Your search results

Üürikorteri otsijail nüüd suurem valik

Posted by UusMaaPluss on mai 6, 2008
| 0

Tallinna üürikorterite turul valitseb aktiivne kauplemine. Turul on nii pakkujaid kui üürile soovijaid, käesoleval aastal on pakkumine siiski olnud suurem. Seetõttu kipuvad üürnikud enne otsuse langetamist pikalt arutlema ning kaaluvad erinevate korterite vahel.

Tulenevalt madalseisust korterite müügiturul, otsustasid mitmed omanikud korteri hoopiski üürile anda, mistõttu on viimase poolaasta jooksul üürikorterite pakkumine hüppeliselt suurenenud. Ning viimase kuu jooksul on spot.city24 andmetel Tallinnas keskmiselt pakkumises olnud ca 2000 üürikorterit. Kõige enam on üüripakkumises kortereid kesklinnas, kus mais ja juunis jäid pakkumised 800-900 korteri vahele. Uutes elamutes paiknevate korterite pakkumine kesklinnas moodustab umbes 25% kogupakkumisest. Magalates ja äärelinnas on vastav näitaja oluliselt madalam, kuna seal moodustavad lõviosa tüüpkorterid ja vanemates elamutes paiknevad korterid.

Kuna pakkumine on suurenenud kiiremini kui nõudlus on alust üürihindade alanemiseks. 2008. aasta jooksul on korterite üürihinnad Tallinnas langenud 500-1500 krooni korteri kohta, protsentuaalselt u 20-25%. Magalates on 1-toaliseid kortereid võimalik leida juba hinnaga alates 3000 kroonist ning kesklinna on võimalik uusehitisse üürida 2-toaline korter alates 6000 kroonist. Ka üürikorterite puhul potentsiaalsed üürnikud tingivad julgelt ning sageli teevad ka utoopilisi pakkumisi, millele omanikud vastu ei tule. Sageli jääb üürihinna alandamist takistama ka omaniku eluasemelaenu igakuine tagasimakse, millest allapoole reeglina omanikud üürihinnaga tulla ei taha.

Korteri üürimiseks on inimestel põhjused erinevad. Üha enam üüritakse korter, et veidi oodata ja vaadata mis kinnisvaraturul saab ning oodatakse hindade müügihindade langemist, mille järel mõne aja pärast endale korter osta. Sügise poole tuleb Tallinnase ka enam üliõpilasi, kes soovivad üürikorterit õpingute ajaks. Suurenenud on ka nende inimeste osakaal, kes ei saa pangast soovitud summat laenu, et endale sobiv korter osta ning elavad seetõttu sobilikus üürikorteris, kuni rahastamistingimused leebuvad või hinnad langevad.

Nõutumad piirkonnad üürikorterite osas on Tallinnas Kristiine, Mustamäe ja Haabersti. Vähem soovitakse üürida korterit Lasnamäele ja Kopli piirkonda. Saatkonnad ja suuremad ettevõtted eelistavad firmakorteri või residentsi üürimist kesk- ja vanalinna, aga ka Piritale ja Nõmmele. Ka üürikorteri puhul peetakse oluliseks mugavat parkimisvõimalust, mistõttu sageli autodega inimesed eelistavad vanalinnale süda- ja kesklinna. Vanalinna kolib noor inimene, kes ei oma autot või välismaalane, et saada tundma linnaelu. Vanalinna korterite üüriperioodid eraisikust üürnikel on reeglina kuni aasta.

Korterite üüriperioodid on pidevalt viimase kahe aasta jooksul tõusnud: 2006. Aastal oli keskmine periood pool aastat kuni aasta, 2007. aastal 1-1,5 aastat ning praegu juba kuni 2 aastat. Inimesed võtavad asja rahulikult ning soovivad enne kodu ostmist välja selgitada parima sobiva piirkonna ning oma täpsed vajadused, sel ajal on aga just sobilik elada üürikorteris.

Kristiina Murulaid
Uus Maa Kinnisvarabüroo üürikorterite maakler

Compare Listings