Your search results

Kopli – kas kinnisvaraturu pärl?

Posted by UusMaaPluss on jaanuar 3, 2008
| 0

Koplis võib leida veel üsna soodsa ruutmeetri hinnaga korteri mõnda ajalooliselt ja arhitektuuriliselt põnevasse hoonesse.

Kopli kinnisvaraturg on intrigeerivalt mitmekesine. Kui näiteks Kalamaja on juba ammu muutunud ostjate seas populaarseks, siis Koplisse, ajaloo keerdkäikudes räsida saanud linnaossa elama asumine võib tunduda sealset piirkonda võõristavale kinnisvaraotsijale harjumatu mõttena ning suure väljakutsena.

Ka kinnisvaraarendajad on olnud Kopli suhtes kaua äraootaval seisukohal ning uusarendusi on seal olnud seepärast vähe. See hoiak on muutumas ja uue elu on saanud mitmed huvitavad majad. Arendustegevus on piirdunud enamasti vanade unikaalsete hoonete rekonstrueerimise ja renoveerimisega. Sellistes ebastandardsetes hoonetes ning industriaalses keskkonnas asuvate korterite vastu on ostjate huvi suur. Piirkonna potentsiaali näevad ka investorid, sh välismaalastest ostjad. Koplis leidub huvitavat ja unikaalset kinnisvara, mille hinnatase jääb oluliselt alla kesklinna korterihindadele. Nii mõnigi sajandivanuses majas asuv kodu võib olla võrdväärne vastane vanalinna ajaloohõngulisele korterile.

Koplisse investeerijal on ostuotsuse tegemisel määravaks sealse elukeskkonna perspektiiv, ta vaatab hoolikalt paikkonna arengusuundi, tutvub detailplaneeringutega jne. Oluline on seegi, et hoone oleks renoveeritud ja sel oleks arhitektuuriline või ajalooline eripära.
Määravaks saab ümbruskond tervikuna. Hea näitena võib nimetada endise Bekkeri asunduse arenguid. Seal on viimase paari aastaga tehtud korda mitu väärikat maja. Kopli 83 sajandivanuses elamus ehitati välja katusekorruse korterid ja renoveeriti. Samas kõrval Marati tänaval paikneb 2007. aastal renoveeritud ja kultuurimälestisena arvel olev tsaariaegne endine Bekkeri laevatehase imposantne administratiivhoone, mis on oma 5,5 meetri kõrguste ruumidega muutunud esinduslikuks ja ainulaadseks elumajaks. Kõik 20 korterit on ostja leidnud. Hetkel on rekonstrueerimise lõppjärgus ka krundi kõrval asuv 20. sajandi esimestest kümnenditest pärinev hoone Marati 4a, mis muutub samuti esinduslikuks elamuks.
Märkimisväärne on, et sealsete korterite ostjaskond ei pärine Koplist ega otsi teadlikult pinda sinna piirkonda. Pigem on ostuotsust mõjutanud unikaalne elukeskkond, ebaharilik ja ajalooline hoone ning oskus näha piirkonna arengupotentsiaali. Korterite hinnatase on olnud alates ca 25 000 kr/m2 siseviimistlusega korterite eest (Kopli 83) kuni ca 33 000 kr/m2 siseviimistluseta korterite eest (Marati 4). Kiiresti on leidnud omaniku ka korterid, mille hind küündis kolme-nelja miljoni kroonini. Ostuotsusel sai määravaks seegi, et maja oleks renoveeritud ning turvaline ehk siis suletud territooriumiga ja oleks koht, kuhu auto parkida.

Perspektiivikaid piirkondi Koplis on teisigi. Lõpmatuseni ei saa jääda määramatuks ka Kopli liinide saatus. Ostjad usuvad Kopli kiiret arengut ning väärtustavad just ebastandardset, ilusa loodusega (meri ja pargid) kesklinnalähedast elukeskkonda.

Margit Sild, Uus Maa kinnisvarabüroo

Compare Listings