Your search results

Kas osta viimistletud korter või korter karbi kujul

Posted by UusMaaPluss on juuni 11, 2007
| 0

Uusarendustes on ostjatel sageli võimalik valida, kas soetada korter n-ö karbi kujul ning viimistelda korter ise või valida arendaja poolt pakutavatest siseviimistluspakettidest sobivaim. Millised on mõlema variandi plussid ja miinused?

3-5 aastat tagasi oli viimistlemata korteritega kauplemine väga aktiivne. Mitmed kliendid soovisid just n-ö valge karbi kujul korterit, et seal omal käel viimistlus teha. Mõned aastad tagasi müüdi karbi kujul nt sellised arendusprojektid nagu Sõle 25b ja Kaera 22, mille müük sel ajal oli väga edukas. Tänasel turul on siseviimistluseta kortereid oluliselt raskem müüa, kuna nõudlus nende järele on aasta-aastalt vähenenud. Põhjuseid selleks on mitmeid. Kõige olulisem neist on korralike ehitusmeeste jätkuv nappus ning tõusnud ehitushinnad. Väga keeruline on leida ehitustöölisi, kes teeksid oma tööd kvaliteetselt ning lubatud aja jooksul. Sageli ei ole kliendid rahul töö kvaliteediga ning võib ka juhtuda, et poole töö pealt kaovad ehitusmehed nädalateks. Samuti ei pruugi saada suvaliste ehitustööliste palkamisel mitte mingit garantiid teostatud tööde kohta ning vigade parandamine võib lõpuks väga kalliks maksma minna. Korteri viimistlemisel võib juhtuda, et esialgne lubatud eelarve ületatakse ning tööde käigus selgub, et üks või teine asi maksab oluliselt rohkem ning kogu projekti maksumus võib minna isegi kuni 25% kallimaks. Kõikide eeltoodud põhjuste pärast on ka raskendatud järelturu remontivajavate korterite müük, mistõttu tänasel turul eelistatakse remonditud ning väga heas seisukorras kortereid.

Vaatamata eeltoodule on inimesi, kes siiski soovivad just karbi kujul korteri osta. Need on reeglina ise ehituses tegevad inimesed, kes plaanivad sõna otseses mõttes ise siseviimistluse teostada, olles veendunud omatehtud tööde kvaliteedis. Selliseid inimesi on aga väga vähe ning trendina saab öelda, et eelistatakse siiski arendajate poolt pakutavaid siseviimistluslahendusi.

Konkurentsitingimuste karmistudes on arendajad muutunud oluliselt paindlikumaks ning pakuvad just selliseid võimalusi korteri viimistlemisel nagu ostjad soovivad. Näiteks Merivälja tee 38 uue 10 korteriga elamu korterid müüakse siseviimistlusega, kuid töödega ei alustata enne konkreetse ostja leidmist ning siis teostatakse tööd just kliendi nõuetele vastavalt. Kuna Merivälja 38 on väga kõrgelt hinnatud ning kvaliteetne projekt, tahab arendaja pakkuda ostjale just tema soovidele ja vajadustele vastavat siseviimistlust. Sellist arendust võiks võrrelda rätsepatööga. Loomulikult on arendusprojektides ka näidiskorterid, mis reeglina on ka möbleeritud. Näidiskorteri põhjal on ostjatel lihtne otsustada sobivate materjalide ja toonide üle. Samuti on näidiskorteris väga hea hinnata korteri mastaape ning mööbli paigutamise võimalusi.

Kui aga ei ole soovi ise valida erinevaid värve, tapeete, põrandakatteid ja oodata korteri valmimist, on tänaseks mitmed arendused jõudnud ka lõppfaasi ning ostjatel on võimalik leida lõppviimistlusega korterite hulgast endale sobivaim. Arendajad on välja töötanud siseviimistluspaketid, mis erinevad värvitoonide, plaatide, põrandakatete ja sanitaartehnika poolest, nii et ka nõudlikum klient leiab sobiva lahenduse. Näiteks Merirahu uutes korterelamutes on korterid valmis ning ootavad ostjaid. Kõikide korteritega on võimalik tutvuda ning hinnata kvaliteeti ja materjale. Viimistlustase on stiilne ja kaasaegne ning sisse on võimalik kolida kohe.

Katja Kesselman
Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud kinnisvarakonsultant

Compare Listings