Your search results

Vanalinna vabad äripinnad seisavad jätkuvalt tühjana

Posted by UusMaaPluss on mai 4, 2011
| 0

Kaubanduspindade turul on levinud  tendents, kus soovitakse üürida äripind pigem kaubanduskeskusesse, kus on suur külastatavus ning sageli odavam üür kui Tallinna vanalinnas.

Ainsad Vanalinna äripinnad, mille üürimise või ostmise vastu tuntakse huvi,  on toitlustuspinnad. Nimelt soovitakse vanade ettevõtete asemele luua uusi. Otsitakse ruume, kus enne on tegutsenud toitlustusasutus, kuna sageli on neis olemas vastav sisseseade ja need on ka vastavalt tingimustele ümber ehitatud. Lisaks on suurem huvi ka vitriinakendega I korruse pindade vastu (juveelipoed, ilusalongid, suveniiripoed), kuid need  tühjana ei seisa. Nõudlus on olemas, kuid pakkuda ei ole eriti midagi.

2010. aastal on Vanalinna büroopindade vastu huvi  tuntud väga vähe ja nõutumad on olnud 8-20 m2 büroopinnad. Vähese huvi põhjuseks on erinevad tegurid ja eelkõige  suhteliselt kallis üür. Vanalinna keskmises seisukorras büroopindade hinnad on sageli kõrgemad kui paremas seisus olevatel A+ büroopindadel suurtes kesklinna ärimajades (15-20 eur versus 10-15 eur/m2). Lisaks räägib vanalinna äripinna kahjuks see, et objektid ei ole alati A+ seisukorras, suureks probleemiks on ka parkimiskohtade puudumine ja halb ligipääs autoga. Seega otsitakse pindu pigem uutesse ärimajadesse.
Hinnapoliitika

Vanalinna pindade hinnad on väga erinevad. Üüriturul on näiteks kõige kallimaks objektiks Suur-Karja tänaval asuv 187 m2 II korruse büroo/kaubanduspind, mis ületab keskmist Vanalinna ruutmeetrihinda peaaegu kolmekordselt, makstes rekordiliselt 31,67 eurot/m2, mis tähendab, et kuus tuleb pinna eest välja käia 5923 eurot. Seevastu 135-eurose kuuüüri eest on võimalik soetada Pikale tänavale 30 m2 II korruse büroo, mis on pakkumises olevatest pindadest kõige odavam.
Müügis olevatest pindadest on kalleim Viru tänava alguses läbi kahe korruse ulatuv 320 m2  teeninduspind, mille koguhinnaks on 2 045 172,75 eurot. Üle kahe korra kallima hinnaga on müügis Pikal tänaval asuv 5075 m2 büroodeks ehitatud maja, mille koguhinnaks on 5 943 783,50 eurot. Odavaima pinna eest, asukohaga Valli tänaval, tuleb ostusoovi korral välja käia 63 272,53 eurot (47,3 m2 büroopind).

Nii nagu ülejäänud kinnisvarturg, on ka Vanalinna piirkond tõusuteel. Kindlasti on aga Vanalinna äripindade turg aktiivsuse poolest sammu võrra teistest piirkondadest maas. Suure tõenäosusega hakkab Vanalinnas rohkem tehinguid toimuma siis, kui julgetakse jälle rohkem teenindussfääri investeerida. Kevad ja peatselt saabuv suvi  on kaasa toonud kasvava huvi Vanalinna ärikinnisvara (teenindus, kaubandus) vastu. Mõlemad aastaajad on Vanalinna jaoks turismi tipphooaeg ja seega on järjest rohkem kaubandus- ja teeninduspindade üürisoove.

Millal aga hakkab jää aktiivsemalt liikuma, on raske ennustada. Tõenäoliselt ei toimu kasv veel selle aastanumbri sees. Seetõttu ei ole ka niipea oodata ärikinnisvara hindade suurt tõusu või muutust lähima poole aasta kuni aasta jooksul. Ostjad võivad julgelt hinna üle läbi rääkida, kuna kallimate ja suuremate pindade puhul on üüri- ja müügipakkumiste hindades veel õhku küll.

Kristi Kirs, Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakler

 

Compare Listings