Your search results

Maamaju pakkumises igale maitsele

Posted by UusMaaPluss on mai 5, 2008
| 0

Kevadperioodil aktiveerub sesoonne maamajade turg. 2008. aastal on siiski huvi veidi väiksem, kuna üldine olukord kinnisvaraturul on ärev.

Mitmed inimesed otsivad maamaja või suvemaja just saartele või rannikuäärsetele aladele. Kõige populaarsemad piirkonnad on Saaremaa, Läänemaaa ja Pärnumaa. Samas on huvi ka Põhja-Eesti rannikul paiknevate kinnistute vastu.
Saaremaal on elamispindade sektoris kõige suurem huvi just vanemate maamajade vastu, mida on võimalik renoveerida. Keskmises seisukorras maakodude hinnad algavad 500 000 kroonist, halvas seisukorras elamuid on võimalik soetada ka oluliselt odavamalt. Eelistatakse elamuid, mis on omanäolised ning asuvad suuremal krundil, mis tagab privaatsuse. Just privaatsus ongi see, mida linnainimene maale otsima läheb. Saarlaste endi hulgas on rohkem hinnatud maamajad, mis asuvad Kuressaare lähistel. Inimesed, kes elavad korterites, sooviksid kolida linnalähedasse majja, aga tingimusel, et maja hind oleks olemasoleva korteriga enam-vähem samas hinnaklassis. Selliseid pakkumisi pole aga palju, mistõttu tuleb sageli sobivat maja kaua otsida.
Nii Saaremaal kui ka Muhu saarel olevaid looduskaunites kohtades ja mereäärsetel aladel paiknevaid maakodusid ostavad pigem mandrieestlased või välismaalased. Selliste elamute hinnad on ka veidi kõrgemad. Korraliku palkmaja hind jääb vahemikku 1,5-2,5 mln krooni. On ka kallimaid maju, mis on ehitatud eriprojekti järgi ning on omapäraste lahendustega.
Suvemaju otsitakse ka Pärnu- ja Läänemaale. Maamajad pakuvad huvi nii Tallinna kärast eemalduda soovivatele klientidele kui ka kohalikele noortele peredele, kellele käib linna maja soetamine üle jõu. Läänemaal algavad maamajade hinnad olenevalt asukohast, krundi suurusest ja maja korrasolekust 700 000 kroonist. Kuna Läänemaa asub mere ääres ning siin kehtib hulk looduskaitsealaseid piiranguid, soovitame maad ostes kasutada kindlasti asjatundlike maaklerite abi, kes ostja jaoks vajaliku info enne tehingut välja uurivad.
Suvekodu ostmise eesmärgil on eelistatud mere- või jõeäärseid krundid, mis ei asuks liiga kaugel maakonna keskusest. Selliseid kinnistuid tuleb pakkumisse harva ning sellisel juhul on hinnad üsna kõrged. Sellistest on praegu müügil Kullaliiva arendus Pärnumaal Varbla vallas: eksklusiivse asukohaga kinnistud paiknevad otse mere ääres. Ehitatud palkmajadest avaneb vaade merele ning oma liivaranda on majast vaid mõni samm. Rajatud on muul paatidega randumiseks ning piisavalt suured krundid, et tagada privaatsus.

Seega on Eestis suurepäraseid kohti ja võimalusi soetada endale unelmate suvekodu. Alustada tuleks kindlasti sellest, et panna paika, millisesse piirkonda ostusoov on ning seejärel vaadata üle ressursid ja võimalused. Tänasel kinnisvaraturul on pakkumisi igasugusele rahakotile ja maitsele.

Külli Savi
Uus Maa Kuressaare büroo maade ja majade maakler

Compare Listings