Your search results

Üürileandjad peavad varuma kannatlikku meelt

Posted by UusMaaPluss on mai 5, 2008
| 0

Üürikorterite pakkumine Tallinnas on käesoleva aasta jooksul kiiresti kasvanud. Märgata on ka ülepakkumist.

Eelkõige on täna ülepakkumine just kesklinna ja selle lähedal asuvate kahetoaliste korterite seas. Seetõttu on üürihinna langus puudutanud kõige enam just kahetoalisi üürikortereid. Üldine trend üürnike eelistustes on uue sisuga, lihtne, kuid siiski iseloomuga korter, mille juurde kuulub ka parkimiskoht.

Üürikorterite hinnad on aasta alguses langenud 500-1000 krooni korteri kohta. Sageli on erinevates portaalides pakkumises olevate üürikorterite hinnad kõrgemad kui reaalsed hinnad, millega üüritehing sõlmitakse. Üürnikud kauplevad aktiivselt ning mitmed omanikud võtavad ka pakkumise vastu, kuna korteri tühjana seismine ühe kuu jagu on aasta lõikes umbes sama kulu, mis ca 500 krooni hinnas alla lasta. Näiteks üürikorter, mille hind on 7000 krooni kuus, hinna alandamine 500 krooni võrra kuus teeb aastas kokku 6000 krooni vähem tulu üürist. Samas hoides korterit ühe kuu tühjana, on omanik juba 7000 krooni kaotanud ning lisaks maksnud ka kommunaalkulusid ise.
Kõige paremini läheb kaubaks üürikorter hinnaga 6000-6500 krooni kuus, mis asub kesklinna piiril ning millel on juures probleemivaba parkimisvõimalus. Üürnikud peavadki üheks väga oluliseks teguriks just parkimiskoha olemasolu, olenemata korteri suurusest või tubade arvust.

Üürilendjatele soovitaks varuda kannatlikku meelt ning paindlikkust. Kuna üürikorteri otsijatel on valik suur, siis käiakse vaatamas mitmeid kortereid ja otsus langetetakse kaalutletult. Neile, kes hakkavad sisustama korterit, soovitaks mõelda nii nagu sisustaks iseendale kodu – see annab korterile n-ö hinge ja hubasuse. Vanemat tüüpi korterites on soovitav teha värskendusremont, mis muudab korteri oluliselt heledamaks ja värskemaks.
Samas tuleb öelda ka , et hinnalangus ei ole puudutanud kõiki kortereid. Kesklinna piirkonnas on alati hinnatud just need korterid, mis jäävad nt sadama lähedusse (Ahti, Rotermanni, Jõe, Lootsi).

Samas on olemas kliendid, kellel on kindel soov leida endale korter, mis asub otse Citys – lähedal on spordiklubid, kaubanduskeskused ja liikumisvabadus (Tornimäe kaksiktorn, Foorumi maja, Rotermanni, ka Kaarli pst maja). Oluliseks faktoriks ka südalinnas on loomulikult parkimiskoht.
Omal kohal on kindlasti Roosikrantsi tänavale ja vanalinnale lojaalsed kliendid, enamjaolt siiski välismaa kodanikud, kuid ka eestlastest noorte seas on selle piirkonna eelistus olemas.

Kindlasti saab öelda, et üürimajade hinnad on läinud odavamaks, kuigi on ka erandeid. Siiski hinnatakse maja asukohta ja planeeringut kõige rohkem. Kuna ka valik on mõnevõrra suurenenud, annab see alust hinnas kauplemiseks.
Uudse ideena on päris paljud arendajad täna valmis välja üürima uusarendustes kortreid või ridaelamubokse ning lisaks antakse inimestele võimalus ka hilisemaks väljaostuks. Arendajad on nõus paigaldama korterisse köögimööbli koos tehnikaga ning inimestel on võimalus tulla iseenda mööbliga sinna elama. Mõningatel juhtudel ollakse valmis ka täielikult korterit sisustama.
Hetkel ei ole veel eraisikud sellega kaasa läinud, kuid huvi on olemas ja loodetavasti saab sellest ideest ka lähiaja trend.

Kristina Sõmerik
Uus Maa Kinnisvarabüroo üüriosakonna juhataja

Compare Listings