Your search results

Kohila kinnisvaraturu ülevaade

Posted by UusMaaPluss on august 2, 2009
| 0

On tavaline olukord, kui inimene alustab oma kinnisvara müüki sellest, et uurib kinnisvaraportaalidest, mis hinnaga vastavas piirkonnas objekte müüakse. Sealt tuleb kiire järeldus, et sellise hinnaga kinnisvara müüaksegi. Kui müügiga kiire pole ja tahetakse turgu kompida, siis lisatakse hinnale veel pisut juurde, mis laseb riskivabalt tingida. Tegelik olukord on aga hoopis midagi muud, kuna reeglina kuulutuses olevad hinnad ja reaalselt toimunud tehingute hinnad ei kattu alati.

Statistika järgi on Kohila vallas aktiivselt müügis pidevalt üle 80 maja. Tehinguid toimub, aga poole aasta jooksul vaid mõne üksiku majaga. Teised majad nn ripuvad kuude viisi õnnetult kinnisvaraportaalides, kuna omanikud pole tegeliku turuhinnaga kursis ja ei ole nõus oma vara müüma hinnaga, mida ostjad pakuvad.
Kohila alevis toimus 13. august 2008 kuni 07. jaanuar 2009 tehinguid kokku kolme maja või majaosaga hinnavahemikus 1,25 – 2,09 miljonit krooni. Samal ajavahemikul müüdi ainult üks elamukrunt Kohila alevikus. Põhilised tehingud toimusid hoonestatud elamukruntidega, mis asuvad suvilarajoonides Aespa ja Vilivere kandis. Tehinguhinnad algasid 250 000 kroonist ja kõige kallim  hoonestatud kinnistu müüdi 1,99 miljoni krooniga Aespas.

Korterite ostu-müügitehinguid toimus Kohila vallas samal perioodil 10 ning summad jäävad 30 000 – 820 000 krooni vahele. Keskmine korteritehingu hind Kohilas on 545 000 krooni.

Tehingute ja ostusoovide järgi otsustades tundub, et trendiks on saanud odavad, aga uued majad suvilapiirkondades. Hinnapiirid peaks ka taskukohased olema, sest majad maksavad alates 1,35 miljonit kuni pisut üle 2 miljoni krooni. Nimetatud majad moodustavad ka 80% Kohila vallas toimunud majade müügitehingutest. Hoonestamata suvilakruntide järele nõudlus puudub, kuid kui ostetakse, siis peab hind väga madal olema.

On märgata nõudlust vanade talukohtade või talude järele, millel suurem kinnistu. Nende ostjad teavad täpselt oma soove ja iga pakkumisega kaasa ei lähe, sest nende jaoks on kõige tähtsam asukoht ning alles siis hind. Kahjuks ei ole sellisesid kinnistuid väga müügis ja kui on, siis pole omanikud valmis  tegelikult müüma, mis väljendub väga kõrges ja jäigas hinnapoliitikas.

Kas te teadsite, et elamu-, maatulundus- ja metsamaa kinnistuid on internetis müügil üle 140, aga tehinguid on toimunud poole aasta jooksul ainult viis? Neli olid üksikud kinnistud hinnavahemikus 450 000 – 1,58 miljonit krooni. Kõige kallim tehing elamumaaga oli 2,74 miljonit, mis tähendas terve arendusprojekti ostu-müüki. Antud hinnapiirid ei sisalda äri- ja tootmismaad. Statistika on kokku pandud maa-ameti andmebaasi põhjal.

Fred Linnukütt
Uus Maa Kinnisvarabüroo Kohila valla piirkonnamaakler

Compare Listings