Your search results

Kesklinna kinnisvaraturg on endiselt Tallinna aktiivseim

Posted by UusMaaPluss on aprill 1, 2012
| 0

Kesklinn on vaieldamatult kõige atraktiivsem ja tehingute arvult aktiivseim piirkond Tallinnas. Siit sai alguse MASU-järgne tõus ning siia rajati ka esinduslikemad uusarendusprojektid. Lõppeval aastal paistis kesklinn silma ka väga aktiivse üürituruga, kirjutas Uus Maa Kinnisvarabüroo kesklinna osakonna nooremmaakler Uuve Mast.

Novembris toimus Tallinna kesklinnas maa-ameti andmeil 163 korterimüüki, keskmiseks ruutmeetri mediaanhinnaks on 1409 eurot. Võrreldes oktoobriga langes tehingute hulk 3 võrra ja ruutmeetri keskmine hind kukkus 10,8%. Kui aga võrrelda novembrit möödunud aasta sama kuuga, on ruutmeetri keskmine mediaanhind kerkinud 15,2%.

Kesklinna kinnisvaraelus annavad endiselt tooni investeerimissooviga ostjad, kes ei usalda finantsinstrumente ja eelistavad riskide maandamiseks paigutada vähemalt osa oma kapitalist kinnisvarasse. Kesklinna korteriturg on nende jaoks eelistatuim valik, sest lisaks kapitali säilimisele annab kasu ka piisav üüritootlus. Seetõttu ostetakse kortereid ka koos kehtivate üürilepingutega.

Investeeringuks on eelistatuimad kahe-, harvem ka kolmetoalised korterid, mis võiksid olla juba sisustatud. Loomulikult võiksid need paikneda väga heas asukohas ning korteri juurde peaks kuuluma autokoht.

Kortereid ostetakse kesklinna ka elamistingimuste parandamiseks või seoses pere juurdekasvuga. Sellistel puhkudel on eelistatuimad valdavalt 3-4-toalised korterid, mis asuvad natuke rahulikumas, rohelisemas keskkonnas. Lisaks kvaliteedile on oluline ka koolide ja ühistranspordi lähedus. Eelistatuimateks piirkondadeks on Kadriorg, Kassisaba ja Uus Maailm.

Välismaiseid ostjaid on hinnanguliselt neljandik või pisut enam. Kuigi mõned neist on siin sooviga Eestisse elama asuda, ostab suurem osa välismaalasi kortereid siiski teiseks koduks või ka lihtsalt raha paigutamiseks. Enim on soomlasi, kuid palju on ka emigreerunud eestlasi, kes soovivad siin veeta suve või käia aeg-ajalt kodustel külas. Nendele klientide eelistuseks on tihti Vanalinn. Investeerimise eesmärgil omandatakse ka mitu korterit korraga.

Kesklinna korterituru suurimaks probleemiks on pakkumiusel olevate kvaliteetsete ja heas asukohas ning mõistliku hinnaga elamispindade vähesus, kuna mitmed müüjad loobuvad praegu oma vara müügist, sest nad ei tea, mis saab eurost, kartes kaotada oma vabanenud raha.
Mida toob tulevik? Kuigi seda, kuidas globaalne ja sellega seotud kohalik majandus areneda võiks, on praegu raske ennustada, on selge, et kesklinna kinnisvaraturg on teiste piirkondadega võrreldes vähem haavatav. Seda eelkõige unikaalse kinnisvara ja atraktiivsemate investeerimisvõimaluste tõttu.

Võib eeldada, et järgmisel aastal hoiavad turgu elavana mitmed valmivad ja alustatavad kinnisvaraarendusprojektid, samuti ka renoveeritavad vanemad väärikad hooned, sest nõudlust sellise kinnisvara järele praegu on.
Aktiivseks jääb ka üüriturg, sest Tallinn on endiselt atraktiivne nii välistundengeile kui ka -ettevõtete Eesti esindustele, rääkimata kohalikest elanikest, kes töö või õppimise tõttu kesklinnas korterit üürida soovivad.

Compare Listings