Your search results

Kodu ostmine on üks emotsionaalsemaid oste

Posted by UusMaaPluss on september 5, 2008
| 0


Olukorras, kus pakkumiste maht on kasvanud hüppeliselt ning inimestel on kodu valimisel väga suur valik, peaksid ostjad selgitama välja kriteeriumid, millest lähtuda, et leida endale ideaalne elamispind.

Esimese asjana on väga oluline enda jaoks välja selgitada, millist kodu soovitakse. Mida selgemini on nõudmised välja mõeldud või isegi kirja pandud, seda lihtsam on pakkumiste hulgast endale sobivaim leida. Olulisim on teada, kuhu tulevast kodu soovitakse ehk asukoht. Kas eelistatakse elada süda- või kesklinnas, kõigele lähedal, kuid samas lärmakas ja ülerahvastatud kohas. Või eelistatakse elada pigem vaikses äärelinnas või isegi linnalähi uutes elamupiirkondades, kus on rahulikum ning vaiksem elukeskkond. Välja tuleb selgitada ka hinnapiir, mille eest ollakse valmis korterit ostma. Valikut lihtsustab ka see, kui teatakse mitme toalist korterit on vaja, millise üldpinnaga, mis korrusel, milline peaks olema korteri paiknemine ilmakaarte suhtes ning soovitav küttesüsteem. Loomulikult peab arvestama ka infrastruktuuri arenguga. Kas vajalik on hea ühistranspordi ühendus või ei mängi see olulist rolli kuna pereliikmetel on autod olemas. Kui sellised tingimused on enda jaoks selgeks tehtud, on juba oluliselt lihtsam pakkumiste rägastikus õigem tee valida.

Kui mõned pakkumised on juba nö sõelale jäänud, siis tuleb valikutega minna edasi. Esmane on elamu seisukord ja arhitektuur. Kui tegemist on vanema elamuga siis tuleks kindlasti välja selgitada kas korterelamus tegutseb ühistu ning mis elamus juba ära teha on jõutud. Kuigi elamu fassaad võib olla uuendatud, tuleks uurida ka tehnovõrkude ja katuse seisukorda. Seda saab teha kas ühistu esimehelt, majahaldurilt, müüjalt või korterit vahendavalt maaklerilt, kes sellise info kliendi jaoks juba on välja uurinud. Ka uusehitiste puhul on tänaseks paljud majad valmis ning inimesel võimalik endal või spetsialisti abiga hinnata sealset ehituskvaliteeti. Uute elamupiirkondade juures tuleks tähelepanu pöörata ka ümbruskonnale ning selle edasisele arengule. Arendajalt tuleks kindlasti uurida, kaua ehitustegevus piirkonnas veel käib ning mis piirnevatele kruntidele planeeritud on.

Edasi korteri siseviimistluse ja sisustuse juurde. Inimesed peavad välja selgitama millisel tasemel viimistlust soovitakse. Kas sobib standardlahendus (värvitud seinad ja spoonparkett põrandad) või soovitakse enda maitse järgi värvitoonid ning materjalid valida. Uusarenduste puhul on võimalik siseviimistluse tegemisel ning sanitaartehnika valimisel kliendil ka kaasa rääkida, et saada just oma maitsele vastav kodu. Kui osta korter järelturult tuleb valida olemasolevate korterite seast kõige rohkem enda maitsele sobiva viimistlusega korter või siis uuendada viimistlust. Hea, kui on võimalik kasutada spetsialisti abi ehituskvaliteedi hindamiseks või uurida naabritelt seinade läbikostvuse, soojapidavuse jms kohta. Kui tegemist on uue ehitatava korteriga siis tasub endal kindlasti pidevalt korteri ehitusel silma peal hoida ning käia kohapeal vaatamas, et kõik nii läheks nagu esialgu soovitud sai. Pistikupesad, äravoolud, lülitid jms saaks kohe õigesse kohta, et vältida eos võimalikke vigasid, mille muutmine hiljem üsna kulukaks võib saada.

Kõige olulisem on aga korteri valimisel emotsionaalne tunnetus. Korter peab lihtsalt ostjale meeldima ning tekitama mugava ja koduse tunde. Kui õige tunne on olemas, jäävad teised tegurid, nagu hinnatase või soovitust veidi erinev asukoht, teisejärguliseks.

Kristjan Reinoja
Uus Maa Kinnisvarabüroo äärelinna konsultant

Compare Listings