Your search results

Jõelähtme vallas suur suvilate, eramute ja kruntide valik

Posted by UusMaaPluss on jaanuar 7, 2008
| 0

Nii nagu kogu Harjumaal, on pakkumiste arv jõudsasti kasvanud ka Maardus ja Jõelähtme vallas. Seda nii kruntide, suvilate kui ka majade osas. Väga palju on müügis just uuselamuid ning rohkesti võib leida ka ehitusjärgus elamuid. Suuremaid ja väiksemaid uusarenduspiirkondi võime leida Muugalt Pirnipuu puiestee äärest, Loo külje alt Liivamäelt, Kostiverest, Haljavast, Uuskülast, Neeme ja Ihasalu külast ning ühe eksklusiivsemana kindlasti Manniva külast Estonian Golf and Country Clubi näol.

Piirkonna potentsiaalse sihtgrupi moodustavad peamiselt tüüpkorterite elanikud, kellele korterid on pereliikmete arvu kasvades väikseks jäänud ja kes eelistavad elamist oma majas. Väiksemate alevite ja külade külje alla rajatud elurajoonides on samuti ostjateks valdavalt sama piirkonna elanikud, seda enam, et sealsete arendusprojektide maht ei ole väga suur.

Inimeste harjumused ja soovid uue elukoha soetamisel muutuvad pidevalt. Valdavalt eelistatakse kõrghaljastusega piirkondades paiknevaid kinnistuid, mööda hakkab saama aeg, mil vastuvõetava hinnaga sai krunte ja eramuid vaid põllu peale. Sellest tulenevalt ongi tänaseks müügis rohkesti just lagealadel asuvates piirkondades paiknevaid elamuid ja krunte.

Tallinnas kaugemal, u 40 km kaugusel, mereäärsetes piirkondades, nt Neeme, Kaberneeme, Haapse, Ihasalu jne, ei ole pakkumiste arv märgatavalt suurenenud. Inimesed hakkavad enam väärtustama sealset piirkonda just suvituskohtana. Kui varem ehitati nendessegi piirkondadesse aastaringsed elamud, siis praegu peetakse mereäärseid piirkondi pigem sobilikuks suvemaja ehitamiseks, kuhu on võimalik nädalavahetusteks või puhkuseks sõita ja aeg maha võtta. Sõltuvalt asukohast, mere lähedusest ja suvila suurusest ning seisukorrast jäävad piirkonna suvilate müügihinnad vahemikku 850 000-1 500 000 krooni. Suvilate populaarsust on kindlasti palju mõjutanud üha kallinev kütusehind, mis ei soosi enam kaugemalt Tallinnasse tööl käimist ning samuti see, et juba on võimalik soetada endale väga hea hinnaga krunt või eramu Tallinnale tunduvalt lähemale.

Muugal on hinnad võrreldes aastataguse ajaga märkimisväärselt muutunud. Kui 2007. aasta suvel jäid väikeste aiamajade ja suvilatega hoonestatud kruntide tehinguhinnad vahemikku 1,2-1,5 mln krooni, siis praegu on tehingud vahemikus 750 000-900 000 krooni. Seega on hinnalangus kohati olnud kuni 50%. Kuid pakkumiste hinnad on piirkonnas ikkagi väga erinevad, kõikudes väga suurtes piirides. Suur hinnavahemik tuleneb kindlasti ka sellest, milline hoonestus krundil asub: kas tegemist on aiamajaga, mis ei oma erilist väärtust või rekonstrueerimispotentsiaali omava suvilaga. Muugat ei peeta enam suvituspiirkonnaks, vaid pigem elamupiirkonnaks, kuna enamik endisest hoonestusest lammutatakse ja ehitatakse asemele aastaringselt elatavad, kaasaegsed ühepereelamud.

Nagu enne mainitud sai, võib Jõelähtme valla üheks eksklusiivsemaks ja kallimaks arenduspiirkonnaks pidada Manniva külas asuvat Estonian Golf&Country Clubi. Objektid paiknevad Rebala muinas- ja kultuurimaastikule rajatava golfi-, puhke- ja spordikompleksi territooriumil, kus asuvad iidsed tammesalud ning kivikalmed. Tänu oma looduskaunile asukohale, paiknemisele Ihasalu lahe ja Jägala jõe ääres on nimetatud asukoht kinnisvaraturul kõrgelt hinnatud. Sarnaste objektide ostjateks on erihuvidega ostjad, kelle hobiks on golf ja kes väärtustavad elamute paiknemist golfiradade naabruses.

2008. aasta algusest on tehinguid Maardu piirkonnas ja Jõelähtme vallas tehtud vähe. Kõige paremini müüvad jätkuvalt odavama hinnaklassi objektid ja seda nii hoonestamata kui ka suvilatega hoonestatud kinnistute osas, kus tehingute hinnad jäävad vahemikku 700 000-950 000 krooni. Uuselamutega hoonestatud kinnistute eest piirkonnas hetkel üle 3,5 mln krooni siiski ei olda nõus maksma, pigem jäävad tehingud keskmiselt vahemikku 2,5-3,0 mln kroonini. Siiski leidub ostjaid ka tunduvalt kallimatele objektidele, mis asuvad täiesti mere ääres ja piirnevad merega. Kuna selliseid objekte on pakkumises mõned üksikud, siis on loomulik, et ka hinnatase on kõrgem.

Kertu Joost
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide atesteeritud hindaja

Compare Listings