Your search results

Uus Maa: aastatagune hinnalangus on vähenenud

Posted by UusMaaPluss on mai 11, 2008
| 0

Oktoobrikuus oli Tallinnas tehinguaktiivsus korteritega sarnane eelneva kuuga, mis viimase kvartali lõikes on üsna aktiivne, kuid 2008. aasta kevad-suvega võrreldes siiski kesine tulemus. Korteriomanditega toimunud tehingute arv oli maa-ameti andmetel oktoobris Harjumaal 666 ja Tallinnas 534. Vastavad näitajad on 32% ja 30% madalamad kui aasta tagasi. Praegu ei saa rääkida olulisest tehingute arvu langustempo pidurdumisest. 2008. aasta kolme esimese kuu jooksul tehti keskmiselt 39% vähem tehinguid
võrreldes aastatagusega ning viimase kolme kuu jooksul on keskmiselt tehtud tehinguid 22% vähem kui aasta tagasi ning tehingute arvu kiire vähenemine jätkub. Oktoobrikuus on korteritega enim tehinguid tehtud Lasnamäel, kesklinnas ja Põhja-Tallinnas, kus tehingute arv oli üle 100. Kõige vähem ostu-müügitehinguid, u 15 tehingut, tehti Pirita ja Nõmme linnaosas.

Ka tehinguhinnad jätkavad langemist ning enne tehingute arvu stabiliseerumist või kasvu ei saagi oodata tehinguhindade stabiilseks jäämist. Korterite hinnad langesid oktoobrikuuga keskmiselt 2% ning aastaga on hinnalangus olnud u 12%. Korterite tipphindadest on langus tänaseks statistika põhjal olnud 23%. Viimaste kuude jooksul on hindade languse tempo aeglustunud, kuid talvekuudel võib see jälle turu madalseisu tõttu kiireneda. Korterite keskmine hind Tallinnas on maa-ameti andmetel oktoobris u 20 390 kr/m2 ning Harjumaal 19 300 kr/m2. Kallimad hinnad on loomulikult kesklinnas, kus oktoobri keskmine oli u 27 600 kr/m2. Madalaim keskmine hind on statistika põhjal Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas, u 17 300 kr/m2.  Magalate võrdluses on madalamad ruutmeetrihinnad Lasnamäel, tulenevalt sellest, et sealsete paneelmaja korterite keskmine pind on suurem kui nt Mustamäel. Lasnamäe Pae piirkonna korterid on madalamalt hinnatud, kuna seal elavad väga erineva sotsiaalse taustaga elanikud ning piirkonna hoonestus on ebaühtlane.

Elamumaa turul jätkub samuti hinnalangus. Tehingute arv on püsinud madalal tasemel juba u aasta aega, kuid sügiskuudel on tehinguid tehtud veidi rohkem kui suvel. Elamukruntide müük on komplitseeritud ning pakkumine ületab kordades nõudlust. Seetõttu langevad ka edaspidi kruntide hinnad läbimõtlemata, poolvalmis ning vähehinnatud asukohas paiknevates arendusprojektides. Ka maatulundusmaaga sõlmiti suvel vähem tehinguid kui sügiskuudel, sh oktoobris. Keskmine hinnatase on statistika põhjal väga hüplik, kuna tehinguid on vähe ning väga palju mõjutab keskmist hinda tehingute igakuine erinev struktuur. Seetõttu niivõrd lühiajaliselt (kuu arvestuses) ei ole võimalik sealt trendi välja lugeda.

Lähikuudel ei ole oodata tehingute arvu kasvu ega hinnalanguse peatumist. Oodatavalt püsib tehingute arv umbes samal tasemel või langeb veidi. Parema likviidsusega on väljakujunenud elamupiirkonnas ning hea tehnilise ja sotsiaalse infrastruktuuriga piirkonnas paiknev kinnisvara.

Elari Tamm
Uus Maa Kinnisvarabüroo korterite osakonna juhataja

Compare Listings