Your search results

Büroopindade ülevaade

Posted by UusMaaPluss on detsember 12, 2007
| 0

Äripindade turul toimuvad muutused rahulikult ning pikemaajaliselt.

Viimase paari aasta jooksul on on äripindade sektor toiminud defitsiidis. 2007. aasta sügisel on esmakordselt büroopindade turul märke lähenevast ülepakkumisest. Büroode kogumaht, mis 2008. aastal peaks valmima, on ca 100 000 m2 ning 2009. aastal praegustel andmetel ca 40 000 m2, mille eeltööde või ehitusega on juba alustatud. Valdav osa uutest büroohoonetest on äärelinnas – Tammsaare Ärikeskus, Ülemiste City, Mustamäe ja Kristiine suund. Uusi büroopindu lisandub ka kesklinna: Liivalaia ärimaja 8700 m2, Viru väljak 2 ärimaja 5100 m2 ja Tartu mnt 43 ärimaja 3000 m2. Pärnu mnt äärde on ehitamisel Estconde uus büroomaja ja Delta Plaza.
Büroode üürihinnad on viimaste aastate jooksul kiirelt tõusnud, seda eelkõige kvaliteetsete pindade nappuse, aga ka majanduse kiire arengu tõttu. Büroode üür südalinna kõrgelt hinnatud hoonetes on 250-260 kr/m2 kuus, erandina ka kuni 285 kr/m2 kuus. Äärelinnas on uute büroode üürihinnad kuni 190 kr/m2 kuus. Amortiseerunud ja vanemate B-kvaliteedi klassi büroopindade hinnad algavad äärelinnas 90 kr/m2 kuus.

Tanel Olek
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide äripindade osakonna juhataja
Vakantsid on olnud viimase paari aasta jooksul südalinnas 0% lähedased ning äärelinnas ulatuvad 5%-ni. Kuna pakkumine suureneb ja üürnike valikuvõimalus laieneb, siis on oodata ka vakantside suurenemist büroomajades (normaliseerudes kuni 10% juures) ning edasine hinnatõus jääb inflatsiooniga võrdseks. Suurt ülepakkumist siiski näha ei ole, kuna arendajad kaaluvad hoolikalt ehituse alustamist ning et tegevust finantseerida, nõuavad pangad juba eelnevalt eellepinguid katmaks vähemalt kolmandikku ehitatavast majast. Seetõttu jäetakse kindlasti ka mitmed praegu ja varem planeerimisel olnud projektid ootele ning tullakse turule siis, kui praegune maht on absorbeerunud.

Compare Listings