Your search results

Tosso: kinnisvara või kodu?

Posted by UusMaaPluss on märts 4, 2010
| 0

Kinnisvara ost on lihtne, kodu soetamine keeruline. Mis vahe on kinnisvaral ja kodul? Maaklerina nägin ja tundsin seda vahet.

“Millised on kommunaalkulud? Kui palju maksab parkimine? Ja hind – kas turg tõuseb või langeb? Viimase kümne aasta jooksul tõusis ja langes hind kordades. Kuidas liigub euribor, mida teeb pank, kui jään töötuks ning laenumakse võlgu? Kas pank on “minu lähedal ja minuga koos” nagu ütleb reklaam või tuleb võtta SMS laen, et maksta järgmine kuumakse. Maksta kinnisvara eest, mille eest olen hoopis rohkem võlgu, kui see praeguse turuväärtuse järgi maksab. Need ja veel paljud küsimused otsivad vastuseid.

Kuid siin on tarvis esitada endale küsimus, kas see koht, kus ma elan on mulle kinnisvaraobjekt või kodu. Kas see, millega ma seon aastakümnete pikkuse laenuga, on minu jaoks kinnisvaraobjekt või kodu?

Usaldus. Jah, võimalik, et see sõna on reklaamtekstides liiga palju kasutuses. Ent usaldus, kui mõte ei kao.

Usaldus ei teki üleöö, ent usaldus annab võimaluse. Võimaluse soetada mitte kinnisvara, vaid oma kodu. Uus Maa maakleritele on oluline aidata leida inimesele oma kodu. Mitte ükski maakler ega hindaja ei suutnud näha ette sellist krahhi, mis juhtus viimastel aastatel, samuti ei suuda ka helgeimad pead ette näha, kuidas liigub turg järgmistel aastatel.

Äripäeva ajakirjanikuna ennustasin kolm aastat tagasi, et rämpskinnisvara kaotab oma väärtust. Mind kritiseeriti selle eest, et ennustasin langust, ent sellist langust ma ette ei näinud.

Siiski, oluline on usaldus. Usaldus maakleri vastu, kes ei suuda inimvõimeid ületades näha ette ülemaailmset finantskriisi ning kinnisvarahindade 50protsendilist langust, ent suudab aidata leida oma kodu. Sest pikemas perspektiivis on tähtsam kodu tunne, mis on tähtsam kui kinnisvarahindade liikumine.

Compare Listings