Your search results

Bürooruumide väljaüürimisel eelistatakse suurettevõtteid

Posted by UusMaaPluss on mai 6, 2007
| 0

Büroopindade turg on viimased aastad olnud väga aktiivne. Põhilisteks märksõnadeks võib välja tuua nõudluse suurenemist kvaliteetse pinna järele ja hindade tõusu.

Samaaegselt on ka pakkumine märgatavalt suurenenud ning seetõttu on turul juba näha märke rahunemisest ja pakkumise ning nõudluse tasakaalustumisest.
Üürihind ja -lepingute tähtajad sõltuvad paljuski pinna suurusest. Kui mitmed vanad üürilepingud on vahel ainult paaril leheküljel ja ei pruugi olla juriidiliselt korrektsed, siis uute arenduste puhul püütakse sõlmida üha täpsemaid ja enamasti ka mõlema poole huvisid kaitsvaid üürilepinguid. Konkreetselt on määratletud kõik poolte õigused ja kohustused. Erilist rõhku pööratakse punktile, kus on sätestatud lepingu lõpetamise tingimused. Lepingute tähtajad on enamasti 5 aastat või pikemad.
Võrreldes olemasolevate hoonetega, kus võib üürida juba ca 10 m2 suurust tuba, on uutes ärimajades olukord pisut teistsugune. Kuna klientide suur hulk muudab haldamise raskemaks ja väga paljude väikeste ruumide ehitamine on kulukas, siis reeglina alla 100 m2 suurust pinda on keeruline leida. Pigem vastupidi – arendajate eesmärk on oma hoonet välja anda võimalikult suurte pindade (korruste) kaupa.
Uue pinna otsija peab arvestama, et möödas on ajad, kui büroopinna ruutmeetri hinnaks oli 100 krooni. Mida väiksem on soovitava pinna suurus, seda kõrgem ruutmeetrihind. Eelis on suurte vajadustega klientidel, sest nendega peavad arendajad kõige parema meelega läbirääkimisi ning on nõus ka hinnas kompromissile minema.
Büroopindade turul on üürihinnad praegu suhteliselt stabiilsed. Suurem osa uusi büroopindu tuleb Lääne-Tallinna suunale. Vanemate büroopindade hinnad seal on vahemikus 125-145 kr/m2, renoveeritud hoonetes 140-160 kr/m2 ja uutes majades alates 180 kr/m2. Kui siiani oli prognoositud aastaseks hinnatõusuks ca 10%, siis praeguses turusituatsioonis, kus hinnad on pidevalt kasvanud, äärelinna büroopindade hinnatõus arvatavasti pidurdub.
Tulevikku vaadates arvan, et vanemad ärihooned saavad olema alustavate ja väikeettevõtete päralt ning suurtes arendusobjektides leivad oma koha praegu juba toimivad suuremad ettevõtted ning asutused.

Einar Vellend
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide äripindade konsultant

Compare Listings