Your search results

Kopli – pärl kinnisvaraturul?

Posted by UusMaaPluss on juuni 4, 2007
| 0

Kopli kinnisvaraturg on intrigeerivalt mitmekesine.
Kui näiteks Kalamaja on juba ammu muutunud ostjate seas populaarseks, siis Koplisse, ajaloo keerdkäikudes räsida saanud linnaossa elama asumine võib tunduda sealset piirkonda võõristavale kinnisvaraotsijale harjumatu mõttena ning suure väljakutsena.

Ka kinnisvaraarendajad on olnud Kopli suhtes kaua äraootaval seisukohal ning uusarendusi on sealses piirkonnas väga vähe. Õnneks on asi siiski muutumas ja uue elu on saanud mitmed huvitavad majad. Eelkõige ongi arendustegevus piirdunud vanade unikaalsete hoonete rekonstrueerimisega ja renoveerimisega ning sellistes ebastandardsetes hoonetes ning industriaalses keskkonnas asuvate korterite vastu on ostjatel olnud suur huvi. Piirkonna potentsiaali näevad ka investorid, sh välismaalastest ostjad. Koplis leidub huvitavat ja unikaalset kinnisvara, mille hinnatase jääb oluliselt alla kesklinna korterihindadele. Ja nii mõnigi sajandivanuses majas asuv kodu võib olla võrdväärne vastane vanalinna ajaloohõngulisele korterile.
Koplisse investeerijale saab ostuotsuse tegemisel vägagi määravaks siinse elukeskkonna perspektiiv, ta vaatab väga hoolikalt paikkonna arengusuundi, tutvub detailplaneeringutega jne. Väga oluline on see, et hoone oleks renoveeritud ja sel oleks mingi eripära (arhitektuuriline või ajalooline).
Määravaks saab ümbruskond tervikuna.

Heaks näiteks võiks tuua endise Bekkeri asunduse arenguid. Seal on viimase paari aastaga tehtud korda mitu väärikat maja; näiteks Kopli 82, endine koolimaja, mis renoveeriti 2006. aastal. Selle lähedal ehitati välja katusekorruse korterid ja renoveeriti paekivihoone Kopli 83. Seal samas kõrval Marati tänaval paikneb 2007. aastal renoveeritud kultuurimälestisena arvel olev tsaariaegne endine Bekkeri laevatehase imposantne administratiivhoone, mis on muutunud 5,5 m kõrguste ruumidega esinduslikuks elumajaks. Hetkel on rekonstrueerimisel ka selle krundi kõrval asuv 20. sajandi esimestest kümnenditest pärinev hoone. Märkimisväärne on, et seal paiknevate korterite ostjaskond ei ole pärinenud Koplist ega otsinud teadlikult korterit sinna piirkonda. Pigem on ostuotsust mõjutanud unikaalne elukeskkond, ebaharilik ja ajalooline hoone ning oskus näha piirkonna arengupotentsiaali. Korterite hinnatase on olnud alates 25 000 kr/m2 (Kopli 83) kuni 33 000 kr/m2 ilma siseviimistluseta korterite eest (Marati 4), kusjuures kiiresti on leidnud omaniku ka korterid, mille hind küündis 3 miljoni kroonini. Ostuotsusel sai määravaks ka see, et maja oleks renoveeritud ning turvaline ehk siis suletud territooriumiga ja oleks auto parkimise võimalus.
Perspektiivikaid piirkondi Koplis on teisigi. Lõpmatuseni ei saa jääda määramatuks ka Kopli liinide saatus, aga see on juba teine teema.
Ostjad usuvad Kopli kiiresse arengusse ning väärtustavad just ebastandardset, ilusa loodusega (meri ja pargid) kesklinnalähedast elukeskkonda.

Margit Sild
maakler – kesklinna eluruumid

Compare Listings