Your search results

Lääne- ja Ida-Virumaa kinnisvarahinnad langenud ei ole

Posted by UusMaaPluss on august 2, 2008
| 0

Ka Lääne- ja Ida-Virumaal on kinnisvaraturg vaiksemaks jäänud, kuid Tallinna mastaape langus ei ole võtnud.

Tehingute arv ja väärtus on küll 2007. aastal mõnevõrra vähenenud, kuid täpseid andmeid ei saa veel välja tuua, kuna Statistikaamet pole 2007. aasta viimase kvartali andmeid avalikustanud. Tehingute arv Ida-Virumaal langes juba 2006. aastal, mil Lääne-Virumaa tehingute tase jäi suhteliselt samale tasemele kui 2005. aastal. Küll aga on oluliselt muutunud hinnad. 2006. aasta jooksul tõusis Statistikaameti andmetel tehingute koguväärtus Lääne- ja Ida-Virumaal kokku 72%.

Elamispindadest tehakse enim tehinguid korteriomanditega. Korteriomandite tehingute arvud on mõlemas maakonnas 2007. aastal võrreldes 2006. aastaga langenud. Keskmine tehinguhind on aga jätkanud tõusu. Maa-ameti andmetel on tehingute arv vähenenud 10-15% ning tehingute hinnad tõusnud 2007. aasta jooksul Lääne-Virumaal 20% ja Ida-Virumaal 50%. Hinnatõusu taga on ilmselt väiksemate asulate korterid, mille hinnad varasemal ajal väga madalad olid, samas tuleb arvestada ka sellega, et keskmised tehinguhinnad maakondades on suhteliselt madalad ning kuigi protsent on suur, siis reaalselt tähendab see vaid 1000-2000 krooni kallimat ruutmeetrihinda. Suuremates linnades nagu Rakveres, Narvas ja Jõhvis on 2007. aasta olnud siiski suhteliselt rahulik ning hinnatõusud väikesed või üldse olemata. Eriti sai langusetrend hoogu eelmise aasta lõpus. Tehinguhindades see veel nii ei kajastu, küll aga langetatakse pakkumishindu 10-15%.

Rakvere

Rakveres müügis olevate korterite arv on püsinud stabiilne. Üldist hinnalangust tehingutes ei saa täheldada. Tehingute arv on võrreldes aastataguse ajaga vähenenud umbes 10%.
Renoveeritud ja uute kortermajade korterite hinnatase on peaaegu võrdne: tehingute ruutmeetrihinnad jäävad vahemikku 20 000-27 000 krooni. Järelturu korterid on ostjad leidnud hinnaga keskmiselt 14 000 kr/m2.

Korterite üüriturg on endiselt üliaktiivne. Soodsa hinnaga üürikorter leiab uue elaniku hiljemalt nädala-kahe jooksul. Üürihinnad on kvartali jooksul tõusnud tükihinnana ca 500 krooni.

Maade ja majade turg on Rakvere linnas käitunud sarnaselt kogu 2007. aasta jooksul. Aastalõpu ja ka alguse turuseisu iseloomustab loidus, linnamajade vastu on huvi tagasihoidlik. Ka müügitehinguid tehakse vähe. Müügihindades on omanikud nõus järeleandmisi tegema kuni 15%.

Jõhvi ja selle lähiümbrus

Pakkumine on pidevalt suurenenud ning see annab ostjatele hea võimaluse tingimiseks.
Renoveeritud korterite ruutmeetri pakkumishinnad Jõhvis jäävad ikka veel vahemikku 8000-11 000 krooni. Uusarendustes asuvate korterite pakkumishinnad on endiselt 16 000-20 000 kr/m2. Seoses Viru vangla ehitustööde algusega aktiveerunud korterite üüriturg on Jõhvis jätkuvalt aktiivne. Kuigi vangla hakkab valmima ning ehitusfirmade 1-1,5-aastased üürilepingud lõppema, tuleb uusi üürikliente juurde – seoses pankade laenutingimuste karmistumisega. Eelistatakse renoveeritud või heas korras kortereid, mille üürihinna alampiir oleks 2000 kr/m2 (1-toalised) kuni 5000 kr/m2 (3-4-toalised).

Ka eramute järele püsib suhteliselt kõrge nõudlus ja hindade üle käib vilgas tingimine. Pakkumishinnad on võrreldavad küll eelmise kvartaliga, kuid tehinguteni jõutakse siiski kuni 10% madalama hinna juures. Kuni 30 aasta vanuste elamute müügihinnad on keskmiselt 1,5-2 mln kr, vanemate puhul jääb hind vahemikku 800 000-1 500 000. Uute ja renoveeritud eramute hinnad algavad 2,5 miljonist kroonist ning nende müügiperioodid on pikemad, kuna ostujõulisi kliente napib.

Narva

Narva odavaimad korterid asuvad vähem hinnatud piirkondades nn hruštšovka-tüüpi korterelamutes, kus hinnad on vahemikus 7000-10 000 kr/m2. Kõrgemalt väärtustatakse kesklinna kortereid ning 5- ja 9-korruselistes paneelmajades paiknevaid kortereid. Nende ruutmeetrihinnad ulatuvad kuni 13 000 kroonini. Stalini-aegsetes kortermajades kesklinnas ja Pimeaias (Narva vanalinn) on hinnatase kuni 19 000 kr/m2. Korterite hinnad on jäänud suhteliselt stabiilseks, kuid kuna pakkumine on suur, on jätkuvalt oodata ka hindade korrigeerumist.

Kruntide ja eramutega tehakse Narvas vähe tehinguid, elamukruntidega ei tehtud viimases kvartalis ühtki tehingut. Heas korras eramute tehinguhinnad on vahemikus 1-3 mln krooni, kuid tehinguid on tehtud vähe ning müügis olevate eramute hinnad on kõrged.

Üldistatult võib öelda, et Lääne- ja Ida-Virumaa kinnisvara turg rühib jonnakalt edasi. Ehitatakse uusi arendusi ning uute korterite ülepakkumist ei ole olnud ega ole ka oodata. Linnapilt muutub paremaks, kuna palju elamuid renoveeritakse ning ehitatakse ka uusi.
Hinnatõus on pidurdunud, asendudes tingimise ja hindade diferentseerumisega.
2008. aasta esimesel poolaastal jätkub korterihindade korrigeerumine ning aktiivne tingimine hindade üle, mille tagajärjel sõlmitakse tehinguid 10-15% madalama hinnataseme juures.
Ostjad ei tee rutakaid otsuseid ning ostud lükatakse hinnalanguse ootuses edasi. Suuremat aktiivsust ja rohkem tehinguid võib oodata alles 2008. aasta II või III kvartalis.

Eve Soppe
Uus Maa Kinnisvarabüroo Virumaa tegevjuht

Compare Listings