Your search results

Kinnisvara soetamine välismaal – see pole enam ammu vaid unistus

Posted by UusMaaPluss on jaanuar 3, 2008
| 0

Viimasel ajal on kinnisvara soetamine välismaale muutunud kättesaadavaks ka paljude Eesti inimeste jaoks.

Eks pikka aega oleme olnud sunnitud elama üsna paikset elu ja reisimisvõimalused on olnud kesised. Nüüdseks on võõraste maade külastamine vähemalt mõned korrad aastas pigem normiks, kui unistuseks. Lennupiletite hinnad on üha soodsamad ning lühemaid ja pikemaid reise võetakse ette nii turismibüroo kaudu kui ka omal käel.
Kõige sellega seoses on tekkinud ka huvi kinnisvara ostmise võimaluste vastu välismaal. Hoolimata sellest, et ostutehing toimub võõral maal ning sellega seoses on ka tingimused teised kui Eestis ollakse harjunud, võib tehing usaldusväärsele ja hea taustaga firma puhul siiski toimuda kliendi jaoks lihtsalt ja mugavalt.

Kui heita pilk tänasele kinnisvaraturule, siis pakkumisi erinevatesse riikidesse on üsna palju. Kõige populaarsem tundub siiani olevat Hispaania. Paljud Hispaania piirkonnad on juba tõeliselt kosmopoliitsed, kus end võõrana pole võimalik tunda: erinevatest rahvustest inimesed on siia kodu soetanud nii puhkuseperioodeks kui ka alaliseks elamiseks. Hispaaniale järgnevad Kreeka saared, Itaalia, Küpros, Türgi. Kaugematest kohtadest on turul eksootiline Kariibi mere ääres asuv Belize ja Ameerika Ühendriikidest California piirkond. Ida-Euroopa maadest on tugevalt esindatud ka Bulgaaria.

Valikus on nii edasimüügikinnisvara kui ka uusi projekte. Hinnaskaala on varieeruv olenevalt piirkonnast ja lisaväärtustest. Soodsaimad hinnad on Bulgaarias ja Türgis. Mõlemal juhul on tegu tavaliselt mere ääres asuvate uusarendusprojketidega. Hinnad alagavad ca 500 000 kroonist. Teise ringi kinnisvara liigub vähem. Alates 2003. aastast, kui Türgis said kinnisvara ostmise õiguse ka välisriigi kodanikud, on Türgi populaarsus kõvasti kasvanud. Lisaks suurepärasele kliimale ja ilusatele randadele loovad piirkonnale investeeringupotentsiaali ka Türgi jõupingutused Euroopa Liidu liikmeks saamisel.

Järgmine maa, kus saab väga soodsate hindadega mereäärset kinnisvara osta, on Itaalia. Lõuna-Itaalias Calabria piirkonnas algavad kinnisvarahinnad ca 900 000 kroonist. Piirkond on tuntud oma kaunite randade ja ilusa, oma eheduses rikkumata looduse poolest. Mööda ei saa minna ka Itaaliale omasest rikkast kultuurist ja oivalisest köögist. Kuna piirkond on veel suhteliselt avastamata, võib preagu seal kinnisvara omandada väga soodsa hinnaga. Valmivad uusaarendusprojektid koos golfiradade, tennisväljakute, fitnesskeskuste ja spaade ning kvaliteetkuurortidega on heaks investeeringuks nii investoritele kui koduostjatele. Korteritele, mis on ostetud renditulu teenimiseks kuurortide ligidusse, prognoositakse kohalike spetsialistide sõnul üüritootlust ca 10-15%.

Hispaanias algavad hinnad ca 1 300 000 kroonist. Hinnad sõltuvad väga paljudest teguritest: mere kaugusest, golfiradade ja -klubide ligidusest, projektist endast, tema lisaväärtustest, urbanisatsiooniastmest jne. Eelistatakse rohkem mere ja mõne linnakese ligidusse jäävaid ridamaju või väiksemaid villasid. Torrevieja juurde jäävad soolajärved oma flamingodega on väga populaarsed, samuti Mar Menori piirkond. Hispaania puhul on tuntav tendents see, et sinna soovitakse osta kinnisvara kaugemaid perspektiive silmas pidades ehk ajendatuna soovist sinna kas kohe või mingi aja pärast alaliselt elama asuda. Osta soovijatel on Hispaania kultuuri ja keele vastu on juba varem suur huvi olemas. Küprosel algavad hinnas ca 1 400 000 kroonist ja Kreeka saartel ca 1 600 000 kroonist.
Küpros liitus Euroopa Liiduga 2004. aastal ja kinnisvara hinnad on sellega seoses olnud viimastel aastatel tõusujoonel. Eelistatud piirkond pikaajalisemaks investeeringuks. Ca 340 päikeselist päeva aastas, kaunid mäed, orud, laustikud, rannajoon. Kreeka saared on üle maailma tuntud oma imeilusate päikeseloojangute poolest ja valge, punase ja musta liivaga randade poolest. Kinnisvara hinnaklass veidi kallim kui Küprosel. Mõlemal maa puhul on populaarne kinnisvara soetamisel kasutada ka võimalust oma kodu ise kujundada. Ehk siis valida võib endale meelepärase maa-ala ja lasta sinna ehitada sobiv majatüüp.

