Your search results

Kuidas areneb Tallinna lao- ja tootmispindade turg? Millised on üürihinnad?

Posted by UusMaaPluss on detsember 4, 2006
| 0

Jätkuv majanduskasv, uute firmade tekkimine, olemasolevate ettevõtete laienemine – nii võib mõne sõnaga iseloomustada hetkeseisu Eesti majanduses.

Antud situatsioon tekitab järjest suuremat nõudlust uute lao- ning tootmispindade järele. Vanad nõukogudeaegsed kompleksid ei rahulda enam tänapäeva vajadusi. Kaasaegne tehnoloogia ning uudsed tootmismeetodid nõuavad ka vastavaid tingimusi.
Kesklinna lähedal paiknevad endised tootmiskompleksid on saanud või saamas peagi uhketeks korterelamuteks. Sellest tulenevalt liigub lao- ja tootmispindade areng üha äärelinna poole ning juba ka linnast välja. Enimnõutud piirkond on Tartu mnt. Järgnevad Pärnu mnt, Peterburi mnt, Viljandi mnt, Paldiski mnt. Iga klient valib vastavalt oma logistikale sobivaima. Samas on tänu ringteele ühelt magistraalilt teisele pääsemine lihtne ning seega ei pea aega raiskama ummikutes.
Üheks põhiliseks ja peamiseks märksõnaks lao- ja tootmispinna otsijate hulgas on kiire valmimine. Otsitakse selliseid objekte, kuhu saab ca poole aasta jooksul sisse kolida. Selline tähtaeg on paraku liialt lühike. Põhjus selles, et paberi peal ehk siis kehtestatud detailplaneeringu tasandil eksisteerib palju erinevaid tööstuskülasid ja tehnoparke, kuid valmimisjärgus on neid väga vähe. Enamasti alustab arendaja ehitusega siis, kui kliendiga on üürileping sõlmitud. Ehitus võtab olenevalt objekti mahust aega aasta kuni poolteist. Seega peaksid kõik lao- või tootmispinna otsijad varakult enda plaanid tegema ning arvestama tunduvalt pikema otsimisperioodiga kui 6 kuud.
Ehituse ja tööjõu pidev kallinemine annab tunda ka üürihindades. Veel umbes aasta tagasi pakkusid arendajad ruutmeetri hinnaks ca 80 krooni. Tänaseks on ruutmeetri hind jõudnud juba ligikaudu 95 kroonini. Sellises hinnaklassis on pinnad vahemikus 100-500 m2, mille järele on ka kõige suurem nõudlus. Sarnaseid pindasid otsitakse jätkuvalt linnas sees.
Lähitulevik toob kaasa jätkuvalt uusi projekte. Eelise saavad need arendajad, kes suudavad pakkuda kiiret valmimist ning logistiliselt head asukohta. Vähemtähtsaks ei saa pidada ka professionaalset müügitööd, et veenda klienti oma objekti tugevates külgedes.

Marko Kivisalu
Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakler

Compare Listings