese korruse korterid on läbi aegade olnud vähesema populaarsusega ning turuväärtust hinnatakse nende puhul ca 7% väiksemaks kui teiste korruste korteritel. Ka soklikorrusel paiknevate korterite vastu on ostjate huvi väiksem, mistõttu hinnatakse soklikorruse kortereid isegi kuni 25% madalamaks kui keskmiste korruste kortereid.

Rõdud ja terrassid

Jätkuvalt klientide poolt nõutud. Märgusõnaks on siin privaatsus. Ainuüksi rõdu või terrassi olemasolu ei ole lisaväärtuseks, kui see avaneb kärarikkale tänavale või on keset naabrite vaatevälja. Küll aga privaatsem ja sisehoovi rohelusse avanev päikeseline rõdu on ostukliendile vägagi ahvatlevaks lisaväärtuseks. Palju on ka selliseid kliente, kes ainuüksi rõdu või terrassiga kortereid otsivadki. Kuigi sai öeldud, et esimese korruse korterid on madalamalt hinnatud, siis mõnikord väiksemas kortermajas kompenseerib selle suur terrass ning mugav hoovi kasutamise võimalus, mis tekitab ridaelamu või paarismaja tunde.

Sisedisain ja siseviimistlus

Järjest olulisem argument korteri müümisel. Siinkohal peab kindlasti arvestama jällegi sellega, et inimeste maitsed on erinevad ja originaalsusega väga ekstreemseks läinud korteriomanikel on raskem leida samasuguse maitsega ostjat. Sihtgrupp on kindlasti palju kitsam kui mõne neutraalsema ja sisustusajakirjades nähtule sarnaneva korteri puhul. Kui tegemist on väga erilise sisekujundusega korteriga või ka eramuga, tuleb kindlasti arvestada pikema müügiperioodiga, mis siiski ei tähenda, et antud korterile poleks ostjat.

Kvaliteet ja stiilipuhtus

Siseviimistluse ja materjalide kvaliteet on saamas üha tähtsamaks. Eriti sõltuvalt maja arhitektuursest väärtusest. Kliendid, kes soovivad osta korteri ajaloohõngulisse majja, soovivad üldiselt ka korteri siseviimistluses näha sama stiili kasutamist. Järjest enam hinnatud on naturaalsed materjalid, õlitatud puitlaudpõrandad, parketid, puitaknad, viimistluses kasutatud savikrohv ja lubivärv. Tihti saab ajaloohõngulise maja puhul just see müüki takistavaks teguriks, kui korter on nn ilmetu euroremondi tasemel viimistletud ega pole arvestatud maja eripäraga ega ajaloolisi detaile välja toodud.

Kinnisvara puhul saame rääkida alati  asjale tehtud kulutustest, mida saab liigitada kas vajalikeks, kasulikeks või toreduslikeks. Tänapäeva turusituatsioonis on selge, et toreduslikud  kulutused kinnisvara edasimüümisel end väga ei õigusta. Ehk kui korteris on tehtud väga kallis siseviimistlus ning ostetud väga kallis sisustus, siis edasimüümisel peab arvestama siiski praeguse ostjaskonna ostujõudu. Kuna suur enamus kasutab kinnisvara ostes ka panga abi, on oluline eksperthinnangus korterile antav  hinnanguline väärtus. See aga ei tugine korteri kallil sisustusel, vaid siiski korteri enda väärtusel ning turu nõudlusel ja valmisolekul sellist korterit konkreetse hinnaga endale soetada.

Parkimine

Kesklinnas on parkimiskoha olemasolu määrava tähtsusega. Eriti just suuremate korterite puhul võib autokoha puudumine müüki oluliselt raskendada. Väiksemate korterite puhul pole parkimiskoha omamine nii määrava tähtsusega, kuid on siiski arvestatav faktor. Parkimiskohtade hinnad jäävad kesklinnas üldiselt alla 200 000 krooni. Viimastel aastatel on rohkem parkimisprobleeme tekkinud ka äärelinnas ja magalapiirkondades, mistõttu ka seal on uue maja juures oluliseks lisaväärtuseks mugav parkimine. Äärelinnas jäävad väliparkimiskohtade hinnad keskmiselt alla 70 000 krooni ning tänasel turul on võimalik tasuta parkimiskoht endale ka korteri ostmisel juurde kaubelda.

Teised lisaväärtused

Saun on siiani suuremate korterite puhul üsna nõutud. Panipaiga olemasolu on küll paljude jaoks plussiks, kuid ei oma nii suurt tähtsust. Kamin aga on viimasel ajal oma populaarsust veidi kaotanud ja ei kuulu enam enim üles loetud „must be“ tingimuste hulka.

Kokkuvõtteks võib öelda, et tänane turg nõuab müüjalt suuremat paindlikkust ning eduka müügi garanteerib ostjaskonna nõudluse teadvustamine ja sellega arvestamine. Kuna turg muutub kiiresti, ei saa lähtuda vaid sellest, et „naabrimees  müüs ju natuke aega tagasi kallimalt”. Õige hinnastamine on tänases olukorras määrav ning kiirema müügi tagamiseks tasub ka hinnaga olla turust ees.

Marge Ambos
Uus Maa Kinnisvarabüroo
Kesklinna korterite atesteeritud konsultant

Compare Listings