Kariibi mere ääres paiknev Belize on eksootilisemaid paiku, kuhu saab kinnivara osta. Soe troopiline kliima, vihmametsad, valge liiva kohale naaldunud palmidega imeilusad rannad, kosed, erilised loomaliigid, maiade varemed ja lisaks sõbralikud ja külalislahked kohalikud. Kinnisvarahinnad algavad siin ca 1 500 000 kroonist, mille eest saab väikese kahe magamistoaga uhkete terrassidega villa. Kuna tegemist on endise Inglise koloniaalmaaga, on ametlikuks riigikeeleks inglise keel. Elukallidus on väga madal ja vähese raha eest saab muretult elada.
California on hiljuti siinsele turule jõudnud. Tänu USA dollari soodsale kursile on investeerimine sealsesse kinnisvarasse eriti tulus. California on külastajate populaarsuse võitnud oma sooja ilma ja avarate randadega. Suurepärane koht päikese käes lõõgastumiseks, surfamiseks ja ka paljudeks teisteks vaba aja aktiviteetideks. Luksusliku kinnisvara hinnad algavad San Diego kesklinnas ca 3 500 000 kroonist.

Välismaale kinnisvara ostjad on üldjuhul inimesed, kes on palju erinevates riikides käinud ja soovivad mõnesse enim meeldinud riiki juba alalisemat kinnisvara muretseda; nooremad inimesed puhkusekoduks ja investeeringuks ning kindlasti mõjutab nende puhul ostuotsust see, et kinnisvara oleks vajadusel hõlpsalt välja üüritav. Vanemate inimeste puhul pole väljaüürimise soov nii primaarne, pigem mõeldakse sellest kui teisest kodust, kus võib-olla hiljem isegi pensionipõlves alaliselt elada. Samas on alati osa inimesi, kes soovivadki elupaika vahetada ja paremat kliimat nautida. Üldjuhul on nende töövaldkond selline, mis ei ole mõjutatud asukohast ja arvuti taga saab enamik asju aetud või on siis tegemist oma äridega, mida lihtne ka mujale riiki üle kanda.

Kui maa ja piirkond, kuhu soov kinnisvara soetada, on teada, siis järgmine samm on oma eelarve välja selgitamine – mis hinnaklassis kinnisvara võib endale lubada, mis on rahalised limiidid. Erinevate maade kohalikelt pankadelt on võimalik laenu taotleda. Isegi enne tutvumisreisile minekut on võimalik välja selgitada, kui suur on maksimumsumma, mida oleks võimalik saada ja mis tingimustel. Kindlasti tasub ka uurida kõikvõimalike tehinguga seotud lisakulude kohta. Pärast oma rahaliste võimaluste välja selgitamist on juba lihtsam otsida sobivat korterit või maja, mis jääks eelarve piiridesse.

Kui siin on kõik välja selgitatud ja täpsed juhised teele pandud, mis hinnaskaalas ja missugustele nõudmistele peab kinnisvara vastama, on edasine samm
kinnisvaraga tutvumise reisile minek.
Õnneks on võimalused selleks päris soodsad. Uus Maa koostöös Atlas Internationaliga korraldab klientidele 4-5-päevaseid kinnisvaraga tutvumise reise. Ostuhuvilisel tuleb vaid lennupiletid sihtpunkti ja tagasi osta ning ülejäänu pärast enam muretsema ei pea. Alates kliendi saabumisest lennujaama kantakse tema eest kuninglikult hoolt: tullakse lennujaama vastu, majutatakse, toitlustatakse ja viiakse kinnisvaraga tutvuma, pidev kinnisvara ja kohapealset elu-olu puudutav info on alati kättesaadav ja seda inglise keeles. Kuna kohapealsed maaklerid on kõik ise sinna kolinud ja kogu ostuprotsessi ise läbi teinud, oskavad nad seetõttu igati asjakohast nõu anda.

Kui tutvumisreisil sobiv kinnisvara leitud, saab selle broneerida, makstes deposiitkontole 3000 eurot. Kuu aja jooksul tuleb oma ostusoovi kinnitamiseks maksta lisaks 10 % ostuhinnast, kust siis arvatakse maha juba sisse makstud 3000.- eurot. Uusarenduste puhul võib enne notari juurde minekut edasisi osamakseid olla mitu, vastavalt ehitise valmimisele. Edasimüügi korteri puhul on järgmine käik juba notari juurde ca 1-2 kuu jooksul, kus makstakse ülejäänud 90% ning tehingu toimumisega seotud kulud.
Ostja saab igakülgset abi ja soovitusi ning viiakse kontakti vastavate instantsidega, keda tehingu vormistamiseks vaja. Kohaliku advokaadi kaasamine tehinguprotsessi on vältimatult vajalik.
Ka pärats kinnisvaraostu ei jäeta klienti oma muredega üksi. Olgu see siis vajalik info kohaliku tervishoiusüsteemi või hariduselu ja koolide kohta, kolimise organiseerimine või sobiva mööbli otsimine – ikka saab klient pöörduda abi saamiseks kinnisvarabüroo poole. Kui on soov ostetud kinnisvara välja rentida või mingi aja pärast hoopis edasi müüa, ka siin ei jäeta klienti hätta ja kinnisvarabüroo garanteerib kliendile professionaalse teeninduse.
Kuna Uus Maa koos Atlas Internationaliga jagab missiooni – muuta välismaale kinnisvara ostmine võimalikult mugavaks ja lihtsaks -, saab klient kogu ostuprotsessi vältel igakülgset nõustamist ja abi. Eesmärk on pakkuda kliendile võimalikult laia teenustevalikut ilma ostusurvet avaldamata. Professionaalne teenindus ja hoolikalt valitud kinnisvara räägib enda eest.

Marge Ambos
Uus Maa Kinnisvarabüroo välismaa kinnisvara projektijuht

Compare Listings