Your search results

Uus Maa: miks täna tasub kinnisvara osta?

Posted by UusMaaPluss on september 3, 2009
| 0

Kinnisvaraturg on nüüdseks juba kaks viimast aastat olnud tugeva langustrendiga. Kui pikaks langustsükkel kujuneb, ei  oska ilmselt ka kõige julgemad täpselt prognoosida. Minult on tihtilugu küsitud, kas tasub ostuga veel oodata või on õige aeg käes.  Raske on head nõu anda. Minu soovitus on paljuski olenenud küsija võimalustest ja vajadusest. Püüan alljärgnevalt teatud argumentidele toetudes siiski anda vastust.

Üks on kindel, vaid üksikud võivad tabada täpselt turupõhja. Olen kuulnud seisukohti, kus paljud ostjad põhjendavad ostuotsuste edasilükkamist arvamusega, et turg langeb veelgi. Meile kõigile tundub, et ilmselt nii lähiajal ka on. Samas, ajalugu on näidanud, et tõus tuleb järsku ning  turu põhja tabamine on praktiliselt võimatu. Kõik need, kes ootavad turu põhja saabumist, ostavad tegelikult tõusufaasis. Põhjatabamust oodates hilined tegelikult ostuotsusega märgatavalt ning kaotad lõpuks reaalses rahas.

Olen kuulnud väljendit, et osta tasub siis, kui keegi enam turgu ei usu. Ma arvan, et kinnisvaraturul on see faas käes või väga lähedal.

Kui hinnad kukuvad, siis laenuintressid tõusevad. Mis tähendab, et mida suuremat langust te ootate, seda kõrgemat intressi te pangalt laenu küsides maksma hakkate. Võttes laenu kinnisvaraostuks, kaob igasugune turu lõpliku põhja ootamise mõte. Ost tuleks sooritada turu langusfaasis.

Kui teil on plaanis soetada endale suurem ja kallim elamispind, siis praegu on just õige aeg. Langusfaasis kukuvad kõige enam eksklusiivsed ja kallid varad, isegi juhul, kui protsentuaalselt on kukkumine sarnane. Lihtne arvutus näitab,  kui 5-miljonilise eramu hind kukub langeval turul 30%, teeb see 1,5 miljonit krooni. Kui 2-miljoline korter kukub samuti 30%, teeb see rahas 600 000. Tõusufaasis on teil võimalus kallima kinnisvara pealt rohkem võita. Seega tasub hetkel plaanida odavama kinnisvara müüki ja kallima ostu.
Kinnisvarainvesteering on kindlasti reaalsem ja tajutavam passiivne investeerimisviis kui aktsiaturg või deposiitarve. Ostes vara, saate seda ise parendada, kasutada või välja üürida, saades tulu, kas moraalsel või materiaalsel viisil. Ostes elamispinna välja üürimise eesmärgil, võite hetke turuolukorras teenida 7-8 % tootlust aastas, rääkimata vara väärtuse kasvust pikemas perspektiivis.

Need oleks mõningad faktid, mida tasub arvesse võtta, kui leiate kinnisvarapakkumiste hulgast  endale sobiva kodu või investeeringu. Teie ost võib küll kaotada lühiajalises perspektiivis väärtust, kuid pikemas perspektiivis tasub ennast kindlasti ära. Tuntud filosoof Kierkegaard on öelnud: „Riski ja sa võid kaotada. Ära riski ja sa oled ette kaotanud.” See on meie valiku küsimus.

Jaanus Laugus
Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees

Compare Listings