Your search results

Juulikuu korterite turg oodatust aktiivsem

Posted by UusMaaPluss on november 8, 2008
| 0

Juulikuu oli Harjumaa kinnisvaraturul oodatust aktiivsem ning tehinguid tehti veidi rohkem kui juunis. Varasematel aastatel on juuli olnud üks vaiksemaid suvekuid, kuid sel aastal leidus siiski ostjaid, kuna hinnad olid jätkuvalt langustrendis.

Vastavalt Maa-ameti andmebaasile toimus juulikuus Harjumaal 743 ja Tallinnas 610 tehingut korteriomanditega. Tehinguid toimus võrreldes eelmise kuuga vastavalt 9% ja 10% rohkem. Esimese seitsme kuuga on Tallinnas korteriomanditega tehtud veidi üle 4330 tehingu, mis on 35% vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Enim tehinguid toimus Lasnamäel, Mustamäel ja kesklinnas. Mustamäel sõlmiti juulis koguni rohkem tehinguid kui aastatagusel perioodil. Magalakorterite turg on oluline osa Tallinna korterite turust, ligi kolmandik tehingutest tehakse magalakorteritega.

Korteriomanditega tehtud tehingute arv ja keskmine hind Tallinnas

Allikas: Maa-amet

Korterite hinnad jätkasid ka juulis langemist. Hinnalangus on olnud juunis ja juulis suurem kui varasematel kuudel, jäädes 5-9% vahele. Aasta algusest on hinnad Tallinnas langenud u 12% ning võrreldes tippajaga 2007. aasta kevadel u 22%. Võrreldes eelmise kuuga, langesid hinnad kõige rohkem Mustamäel ja Kristiines. Keskmine tüüpkorterite hind magalapiirkondades on keskmiselt 16 000-20 000 kr/m2.

Hoonestamata elamumaa tehingute arv kasvas võrreldes eelmise kuuga ligi poole võrra. Maa-ameti info kohaselt tehti juulikuus hoonestamata elamumaaga 64 tehingut, mis on vaid 9% vähem kui eelmisel aastal samal perioodil. 2007. aasta juulikuust jäigi elamumaa turg soiku ning pärast seda ei ole Harjumaal enam kordagi üle 100 tehingu kuus tehtud. Võrreldes aga 2007. aasta esimese poolaastaga, on sel aastal samal perioodil tehtud poole vähem tehinguid. Teine poolaasta kujuneb oodatavasti sarnaseks esimese poolaastaga, mil sõlmiti kokku veidi üle 300 tehingu. Elamumaa hinnad on samuti languses ning viimase kuu jooksul langes nii mediaanhind kui ka keskmine hind. Aktiivsem kauplemine toimub 10 km raadiuses Tallinnast, kus uute eramute hinnad algavad 2,5 mln kroonist ning kruntide hinnad juba 600 000 kroonist.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et hetkel on ostjad väga hinnatundlikud ning kinnisvara müüki kiirendab eelkõige soodne hind ning keskmisest parem asukoht. Müügitehinguid raskendavad ka finantseerimistingimused, kuna laenuintressid on tulenevalt maailma finantssektori üldise riskitaseme suurenemisest tõusnud. Samas on alati neid inimesi, kel vaja uut kodu, mistõttu oodatavasti säilib kinnisvaraturul senine aktiivsus.

Annika Jakobson
Kinnisvara analüütik
Uus Maa Kinnisvarakonsultandid

Compare Listings