Your search results

Lasnamäe kinnisvaraturg on teistest piirkondadest aktiivsem

Posted by UusMaaPluss on juuli 12, 2009
| 0

Lauri Luide, Uus Maa Kinnisvarabüroo nooremmaakler

Lasnamäe on kesklinna järel kõige kiiremini arenev linnaosa Tallinnas. See on magalapiirkondadest suurim ning seal elab 28% kogu Tallinna elanikkonnast ehk 114 257 inimest (2005. aasta seisuga). Lasnamäe hoiab esikohta nii korterite pakkumiste kui ka tehingute arvu osas. Raskel ajal, kui tehingute arv drastiliselt vähenes, suurenes Lasnamäe edu teiste linnaosade ees. Seda peamiselt selle pärast, et Lasnamäe korterite hinnad on näiteks Mustamäe ja Õismäe korteritega võrreldes madalamad, samas asub piirkond kesklinnale lähemal. Tähtis mõjutaja magalapiirkondades on kindlasti ühistransport, mis on Lasnamäel üsna hästi korraldatud.  Ainuüksi 2009. a augustist kuni oktoobri lõpuni tehti Lasnamäel tehinguid üle 300, koguväärtuses üle 90 miljoni krooni.

www.kv.ee  portaali andmete on Lasnamäel pakkuda ca 1300 korterit ja võrreldes aastataguse ajaga on pakkumiste arv üsna väikeseks jäänud. Paljud müüjad on loobunud aktiivsest müügist, oodates hindade tõusu ja ostjate arvu kasvu. Viimase poolaasta jooksul on uusi pakkumisi juurde tulnud vähem. Paljude prognooside kohaselt toimub suurem pakkumiste arvu tõus just 2010. aasta jooksul.

2007. aasta jooksul sõlmiti maa-ameti andmetel Lasnamäel korteriomanditega 2414 ostu-müügi tehingut ning keskmine hind oli ca 21 300 kr/m2. 2008. aasta esimese kvartali jooksul on sõlmitud 410 tehingut ja keskmine hind oli ca 19 000 kr/m2. 2009. aastal sõlmiti Lasnamäel keskmiselt 130 tehingut kuus ja tendents on ainult kasvav. Kui võrrelda näiteks Mustamäe ja Õismäega, kus tehti keskmiselt 40 tehingut kuus, siis vahe on märkimisväärne.

Üüriturg on kogu Tallinnas aktiivne. Suurim nõudlus on endiselt 1-2-toaliste korterite osas üürihinnaga 2000-3000 krooni kuus. Tallinna üüriturul mängib Lasnamäe linnaosa väga olulist rolli, moodustades 20% kogupakkumisest. Korteri keskmine reklaamiperiood on kaks kuud ja aktiivsemat huvi tunnevad põhiliselt nooremad inimesed. Lasnamäe kortereid on portaalides pakkumisel üle 400 (city24 ja www.kv.ee  andmetel) ja nendest 1-2-toaliste osakaal on väga suur – neid on pisut alla 300. Mustamäel ja Haaberstis on kokku pisut üle 300 pakkumise, mis omakorda kinnitab Lasnamäe suurt osakaalu. Ainuke piirkond, mida hinnatakse enam, on kesklinn. Kesklinna eelist suurendab täna tugevasti välisinvestorite huvi, mis teiste piirkondade puhul on praktiliselt olematu.

Alates septembrist on Harjumaal väga tugevalt märgata kinnisvaraturu elavnemist. Hinnad veel tõusma ei hakka, aga tehingute arv kasvab iga kuu. Esimesena on aktiivsust märgata alati kesklinnas, kus on välismaalastest huviliste osakaal kõige suurem. Lasnamäel langes tehingute arv viimase kahe aasta vältel kõige vähem, aga hinnad seevastu protsentuaalselt sama palju kui näiteks Pirital ja Viimsis. Põhjuseks võib tuua selle, et Lasnamäel on alati olnud soodsaimad hinnad ja majanduslikult keerulisel ajal otsitakse soodsamat elamispinda.  Aega, millal hinnad jõuavad 2007. aasta tasemele, on võimatu prognoosida, aga lähema aasta jooksul näeme kindlasti mõningast hindade tõusu.

Olulisemad mõjutegurid korteri ostmisel:
• Elamu seisukord (nii paneel- kui ka puitmajade puhul)
• Korteri hea seisukord
• Mööbli olemasolu/võimalus
• Kohese sissekolimise võimalus
• Soodsad kommunaalkulud
• Toimiv korteriühistu

Compare Listings